Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Bebeğin Rahim İçi Gelişme Süreci

  • 21 Ağustos 2010
  • 15.575 kez görüntülendi.
Bebeğin Rahim İçi Gelişme Süreci

BEBEĞİN RAHİM İÇİ HAYATI VE GELİŞMESİ

Hayatın devamı için bütün canlılar, yeni bir canlı üretirler. Bu bir doğa kanunudur. Bitkilerde ve hayvanlarda -iki cins- erkek ve dişi tohum birleşirler.

Böylece yeni bir meyve meydana gelir. İnsanda; dişi tohuma (övül), erkek tohuma e (spermatozoit) denir. Yaşayan her varlık, küçük hücrelerden meydana gelmiştir.

Her canlı hücre aynı maddelerden yapılmış olmasına rağmen değişik görünümdedirler. Bir hücre, hücre zarı, protoplazma ve çekirdek olmak üzere üç ana bölüme ayrılabilir.

Yumurtalıklar, rahmin iki yanında oval biçimde bir organdır. Her kadında iki tanedir. Genelde iki hormon çıkarır: Folikül hormonu ve progestoron hormonu. Bunlar, kadının üreme faaliyetlerinde önemli rol oynarlar. Her ergen kadının yumurtalığında, her ay az sayıda övül olgunlaşır. Bu, her iki âdetin ortasına rastlar. Hayat boyu ancak 400 kadar yumurta olgunlaşır. Her övül, bağımsız bir canlıdır. Olgunlaşmaya kadar biriktirdiği protein, yağ, şeker gibi gıda.deposuyla beslenir. Âdet başlangıcından itibaren 14. günlerde yumurtalıktan rahime kadar süren uzun bir seyahate çıkar. 10 cm. kadar yol alır. 2-7 gün bu yolculuk devam eder. Bir övülün döllenmesi için 12-24 saat kadar zamanı vardır. Bu müddet geçtikten sonra övülün canlı kalma gücü azalır. İkinci ay başının başlangıcında dışarı atılır.

Dişi hücre ovülünü, yumurtalıklar yapar. Her ergen kadının yumurtalığında, her ay az sayıda övül olgunlaşır. Bu, her iki âdetin ortasına rastlar.

Hayat boyu ancak 400 kadar yumurta olgunlaşır.

Eğer döllenme olursa, gebelik hormonu (progestoron) miktarı artar. Rahimi, döllenmiş yumurtayı kabule hazır hâle getirir. Yumurtalıkta yapılan diğer hormonlar (folikülin), döllenmemiş ovülü kasılmalarla dışarı atmaya yardım eder, yani ay hâlinin başlamasına sebep olur.

Normal bir kadında âdet ile gebelik ilişkisi, hayat boyu devam eder. Âdet hâli, yumurtanın yapıldığı ama döllenemediğini gösterir. Adetin olmaması ise, övülün aşılandığının ilk göstergesidir.

bebek gelisme süresi

organların salgıladığı madde içinde yaşarlar. Şayet dışarı atılmazlarsa kendiliğinden ölürler (38 gün kadar yaşayabilirler). Yeni imal edilenler onların yerini alırlar.

Erkek tohumuna gelince: Erkeğin husyelerinde (testis) ancak buluğ çağında erkek tohumların yapımına başlanır. Kadında, doğumdan önce yumurtalıklarda övül deposu vardır. Sayıları, her yumurtalık için 250 bin kadardır. Erkek tohumları ise hayat boyu testisler tarafından imal edilir. Sayıları ise, çok fazladır. Spermatazoitler (erkek tohumları), armut biçimindedir. Uzun bir kuyruğu vardır. Tıpkı kurbağa yavrusuna benzer ve bu kuyruk sayesinde ilerler. İmal edildikten sonra, 30 cm.’lik bir yolu katederek, prostatın iki yanındaki iki kesecikte depolanır ve prostat gibi bazı

Aşılamayı başarmak için rahimi geçerler, kadın yumurtalık borusunun üçte biri kadar ilerler -burada ovüle rastlarsa şiddetli hareketlerle ovüle yapışırlar- ve döllenme olayı olur. Övülün zarını delerler. Protoplazmanın içine girer ve kuyruğunu kaybederler. İki üreme organının çekirdekleri birleşip kaynaşırlar. Artık bir insanın ilk hücresi oluşmuştur. Oluşan bu insan yumurtası, yumurtalık borusunu yavaş yavaş aşarak rahime doğru ilerler. Şayet bu yolda hareket durursa oraya yapışır, korkulan dış gebelik meydana gelir. Bu oluşum iki üç ay içinde patlar. Büyük bir kanama ve sancı ile kendini belli eder. Acil bir operasyonla hasta kurtarılır.

Aşılamadan 3 saat kadar sonra ilk insan yumurtası bölünmeye başlar. Hücre ikiye ayrılır, 4 olur, 4’ten sonra 8 olur, böylece her bölünmede hücre sayısı iki misli artar. Görünümü, yuvarlak bir dutu andırır. Hacmi aynı kalır. Altıncı bölünmeden sonra hücre sayısı 64 olunca, yumurtanın hacmi de çoğalır. Seyahat devam eder. Bu müddet içinde, ovüldeki mevcut depo besinler kullanılır. Artık yumurta bir yere yerleşerek, gelişmesi için lâzım olan maddeleri ve enerjiyi bulmak için ana rah mine yapışır ve beslenmeye başlar. Borudan rahime geçiş 6,5 gün kadar sürer. Rahim boşluğunda birkaç gün serbest kalır. Bu arada rahim içi hazırlanır, yumurtada ise, önemli değişiklikler olur. Bu zamana kadar aynı olan hücreler değişmeye başlar.

Döllenmiş yumurta, rahimdeki birkaç günlük serbestisinden sonra -vantuz gibi- rahim duvarına yapışır. Altındaki hücreleri yok eden bir sıvı çıkarır. Bu sıvı, temas ettiği rahim içi hücrelerini eritir ve bir çukur oluşur. İlk temas eden hücre uzantıları rahim mukozasına dalarlar ve küçük damarları delerler, hücrelerin içine girerler. Toprağa giren kökler gibidirler. Böylelikle döllenmiş yumurtayla rahim arasında bağlantı kurulmuş olur.

Yumurtalık, genellikle, rahmin dış-orta kısmına yerleşir (%95). Diğer yerleşim şekillerinin ise birçok zorlukları vardır. Bu yerleşim gene hormon desteğiyle olur. Dört ay kadar yumurtalıkta yapılan progestoron hormonu, ceninin gelişmesine yardım eder. Bu hormon, rahmin kasılmamasına ve yumurtanın dışarıya atılmamasına yardım eder. Bu aydan sonra ise, 10 aylığa kadar ceninin “son”unun (plasentasının) yapımını üstlenen bu hormon vazifeye devam eder.

Yumurta, rahimde kendine bir yer bulup anneyle gıda alışverişine başladığında embriyon adını alır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ