Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Babamdaki Kansızlığı Vücudu Yapıyormuş

  • 22 Ocak 2012
  • 2.854 kez görüntülendi.
Babamdaki Kansızlığı Vücudu Yapıyormuş

‘Babamdaki Kansızlığı Vücudu Yapıyormuş’

■ Babamda kansızlık var. Araştırmalar sonucunda bunun vücudun yaptığı antikorlara bağlı olduğu anlaşıldı. Sizce tedavi edilebilir mi? Bu sorun gelecekte risk oluşturur mu?
■ Babanızda tanımladığınız kansızlık, tıpta “Otoimmün hemolitik anemi” olarak bilinen sorundur. Bu durumda vücutta oluşan antikorlar (ki bunlar protein yapısındadır) alyuvarlarla birleşerek bunların yıkımına neden olur. Bu durumda hastada herhangi bir kanama olmadığı, demir ve vitamin eksikliği bulunmadığı halde kansızlık ortaya çıkar. Bir kişide alyuvarların vücutta yıkıldığının en önemli belirtisi, alyuvar içindeki maddelerin dışarı çıkması, yani “bilirubin” düzeylerinin artmasıdır. Yıkımı telafi etmek için kemik iliği hızla çalışmaya başlar ve kana genç hücreler verilir. Bu klinik tablonun olduğu Babamdaki Kansızlığı Vücudu Yapıyormuşdurumlarda hemolitik anemiden şüphelenilmelidir. Alyuvar yıkımı çeşitli kan hastalıklarında görülür. Bunların bir kısmı kalıtsaldır. Alyuvar yıkımının antikorlara bağlı olup olmadığı “Coombs” testi denilen bir yöntemle saptanabilir. Bu test pozitif ise yıkım immünolojik nedenlerle, yani antikorlara bağlı olarak oluşuyor demektir ve babanızdaki durum da buna uymaktadır.
Nedenleri  Çok  Çeşitleri
Antikorlar çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. “Sistemik lupus” gibi bağ dokusu hastalıkları, enfeksiyonlar, lenfoma, kronik lenfositik lösemi gibi lenf dokusundan kaynaklanan hastalıklar, yumurtalık kistleri, bazı kanserler ve ilaçlar, vücutta antikor oluşumuna neden olarak kansızlığa yol açabilirler. Bu hastalığın tekrarlayıp tekrarlamayacağı, altta yatan nedenlere bağlıdır. Hastalığın etkeni olarak ilaçtan şüpheleniyorsa ilaç mutlaka kesilmeli, enfeksiyon varsa tedavi edilmelidir. Lenfoma, lösemi ya da kansere bağlı yıkım olması halinde hastalıklarla mücadeleden vazgeçilmemelidir. Bu arada yıkımı kısa sürede durdurmak için kortizon türü ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar antikorların ortadan kaldırılmasını sağlar. Bu uygulamayla başarılı sonuçlar alınmaktadır. Kanın çok hızlı düştüğü durumlarda acil olarak kan transfüzyonu yapılması gerekebilir. Burada şöyle bir ikilem vardır: Verilen alyuvarlar da antikorlar tarafından yıkılabilir ve istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle karşılıklı etkileşimi önlemek için alyuvarlar kullanılmadan önce kan bankasında yıkanmalı ve kontrollü olarak verilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ