Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Buğday

  • 03 Mayıs 2010
  • 12.133 kez görüntülendi.
Buğday

Buğday (Triticum spp.)
Amerikalıların diyet kılavuzundaki kendileri için gerekli olan en düşük tahıl miktarının sadece 1/3’Iük kısmım tükettikle­rini biliyor muydunuz?
Buğdayın Hikâyesi Nedir?
Buğday yenilebilen çekirdeklere sahip dünyada en çok üretilen tahıllarda mısırın hemen sonra ikinci sırada bulunan bir otgillerdendir. Bulgur, yarma buğday, parça buğday, buğday çekirdeği, buğday tohu­mu ve buğday kepeği gibi bazı ürünler kepek unundan üretilmektedir. Kepek ununu buğdayın tüm bölümleritohum, besidoku ve kepekdokunulmadan öğütülen tahıl olarak nitelendirebiliriz. Mekanik tahıl değirmenleri otomatikleştirilmeden önce tahıllar iki geniş kaya ara­sında öğütülmekteydi, sonuç olarak kepeğin her üç bileşenini de içe­ren un ortaya çıkmaktaydı.
Buğdayın Tarihi

Buğday

Buğday

Buğday 12,000 yıldan daha uzun süredir tüketilmekte ve anava­tanının güneybatı Asya olduğu düşünülmektedir. Roma, Sümer ve Yunan mitolojilerinde buğday tanrıları ve tanrıçaları var olmaktadır. Günümüzde Çin’in bazı bölgelerinde buğday hala kutsal olarak var sayılmaktadır. 15.yüzyılda Krıstof Kolomp Yeni Dünya’ya geldikten sonra buğday batı yarımküreye tanıtılmıştır. On dokuzuncu yüzyıla kadar buğday Birleşik Devletlerde ekilmemekteydi. Dünya nüfusunun üçte biri besin olarak buğdaya dayanmaktadır.
Çağdaş teknoloji boyunca buğday rafinerisi gelişmiştir. Beyaz ekmek Yunanlılar ve Romalılarda statü sembolü haline gelmiştir.
M.S. 5O’de eleme un üretimi birçok Akdeniz ülkesinde tırmanmıştır. Buğday ekmeği köylüler, köleler ve atletler için bir besin haline gel­miştir. Roma da panis sordidus (pis ekmek) olarak bilinmektedir 1873 de merdane değirmen Dünya Fuarında tanıtılmıştır. Un şu anda daha iyi ve daha ucuza arıtılmaktadır ama bazıları o zamandan beri sürekli “bedel ödediğimizi” savunmaktadır!
Buğday Nerede Yetişir?
En çok buğday üreticileri Birleşik Devletler, Rusya Federasyo­nu, Çin, Fransa, Kanada, Hindistan ve Türkiye’dir.
Neden Buğday Yemeliyim?
Kesinlikle hiçbir karşılaştırma bulunmamaktadır kepek araş­tırmalarda sindirime karşı direnen, kanserli hücre zarlarım bağlayıp tümör gelişimim önleyen ve hücre ölümlerine neden olan fenol, lektin gibi antıoksidanlar bakımından işlenmiş buğdaya göre önemli ölçüde yüksektir.
Doğal ilaçlar
Hipokratlar kepek ununun bağırsak regülâsyonunu düzenlemesi bakımından tavsiye etmektedir. Diyetinize buğday tohumu eklemek ağrıları tedavide kullanılır. Buğday tohumundaki E vitamini yanma­ların sık sık tekrarlanmasını ve şiddetini hafifletebilir. Ağız yıkamada buğday otu suyu kullanımının diş ağrılarım azalttığı saptanmıştır.
Tam Bir Hayat Kurtaran!
Uzun  Yaşam: Tam tahıl tüketmenin ömür uzatıcı etkilerinin yanında birçok kadın hastalıklarmada iyi geldiği bilinmektedir.
Kalp  Sağlığı: Birçok araştırma rafine edilmiş tahılların ter­sine tam tahılların diyete eklenmesinin kolesterolü ve triglisertileri azalttı sini göstermiştir.
Romat  Artrıt: Romatoıd artritli hastalan içeren bir araştırmada steroit terapilerinin yanı sıra diyetlerine mayalanmış buğ­day tohumu özü eklenmesinin tek başına steroit kullanımına oranla hastalarda önemli ölçüde düzelme olduğu görülmüştür.
Kanser: Bir meta analiz tam tahıl tüketimi ve kolorektal, midesel ve endometriyal kanserleri arasında ters ilişki olduğunu göster­miştir.
Şeker  Hastalığı: Günde en az üç porsiyon tam tahıl be­sinleri tüketenlerde tüketmeyenlere oranla 2. tip şeker hastalığına daha az rastlanmaktadır. Yaklaşık 3000 orta yaşlı yetişkini kapsayan bir araştırmada tam tahıl tüketiminin toplam kolesterol ve LDL koleste­rolünün düşük seviyede olması ve ensülin duyarlılığının artması ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Tam tahıl tüketimi rafine tahıllara oranla ensülin açlığını yüzde on azaltmaktadır.
Obezite: Amerika Klinik Besin Gündeminin yaptığı bir araş­tırmaya göre çok fazla tam tahıl besinleri tüketenlerde vücut kütle indeksinm(BMI) azaldığı saptanmıştır.
Buğday ile ilgili ipuçları
Seçim  Ve  Saklama:
• Temelde altı sınıf buğday bulunmaktadır:
• Durummakarnalar için irmik unu yapımında kullanılan buğdaydır.
• Sert Kırmızı İlkbahar fırında pişirilen hamur işleri için kulla
nılan yüksek proteinli buğdaydır.
• Sert Kırmızı Kışfırında pişirilen hamur işleri için ve hamur
işlerindeki proteini arttırmak için diğer unlara eklenen yüksek proteinli buğdaydır.
• Yumuşak Kırmızı Kış pasta, turta, bisküvi ve çörek yapımın
da kullanılan düşük proteinli buğdaydır.
• Sert Beyaz ekmek yapımında kullanılan orta proteinli buğ
daydır.
• Yumuşak Beyaz turta ve hamur işi yapımında kullanılan yu
muşak, çok düşük proteinli buğdaydır.
• Buğday tohumları hava sızdırmaz kaplar içinde soğuk, kuru ve
karanlık yerlerde muhafaza edilmelidir.
• Un, bulgur, kepek ve tohumunun bozulmamaları için hava sız
dırmaz kaplar içinde buzdolabında saklanmaları gerekmek­tedir
Hazırlama  Ve  Servis  Önerileri:
• Kullanmadan önce buğday tohumlarını soğuk suyun altında iyice durulaym,
• Mevcut olduklarında tam tahıl ekmeği, makarnası ya da krakeri
gibi tam tahıl ürünlerini seçin.
• Filizlenmiş buğday tohumlarını sebze salatalarında kullanın.
Yaz Bahçesi Kuskus Salatası
Sharon Grotto
Sen’is: 8 kişilik (1 kâse) * Hazırlama ve Pişirme Süresi: 20dk
Bu kuskus salatası hafif ve yapımı kolaydır, ayrıca ertesi gün ta­dı çok daha iyi olacaktır. Bu tarif 10 adet enerji enerji deposu yiyecek içerir.
Malzemeler:
2 kâse hazırlanmış tam tahıllı kuskus
JA kâse yeşilbiber, doğranmış
2 baş sarımsak, kıyılmış
V2 kâse taze fesleğen, dilimlenmiş
1 büyük domates, doğranmış
V2 çay kaşığı tuz
1 küçük salatalık, doğranmış Yi çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı taze limon suyu V2 kâse yeşil soğan, doğranmış
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı V2 kâse kırmızıbiber, doğranmış isteğe bağlı: 8 siyah zeytin
Hazırlanışı:
Pişmiş kuskusu geniş bir kaseye koyun. Diğer bütün malzemeleri karıştırın ve kuskusa katın. Üzerini kapatın ve en az bir saat ter­cihen bütün gece buzdolabında bekletin. Eğer isterseniz siyah zeytin dilimleri ile süsleyerek servis yapın.
Besin Öğeleri:
Kalori: 120; Toplam yağ: 4g; Doymuş yağ; 5g; Kolesterol: Omg; Sodyum: 150mg; Toplam karbonhidrat: 20g; Lif: 4g; Şeker: lg; Protein

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ