Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

35-40 Yaş Arası Kadın ve Sağlığı

  • 11 Eylül 2010
  • 3.387 kez görüntülendi.
35-40 Yaş Arası Kadın ve Sağlığı

35-40 Yaş Arası Kadın ve Sağlığı

Sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturduğunuzu farz edersek, şimdi kadınların orta yaşa ulaşırken tipik olarak yaşadıkları spesifik değişiklikleri ele alma zamanıdır.
Bazı kadınlar, 35 yaş gibi erken bir yaşta perimenopozal (menopoz öncesi) semptomlar yaşamaya başlar. Perimenopoz sırasında, vücudunuz menopoza yaklaştığı için, östrojen ve diğer kadınlık hormonlarının seviyeleri düşer. Düzensiz adet görebilir, sıcak basmaları, gece terlemeleri, uykusuzluk, aıhsal değişimler ve vajinal kuruluk yaşayabilirsiniz. Bu şartlar altında, hamile kalmak zordur. Kadınlarda üretkenlik 35 yaşından sonra yavaş yavaş azalır ve düşük yapma ihtimali 45 yaşla birlikte yaklaşık yüzde 50 artar. Kırklı yaşlardaki kadınlarda da doğum öncesi sancıları, ölü doğum ve sezaryen ameliyatı gereksinimi gibi hamilelik zorlukları yüksek risk teşkil eder.
Her zamanki gibi, egzersiz yapmak kas ve kemikleriniz için gereklidir. Otuzlarından başlayarak, kadınlar yılda kas kitlelerinin yüzde 1 ya da 2’sini kaybederler, ancak egzersiz bu işlemi tersine çevirebilir ve metabolizmanızı güçlü tutabilir. Kilo almamak için şimdi iki misli çaba harcayın, çünkü 40’ınıza ulaştığınızda fazla kilolarınızı isteğe bağlı olarak vermek o kadar kolay olmayacaktır.

35-40 Yaş Arası Kadın ve SağlığıKas kaybıyla birlikte, dikkatli olmazsanız kemik de kaybedebilirsiniz. Çocukluk ve buluğ çağında,  iskeletiniz kaybettiğinden daha fazla kemik üretmektedir. Ancak, 35’inize ulaşmanızla birlikte bu işlem tersine döner ve vücudunuz ürettiğinden çok kemik kaybetmeye başlar. Yürüme, ağırlık kaldırma egzersizleri iskeletinizi güçlendirecek ve sizi östroporozdan korumaya yardımcı olacaktır.

Kendi Kendinize Bakım Kontrol Listeniz

Doğurganlık   için   ideal    kilo   obezite yumurtlamayı etkiler ve hamile kalmayı ya da bebek taşımayı zorlaştırır. Bir çalışmada, yüzde 75’lik düşük yapma oranına sahip olan bir grup kadın, sağlıklı beslenme, egzersiz ve kilo kaybından sonra bu oranı yüzde 18’e düşürmeyi başardı. Eğer kısır ya da fazla kiloluysanız, kilo vermek yardımcı olabilir.

Diğer bir açıdan, normal kilonuzun altında olmak da düşük yapma, sezaryen doğum ya da erken doğum riskim arttırır. Doğurganlık için sağlıklı bir kiloya sahip olmak en iyisidir.

Folİk asitfolat /Folik asit (fokun takviye şekli) çocuk doğurma çağındaki tüm kadınlara tavsiye edilir. Hamile kaldığınız zaman, doktorunuz» folik asit alımınızı en az 12 hafta olmak kaydıyla 400 mikrograma arttırmanızı önerebilir. Ancak hamile olmasanız bile, besinlerden günde en azbeş öğün folik asit almak, ileride kolon kanserine yakalanma riskinizi düşürebilir. Ispanak ve bakliyat gibi sebze ve meyvelerde bulunan folik asit, vücutta normal seviyesini korumak için DNA’da çalışır. Önerilen günlük alım 200 mikrogramdır. Eğer folik asit eksikliğiniz varsa, kansere yol açan DNA hasarı geliştirmeniz daha olasıdır.

Sebzeler ve kalsiyum: Kemiklerinizi güçlü tutmak için zaten egzersiz yapıyor, yeterli kal­siyum (günlük tavsiye edilen miktar 700 mili­gramdır) alıyor ve buna ek olarak bol sebze de tüketiyor olmalısınız. Araştırmalar, sebze ve meyvelerdeki besinlerin -çinko, magnezyum, potasyum, lif ve C vitamini -düşük kemik kitlesi riskini azalttığını göstermiştir.

DİŞ kontrolleri Doktorunuzun tavsiyesine göre, yılda iki kez ya da daha sık diş kontrolü yaptınnız.

Göz muayeneleri şimdiye kadar hiç göz muayenesinden geçmediyseniz ilk kapsamlı göz muayenesi için bir program yapın.Sonra görüşünüzde bir değişiklik hissederseniz bir göz doktoruna  görünün.  Aksi  taktirde,   41   yaşına kadar düzenli göz muayenesi yaptırmaya gerek duymazsınız.

Serum ferritin testi ve transferrin doyma testi

Sık sık kendinizi yorgun hissediyorsanız ya da karaciğer hastalığı, diyabet, artrit veya aile geçmişinde hemokromatoz varsa, bu demir testleriyle ilgili en güncel tavsiyeler hakkında doktorunuzla görüşünüz.

Cilt muayenesi Cilt kanseri için yüksek risk altında bulunmuyorsanız, yıllık olarak cilt muayenesinden geçmeye devam ediniz, ancak yüksek risk altmdaysanız sayfa 15’de tanımlandığı şekilde doktorunuzun tavsiyesine göre kontrolden geçiniz.

Tetanos aşısı:

Son tetanos aşınızdan bu yana 10 sene geçmişse, tekrar aşı olunuz.
Kan basıncı kontrolü

En az her 2 yılda bir ya da anormal düzeydeyse daha sık kontrolden geçmeye devam ediniz.
Tam kan lipit profili:

Bir önceki yaş grubu için sayfa 16’da tanımlandığı şekilde, risk altmdaysanız doktorunuz sizden bir kan lipidi profili isteyecektir.

Kan şekeri testleri:

Bir önceki yaş grubu için (sayfa 17) tanımlandığı şekilde, yüksek risk altmdaysanız, hemen test olun ve sonrasında testlerinizi doktorunuzun tavsiyesine göre yaptırın.

Pelvik muayenesi, Pap (servikal smear) testi ve meme muayenesi:

Bu testleri her yıl yaptırmaya devam edin ve kendi kendinize düzenli göğüs kontrolü yapm.
Mamogram:

Eğer göğüs kanserine yakalanan iki ya da daha fazla akrabanız varsa ve özellikle bu kişiler bu hastalığa 40 yaşından önce yakalanmışlarsa, otuzlu yaşlarınızda yıllık olarak mamogram çektirmeye başlayın.
Kemik yoğunluğu Ölçümü:

Başka bir hastalık ya da ilaç nedeniyle yüksek osteoporoz (kemik erimesi) riski altmdaysanız, doktorunuzla menopozdan önce taban kemik yoğunluğu taraması yaptırmak konusunda görüşünüz. (Mesela, römatoid artriti, endokrin bozuklukları, nöbet bozuklukları ve mide-bağırsak hastalıkları gibi durumları tedavi etmede kullanılan bazı ilaçlar kemiğe hasar verebilir ve osteoporoza neden olabilir.) Diğer bir durumda, test için menopoza kadar bekleyin. Aşağıdaki durumlara sahipseniz osteoporoza sahipsiniz demektir:
Düşük bir travmayla 35 yaşmdan sonra bir kemiğinizi kırmak (bir adam boyu ya da daha az yükseklikten düşerek)
H Ailenizde osteoporoz ya da kalça kırılması geçmişi olması
Kısa boylu olsanız bile 57 kilodan daha az olmak
Sigara içiyor olmak ya da aşırı alkol almak i Astım gibi durumlar için kullanılan kortizonu 3 ay ya da daha uzun bir süre almak

Nöbet bozuklukları, iltihaplı bağırsak hastalığı, kronik karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı ya da çölyak hastalığı gibi osteoporoz riskini (hem menopozdan önce hem de sonra) arttıran bir hastalığa sahip olmak

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ