Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Preeklampsi

  • 15 Haziran 2010
  • 3.293 kez görüntülendi.
Preeklampsi

PREEKLAMPSİ

Gebeliğin geç döneminde ortaya çıkar.

Karaciğer, böbrek, sinir sistemi ve kan tahlillerinde bozulma ile seyredebilir.

Yüz ve ellerde hızla ödem gelişir.

Tansiyon yükselir. Bu preeklampsinin habercisidir.

Sarılık ve anormal karaciğer fonksiyon testleri çıkabilir.

Görme bozukluğu, baş ağrısı, reflekslerde artış nörolojik tutulu­mun göstergeleridir ve epilepsi (sara) nöbeti riski artmıştır (eklampsi)

Preeklampside bazı hematolojik (kanla ilgili) bozukluklar görüle­bilir. Trombositopeni (trombosit sayısında düşme), artmış LDH, mik-roanjiopatik hemolitik anemi (alyuvarlarda erken erime), karaciğer enzimlerinde yükselme olursa buna HELLP sendromu denir.

Ölümcül preeklampside yaygın damar içi pıhtılaşması (DIC) gelişir.

Kanda fibrinojen düşer, fibrin yıkılım ürünleri artar.

Proteinüri(idrarda protein kaybı) böbrek tutulumunu gösterir. Preeklampsinin bulgularından biridir.

Normal gebeliklerin %50’sinde glomerülfiltrasyon hızı artar. Serum üre kreatinin değerleri normal iken glomerül filtrasyon hızında bir azalma ola­bilir ki bu preeklampsinin ilk bulgularından biridir. BUN:18mg/dl, kreati­nin: Img/dl olduğunda bile GFR %50 azalmıştır.

Freeklampside ürat klirensi azalır. (Üratın proksimal tubulusda reabsorbsiyonu artmıştır) Hipertansif gebelerde plasma ürik asit seviyesi 4.5 mg/dl’yi aşarsa preeklampsi düşünülmelidir.

Preeklampside toplardamarlarda büzüşmeye bağlı basınç artışı olur ve kanm içindeki serum dokular arasına sızar ve ödem gelişir. Kapiler damarlarda genişler ve buna katkıda bulunur.

Böbrek glomerüllerinde fibrin depolanır, glomerül endotel hücre­leri şişer, karaciğerde de birikir. Periferik nekroza neden olur. Eklamp-sili hastaların yarısında ufak beyin infarktüsleri gelişir bu BBT (Bilgi­sayarlı beyin tomografisi) ve MRI (Manyetik Rezonans)’ da görülür.

Normal gebelikte prostaglandin E2 ve 12 (PGE2 ve PGI2) artar. Va-sodilatasyon gelişir ve tansiyon düşük seyreder. Preeklampside: PG12 sen­tezi düşer. Anjiotensin 2 etkisi relatif olarak yüksek kalır ve tansiyonu yüksekici rol oynar. Tromboksan A2 yine relatif olarak yüksek kalır ve vaso-konstriksiyon ve trombosit agregasyonu gelişir.

Riskli kadınlara gebelik boyunca düşük doz aspirin verilerek trombok­san A2 baskılanır ve preeklampsi riski azaltılır. Bununla beraber düşük riskli kadınlarda, düşük doz aspirinin faydası yoktur.

Preeklampsi tedavisi nasıl yapılır?

Preeklampsi tanısı konulunca hastaneye yatırmak gerekir.

Hastalık hızla bütün organlarda yetersizlik şekline dönebilir.

Epilepsi(sara) ataklarının eşlik ettiği eklampsiye ilerleyebilir.

Kesin tedavisi doğumdur.

Doğuma uygun zaman ise hemen doğum yapılır, henüz bebek ol-gulaşmamışsa, doğum süresine varsa, yatak istirahatı, tuz kısıtlaması (2gr/gün/sodyum veya daha az) ve hipertansiyon tedavisi başlanır.

Yatış esnasında anne veya bebekte bir problem oluşacağı veya oluştuğu hissedilirse normal doğum süresi beklenmeksizin bebek doğurtulur.

Tansiyon tedavisinde;

Alfa metil dopa, beta bldker, kalsiyum antagonisti, hidralazin, santral sempatik antagonistler kullanılabilir.

Fetal kayıplara neden olduğundan ACE inhibitörleri ve anjiotensin reseptör blokerleri kontrendikedir.

Kan basıncını hemen düşürmek gerekiyorsa:

Hidralazin iv (lOmg her 15 dakikada bir4stenilen tansiyona ulaşana kadar)

Alfa metil dopa: 500mg, 30 dk arayla ve

Labetalol Imgfkg iv izleyerek lOmglsaat infüzyon.

întravenöz magnesium sülfat: Antikonvülsan ve vasodilatördür. Endotel hücrelerinden PGI2′ yi artırır. Eklampsinin tekrarını önler. Diazepam ve phenytoine’den üstündür.


ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ