Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Çavdar

  • 12 Mayıs 2010
  • 7.293 kez görüntülendi.
Çavdar

Çavdar (Secale cereale)
Finlandiyalıların yılda kişi başına yaklaşık 50 kilo ekmek ediklerini ve bunların üçte birinin çavdardan yapıldığını biliyor muydunuz?
Çavdarın Hikâyesi Nedir?
Çavdar buğday ve arpayla yakından alakalı sandan kahverengiye ve hakiye kadar renkleri olan bir tahıldır. Çavdar çavdar ekmeğinin esas malzemesidir
Çavdarın glüteni buğdaydan daha esnektir; bu da çavdardan yapılan ekmeklerin daha sıkı ve yoğun olmasını sağlar. Çavdar bütün, yarma, un ya da topak olarak bulunabilir.
Çavdarın Tarihi
Çavdar muhtemelen güneybatı Asya da ilk kez vahşi olarak buğday ve arpa tarlaları arasında yetişmiştir. Sonunda ilk ekiminin M.O 400’de Almanya da yapıldığı çavdar kuzey ve doğu Avrupa’ya yolunu açmıştır. Çavdar doğu Avrupa ve İskandinav ülkelerinde hala başlıca ürün olaraktüketilmektedir.
Çavdar Nerede Yetişir?

Çavdar

Çavdar

Dünyadaki çavdar yetiştiriciliğinin neredeyse yüzde 95’i Ural Dağları ve İskandinav Denizi arasındaki bölgededir. Çavdar üretiminin zirvesinde Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya, Polonya, Türkiye ve Almanya bulunmaktadır.
Neden Çavdar Yemeliyim?
Bütün çavdarlar B vitamini, E vitamini, kalsiyum, magnezyum,fosfor, potasyum, demir, çinko ve folat gibi birçok önemli vitaminler ve mineraller içermektedir. Çavdarda bulunan çözülemez lifler diğer tahıl mahsullerine oranla kanser ve kalp koruyuculuğu sunan daha fazla yüksek lignan yoğunluğuna sahiptir.
Çavdar tahılı yerlisi olduğu eyalette uzun süre enerji destekleyici olarak kullanılmıştır.
Sindirim: Bir araştırmaya göre çavdardaki lif buğdaydakinden bağırsak gelişimi açısından daha etkilidir.
Göğüs   Kanseri: 194 göğüs kanseri hastasını ve 208 kontrol deneğini kapsayan bir Finlandiya araştırması yüksek enterolactone serum seviyesinin yüksek çavdar alımıyla ilgili olduğunu ve bununda göğüs kanseri riski ile ters orantılı olduğunu saptamıştır.
Dolaşım  Sistemi: 1989’dan 2000’e kadar 3588 yaşlı erkek ve kadın uzun süreli sağlık araştırmasında yer almıştır Veriler arasında çavdar ekmeğinin diğer koyu ekmeklerle beraber tüketim belirtilerinin dolaşım sistemi hastalık riskini azalttığı bulunmaktadır.
Tümörler: Bir hücre çizgisi çalışması çavdardaki fotoestrojen ve îıgnan özlerinin kanser hücrelerinin çoğalmasını önemli ölçüde engellediğini göstermiştir.
Prostat  Kanseri: Prostat kanseri gelişimi olan fareler çavdar kepeği ile beslenmişlerdir. Beslenen farelerde hücre ölümü yüzde otuzun üzerinde artmıştır ve tümör hücrelerinde yüzde yirmi üzerinde azalma gözlemlenmiştir.
Kolon  Kanseri: Bir başka fare araştırmasına göre kolon kanserli farelerin 12 ile 31 hafta süreyle dengeli yüksek yağ diyetine ek olarak çavdar kepeği tüketimleri tümör sayılarını önemli ölçüde azaltmıştır.
Safra  Taşı: Bir hamster çalışması diyetlerine ek olarak eklenen çavdar kepeğinin sık sık oluşan safra taşlarını azalttığım saptamıştır.
Seçim Ve Saklama:
• Küf belirtileri olan çavdardan kaçının.
• Eğer ekmek alıyorsanız çavdarın en hâkim olan malzeme olduğunu anlamak için içerik listesinin yazdığı etiketi okuyun.
• Birkaç ay dayanabilmesi için hava geçirmez kabm içinde karanlık, kuru ve soğuk yerlerde, tercihen buzdolabında, saklayın.
Hazırlama Ve  Servis Önerileri:
• Çavdan pişirmeden önce akan suyun altında çamurlarım çıkarmak için durulaym.
• Dört bardak kaynamış suya bir tutam tuz ile beraber bir bardak çavdar ekleyin. Su kaynadığında altını kısın ve kapağını kapatın, sonra yaklaşık bir saat kaynamaya bırakın.
9 Çavdar tohumlarını geceden suya bastırın ve iki ile üç saat dokuları yumuşayana kadar pişirin.
• Çavdar ununu çörek ve krep yapımında kullanın.
• Çekilmiş çavdar tanelerini sıcak lezzetli, sıcak bir kahvaltılık gevreğin içinde deneyin.
Senns: 8 kişilik
• Hazırlama ve Pişirme Süresi: 1 saat
Bu tarif 2 adet enerji deposu yiyecek içerir
Malzemeler:
1 kâse light çavdar unu
1 çay kaşığı tuz
2 kâse beyaz ekmek unu
2A çay kaşığı Akçaağaç şekeri ya da şurubu 1 kâse su
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 çay kaşığı aktif kuru fırın mayası
Hazırlanışı:
Ilık suyu, Akçaağaç şekerini ve mayayı orta büyüklükte bir kâseye koyun. Mayalanana kadar dinlenmeye bırakın. 1/3 unu, yağı ve tuzu karıştırın. Hepsi karışana kadar bir dakikalığına çırpın. Kalan Va kâse unu da karıştırın. Hamur çok yumuşak olacaktır ama çok da yapışkan olmamalıdır. İyi unlanmış bir tahta üzerinde 5 dakika yoğurun. Yağlanmış kâseye koyun ve üzerini kapatın ve dinlenmeye bırakın. Kâsedeki hamuru yumruklaym. Hamuru tekrar tahtanın üzerine koyun. Bir dakikalığına tekrar yoğurun. Tekrar kâseye yerleştirin, üzerini örtün ve tekrar mayalanmaya bırakın. Hamur iki kat büyüdüğünde pizza için hazır demektir.
Besin  Öğeleri:
Kalori: 202; Toplam yağ: 3g; Doymuş yağ: 5g; Kolesterol: Omg; Sodyum: 55mg; Toplam karbonhidrat: 38g; Lif: 3g; Şeker: 5g; Protein: 6e. ‘

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ