Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Bebek Beslenmesi

  • 22 Ağustos 2010
  • 3.973 kez görüntülendi.
Bebek Beslenmesi

Bebeğin Beslenmesi

Bütün memeli hayvan yavrularının beslenmesinde, kendi sütleri en iyi gıdadır. Ayrıca sıcak, temiz ve steril oluşlarının yanında, çok yüksek beslenme gücü, vazgeçilmez tercih sebepleridir.

içerdiği hormonlar, enzimler ve koruyucu antikorlar anne sütündeki maddelerin emilmesine yardım ettiği gibi, anneden steril doğmuş bebeğin sindirim kanalını, bir duvar gibi korur.

Anne sütünün üstünlüklerini, sırf kimyasal yapısıyla izah etmek yeterli değildir. Gelişmede ve bebeği korumadaki bilgilerimizin bilinmeyenleri, bilinenlerden daha çoktur.

Yeni bilgiler ışığında bütün ilgilileri, sağlık teşkilâtı mensuplarını, doktorları, bakıcı personeli, anne, babayı ve aile yakınlarını, anne sütüyle beslenme hususunda gerekli şekilde aydınlatmak ve bunun propagandasını yapmak çok önemlidir.

bebek beslenmesi

Anne sütünden hemen sonra verilen suni gıdaların çocuklara fayda yerine zarar getirdiği, anne sütündeki biyolojik değerlerin, bebeğin sindirim kanalında ters etki yapmasına sebep olduğu son araştırmalarda kesinlik kazanmıştır. Gene son çalışmalar hâlâ birçoğunun yaptığının aksine -bebek doğar doğmaz, on dakika içinde (koruyucu sıcaklıkta), henüz kundak yapmadan- bebeğin anne memesine konması gerektiğini ortaya koymuştur. Annenin meme başından kalkan refleksler, beyinden gelen hormonal bir emirle, anne sütünün salgılanmasında çok önemli rol oynar.

Annenin duyu organları ile çocuktan aldığı koku, ses, ten teması göğsün süt yapmasını pozitif yönde etkiler. Annenin stres ve besleye-meme korkusu, geçici bir zaman için süt yapımını azaltır, ama durdurmaz. Bizim geleneğimizde, lohusa annenin her yönden koruma altında tutulması gerekliliği vardır.

Yeni doğan bebeğin ilk günlerinde, annenin ağız denen ilk emzik sütündeki İgA adlı antikor yapısındaki koruyucu maddeler, mide ve bağırsakların iç duvarını korumada tutması, fevkalâde önemlidir. Yeni doğan bebekte bulunmayan İgA maddesi, anne sütü yoluyla bebeğin kanma da geçer solunum ve idrar yollarını da korumaya alır.

Eskiden olduğu gibi, bebek doğar doğmaz hemen şekerli su verilmemelidir. Çocuğun açlık duygusu bu yolla köreltilirse, emmesini engeller ve boşalamayan göğüs süt yapımını azaltır veya durdurur.

Netice olarak, “anne yorgundur, sütü daha gelmemiştir” diye çocuğu anne memesine tutmamak büyük hatadır.

AĞIZ SÜTÜ

Doğumdan sonra ortalama dört beş gün kadar, anne memesinden salgılanan süte, “ağız” (kolles-turum) denir. On gün kadar da sürebilir. Kıvamı biraz koyucadır. Açık sarı renktedir. Günde 15-40 cm3 kadar üretilebilir. Proteini, normal anne sütünün 2-3 katıdır. Vitamin A ve mineral bakımından yüksektir. Yağ ve laktoz oranı da normal anne sütüne göre düşüktür.

Yeni doğan bebeğin korunmasında ve normale geçişin sağlanmasında “ağız”m rolü büyüktür. Sindirim sisteminin yeni döneme hazırlanmasında, önemli vazifeler alır. Kakaya hafif yumuşaklık verir. İlk kakanın kolayca çıkmasına yardım eder. “Ağız”, beslenmenin yanında su ve enerji ihtiyacının giderilmesinde büyük yardımcı olur. Ayrıca -bebeğin vücudunu mikroplardan koruduğu için-ilk emzirmeler çok önemlidir.

İstatistiklere göre anne sütü almış bebeklerde, doğal koruma sonucu, çocuk ölümleri sun’î beslenen çocuklara göre çok azdır.

Anne sütü, bebeğin yağ, protein, şeker, madensel tuzlar ve vitamin ihtiyaçlarını karşılayacak niteliktedir. Günün ilk emzirmesinde yağ, şeker, diğer zamanlara göre biraz fazladır. İlk haftalarda protein ve madensel tuzlar fazla, yağ, şeker biraz azdır. 3-4 hafta sonra anne sütü değişmez kalitede devam eder. Alman süt, bir buçuk saat içinde mideyi terk eder. Anne sütü, bağırsakta basillüs bifidüs yapımına da yardımcı olur. Bu faydalı mikroplar ishallerin önlenmesinde görev alırlar.

Anne sütü parasızdır, ekonomiktir, sterildir; hazırlanmasında mama ve biberon olmadığından zaman kaybı yoktur. Bebeğe verilen günün son anne sütünün kalitesi ve doyurucu vasfı yüksek olduğundan çocuğa iyi uyku sağlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ