Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Antiepileptik İlaçlarının Yan Etkilerini Minimale İndirmek İçin Ne Yapılmalıdır?

  • 09 Haziran 2010
  • 2.779 kez görüntülendi.
Antiepileptik İlaçlarının Yan Etkilerini Minimale İndirmek İçin Ne Yapılmalıdır?

Antiepileptik ilaçlarının yan etkilerini minimale indirmek için ne yapılmalıdır?
Antiepileptik ilaçların teratojenitesini (bebekte kalıcı hasar) en aza indirmek için, etkili derecede kontrasepsiyon (doğum kontro­lü) uygulanmalıdır ve doğurganlık çağındaki tüm kadınlara folat verilmelidir.
Optimal dozlar tam belirlenmemiş olsa da, en azından 0,4 mg ve belki de 4 mg kadar yüksek bir doz günlük olarak verilmelidir.

Mümkün olduğunca politerapiden (birden fazla ilaçla tedavi) ka­çınılmalıdır ve en az 2 yıldır nöbet geçirmeyen veya epilepsi tanısı ke­sinleşmemiş kadınlarda konsepsiyondan (gebe kalmadan) önce ilaç kesimi düşünülmelidir.
İkinci durum için video -EEG monitorizasyonu karar vermede yararlı olabilir.
Özellikle hem anneyi hem de fetüsü riske sokan sekonder veya primer jeneralize tonik-klonik nöbetleri olan hastalarda, o hasta için en etkili olan antiepileptik ilaç, nöbetleri kontrol eden en düşük dozda kullanılmalıdır.
Ailede nöral tüp defekti hikayesi olan kadınlarda gebelik şüphesi varsa Valproik asit (VPA) veya karbemezapin (CBZ) kullanılmamalıdır.
Gebelik sırasında tedavide, her U3 ayda bir ilaç düzeylerinin kontrolü, yüksek derecede proteine bağlanan ilaçların serbest düzeylerini de içerecek şekilde hahlmahdır. Tbtal ve daha az bir dereceye kadar serbest ilaç düzeyleri, gebelik boyunca düşme eğilimindedir ve doz artışı gerektirir.
Özellikle enzim indükleyici ilaç alan annelerde, gebeliğin son ayında 10-20 mgigun K vitamini uygulaması gerekmektedir ve doğum sonrası ço­cuğa da neonatal hemorajilerin (doğum kanamaları) önlenmesi amacıyla verilir. Doğum sırasındaki nöbetler, epileptik kadınların %l-2 sinde bildirilmiş­tir ve emiliminden şüphe edilen durumlarda, antiepileptik ilacın parenteral (iğne olarak) olarak verilmesiyle önlenebilir; neonatal sedasyon (bebekte uyku hali) riski olsa da, parenteral veya sublingual lorazepam kullanımı da düşünülebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ