Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Adasoğan

  • 03 Nisan 2010
  • 3.990 kez görüntülendi.
Adasoğan

Adasogan
(Bulbus Scillae albus Liliaceae)

Diğer Adları: Adasoğam eski çağlardanberi değişik adlarla anıldı. İlk çağlarda Sümerler tarafından Se Sıkılsar, Aktarlarca da Bisru ve Skillum adıyla bilinirdi. Bugün adasoğanının diğer adları, aksoğan, ayı soğanı, ölü soğan, şalgaba, beyaz soğandır. (İstanbul, Bursa aktarları)

Botanik ve Kimyasal Özellikleri: Urginea Mari-tima L. (Scilla Maritima L.) (Liliaceae) bitkisinin sonbaharda toplanıp dilimler şeklinde kesildikten sonra kurutulmuş soğan yapraklandır. Bu tür 50-100 cm. yükseklikte olup, sonbaharda beyaz renkli ve alü parçalı çiçekler açan, soğanlı bir bitkidir. Güney Anadoluda (Antalya civarında yaygındır) kumluk, kayalık ve kurak yerlerde yetişir. Drog 1 cm. kadar genişlikte (Çelebioğlu, Tanker, Trease, Evans) 3-4 cm. uzunlukta, sarımsı, pembemsi

Adasoğanı

Adasoğanı

renkli parçalardır. Kokusuz ve acı lezzetlidir.
Şekerler, tanen, organik asitler ve glikozitler (% 0.3) taşır ve özellikle SciUaren A glikoziti önemlidir.

Kullanılışı: Halk arasında infüzyon şeklinde (Sıcakta yapılan maserasyonu) romatizmaya karşı diürek (idrar arttırıcı) ve kalp kuvvetlendirici olarak kul-nılır. Bu doğal ilaç, yüzyıllardan beri tedavide kulla-:ır ve eski Mısırlılar döneminden beri bilinir. Eski ma’da ünlü hekim Dioscorides (M.S. I. yüzyıl), asoğanı sirkesinin yapılma tekniğini verdi. Anadolu’da XVII., XVIII ve XIX. yüzyıllarda adasoğanı, öksürüğe ve kalp hastalıklarına karşı oxymel (sirkeli adasoğanı ilacı), hap ve şarap şekillerinde kullanıldı.
Geleneksel Halk Reçeteleri:

1)  Droğun 0.1 gr.’lık tozu hap şekline getirilir ve günde 3 kez alınabilir. Böylece kalp hastalığından olan ödemlerin boşaltılmasında kullanılabilir.

2)  Adasoğanından bir parça dışardan apseli yere sürülürse o kısmı kızartır ve kabartır, bir süre sonra kabaran yer patlayarak apse dışarı akar. Burada adasoğanı deri üzerine vezikan (deri üzerinde kabarcık oluşturucu etki) etki yapar.

Modern Tıptaki Yeri: Adasoğanı scillaren glikoziti taşıması nedeniyle kardiyotonik (kalp kuvvetlendirici) ve idrar arttırıcı etkileri modern tıpça da bilinir. Ancak adasoğanı bu glikozitin zehirli etki taşıması nedeniyle fazla oranlarda bulantı, kusma ve kollaps (dolaşım yetersizliği ile kan basıncında düşme ve bitkinlik) yapabilir. Bu bakımdan maksima dozu (günde en fazla alınacak doz), toz şeklinde 0.50 – 1.5 gr., ekstre şeklinde 0.20 – 0.50 gr., tentür şeklinde 2-6 gr.’dır. Bu dozların üzerinde zehirlenmeler görülebilir. (Güven, Çelebioğlu, Tanker.)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ