Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Amber Kabuğu

  • 04 Nisan 2010
  • 3.573 kez görüntülendi.
Amber Kabuğu

Amber Kabuğu

(Cortex Cascarillae, Euphorbiaceae)
Botanik ve Kimyasal Özellikleri:

Drog, Groton Elutheria bitkisinin gövde ve dal kabuklarının kurutulmasıyla elde edilir. Sert, en çok 10 cm. uzunluğunda ve 5-10 mm. genişliğinde, 0, 5-2 mm. kalınlığında bora gibi kıvrılmış parçalardır. Dış yüzü açık sincabidan beyazımsıya kadar değişen renktedir. Kokusu baharlıdır. Yakılınca günlük kokusu verir. Bileşiminde % 1-3 oranında uçucu yağ vardır. Uçucu yağda ise terpenler, seskiterpenler, cymol v.b.’ları gibi terpenik maddeler bulunur.

Kullanılışı: Koku vermesi için yakıldığı gibi, buharı ile tütsü de yapılır. Eskiden dizanteride kullanılan amber kabuğunun koku verici özelliği, bileşimindeki uçucu yağdan ileri gelir.
Ortaçağda İslâm tıbbında, amber kabuğunu cenazelerde tütsü için kullanırlardı ve

Amber Kabuğu

Amber Kabuğu

böylece kokuşma kokularını gidermeye çalışırlardı. Droğun aktarlara çok sattığı maddelerden biri olduğu, 1774 tarihli ak tariye defterlerinden anlaşılabilir. Yine 1816 gümrf kayıtlarına göre Eski Mısır Çarşısı’nda tütsü için çc aranırdı. Aynca ishale karşı da kullanılır.

91 Geleneksel Halk Reçeteleri:

1)  Amber kabuğu bugün de koku vermesi için yakılır ve buharı ile tütsü yapılır. Bunun için bir avuç amber kabuğu yakılır.

2)  Yine ishale karşı bir miktar amber kabuğu alınır, tozedilir ve aynı miktar yabani yasemin tozu ile karıştırılır ve 30 santigramlık paketlere bölüştürülerek akşamları yatarken ishale karşı birer tane alınır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ