Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Acı Badem

  • 03 Nisan 2010
  • 7.591 kez görüntülendi.
Acı Badem

Acı Badem

Botanik ve Kimyasal Özellikleri: Amygdalus Communis L. Var. anıara (Acıbadem ağacı) (Ro-saceae) türünün kurutulmuş tohumlandır. Acı badem tohumlan dış görünüş bakımından tatlı badem tohumlanndan farklı değildir. Ancak, ayrıcalığı, lezzetinin acı olması ve ezilince özel bir koku vermesidir.

Bileşiminde sabit yağ ve glikozit vardır. Bu glikozi-din parçalanması ile çok zehirli bir bileşik olan siyan-hidrik asit olur. Tohumlara zehirliliği bu bileşik verir.
Kullanılışı: İçerden yumuşatıcı, öksürük kesici ve kurt düşürücü olarak etkilidir. Aynca diabet, karaciğer yetersizliği ve mide sancılarında da kullanılır. Bu doğal ilacın yüzyıllardan beri halk tedavilerinde yeri vardır. Eski Roma’da Dioscorides (M.S. I. yüzyıl) acı bademi laksatif ve soporific olarak kullandı. Bugün olduğu kadar eskiden de aktar dükkanlarında satılırdı.

Acı Badem

Acı Badem

Tohumlardan su buharı distilasyonu ile hazırlanan Acı Badem Suyu (Aqua Amygdalae amarae) koku verici ve öksürük kesici olarak Taflan suyu gibi kullanılır.

Geleneksel Halk Reçeteleri:

a) Kurt düşürücü olarak 2-3 tohum yenebilir. Ancak yüksek miktarlarda tehlikeli olup 8-10 tohum ile zehirlenme belirtileri olabilir. Zehirlenme belirtileri olunca kişinin kusturulması gerekir.

b) 1-2 tohum alınır ve iyi cins tereyağı ile karıştırılır, karnı şişmiş gazlı ve sancılı çocukların karnına sürülür veya içerden mide sancılarında 1 -2 tohum dövülerek tozdan hastaya yedi-rilir.

c) Aktarlara göre yine sabah ve akşam acıbadem tohumundan üçer tane aç karnına şeker hastalığında hastaya verilir.

Modern Tıptaki Yeri: Acı badem’in etkileri modern tıpça da bilinmekte olup yüksek miktarlarda 4-5 tohumdan fazlası tehlikeli ve zehirleyicidir. (Çelebi-oğlu, Trease, Evans)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ