Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Anason

  • 18 Kasım 2009
  • 5.382 kez görüntülendi.
Anason

Anason

Balgam arttırıcı, göğüs yumuşatıcı,hazmettirici,gaz söktürücü,kramp çözücü,iştah açıcı,anti bakteriyel,ve anneler için süt arttırıcı etkileri bulunuyor.
Hazırlanışı:
2 tatlı kaşığı anason tohumu demliğe konur.Üzerine 300 ml.kaynar su eklenir.10 dakika demlenmeye bırakılır.Daha sonra süzülerek içilir.

(Fructus Anisi Vulgaris, Umbelliferae)

Diğer Adları: Halk arasında Enison, Nanahan, Ezeltere, Mesirotu, Raziyaneirumi gibi adlarla anılır.

Botanik ve Kimyasal Özellikleri: Anason, Pimpinella anisum L. (Umbelliferae) türünün olguı meyvalarıdır. Bu bitki 70 cm. yükseklikte, tüylü, be yaz çiçekli, otsu bir bitkidir. Ülkemizde Antalya, A din, Balıkesir, Burdur, İzmir ve Muğla illerinde yet tirilir.

Anason meyvaları 6-7 mm. çapında, küçük, yeşilimsi gri renkli tüylü tanelerdir. Baharlı bir lezzeti bulunur ve özel bir kokusu vardır.

Bileşiminde sabit yağ ve uçucu yağ (% 2-4) vardır. Uçucu yağ içinde anethol bulunur.

Anason veya yıldız anasonu meyvalarından su buharı distiUasyonu ile elde edilen bir uçucu yağ olan Anason esansı (Okum anisi) renksiz veya soluk sarı renkli, özel ve kuvvetli kokulu bir sıvıdır. % 75-90 oranında anetol taşır.

Anason

Anason

Kullanılışı: Gaz söktürücü, iştah açıcı, süt arttırıcı ve uyku verici olarak kullanılır. Özellikle gaz söktürücü olarak bilinir.

Bazı içkilerin (rakı vb.lari) yapımında kullanılmaktadır.

Anason meyvalanndan su buharı distilasyonu ile elde edilen bir uçucu yağ olan anason esansı, % 75-80 anetol taşır. Anason esansı bir sinir sistemi uyancısıdır. Birçok ilacın içine koku verici olarak konulur. Anason esansı günde 2-10 damla, bir şeker parçası üzerine damlatılarak alınır. Daha yüksek oranlarda önce hafif bir sarhoşluk ve sonra uyku oluşur.

Çok eski devirlerdenberi bilinen anason, Ebers Papirüs (M.Ö. 1500) unda ve Dioscorides (M.S. I.Vızyıl)’in Materia Medica’sında kayıtlı olup Calinosl.S. II. yüzyıl) ve Câbir (M.S. 9. yüzyıl) zehirlenlere karşı kullanıldığını bildirirler. XV. yüzyılda ef bin Muhammedi “Çocuk ishaline karşı gülyaimyon, anason, kereviz tohumu dövülür, gülyağıarına yakı gibi vurulur.” diye yazmaktadır. Yine
XVII. yüzyılda Salih bin Nasrullah, gazlan giderici etkisinden sözetüği gibi aynı yüzyılda Ömer Şifai de mide bozukluğuna “Anason Macunu” kullanıldığını bildirir.

Anason bugün olduğu kadar dün de eski Mısır Çarşısında çocukların karın sancıları için çok aranırdı.

Geleneksel Halk Reçeteleri:

Eski aktarların verdikleri bilgilere göre bazı halk reçetelerinde kullanılır.

1) Midevi, gaz söktürücü ve iştah açıcı olarak 2-3 gr. anason, havanda dövülür ve elde edilen Anason Tozu hastaya verilir.

2) Aynı miktarda anason sıcak suda 5 dakika bekletilir ve demlenmiş su, hastaya verilir.

3) 2-3 gr. anason çocukların karın ağrılarım giderici olarak şekerle kaynatılır ve içirilir.

Modern Tıptaki Yeri: Anason Meyvası (Fructus Anisi vulgaris TK) Türk kodeksinde kayıtlı olup aromatik, gaz söktürücü midevi ve balgam söktürücü etkileri modern tıp tarafından da onaylanmaktadır. Türk kodeksine göre mide, barsak spazmlarında tozundan günde 0.50-1.5 gram veya 1/5 lik infüzyo-nundan 20 gr. kullanılabilir. Yine Anason Esansı (Oleum Anisi TK) da Tür’ kodeksinde kayıtlı olup gaz söktürücü olarak gün-0.05-0.15 gr. (1-3 damla) kullanılması önerilmek dir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ