Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Çay

  • 12 Mayıs 2010
  • 5.252 kez görüntülendi.
Çay

Çay(Camellia sinensis
Çay poşetlerinde bulunan çayların açık çaylardan daha sağlıklı olabileceğini biliyor muydunuz? Çay poşetlerindeki çaylar sıcak suya konulduğunda daha fazla sağlığa yaralı polifenoller(antioksidan) sağlamaktadır.
“Çay” ot ya da papatya gibi otları da kapsayan meşrubatları anlatabilir

Ama gerçek çay Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından, saplarından ve tomurcuklarından yapılmaktadır. Tercihiniz siyah, yeşil, beyaz ya da kokulu olsun bütün çeşitleri Camellia sinensis otunun özünden üretilmektedir. Çaylar arasındaki farklılıklar işleniş biçimlerine bağlıdır. “Yeşil çay” hasat edildikten hemen sonra kurutulan yapraklardan ve siyah çay hasat edildikten sonra fermente edilen yapraklardan meydana gelmektedir. Kokulu çay yapraklan kısa bir süre fermente edilmektedir. Beyaz çay yaprakları herhangi bir oksidasyona uğramamakta, güneş ışığından korunmakta ve herhangi bir klorofil üretimine izin verilmemektedir.

Çay

Çay

Camellia sinensis İn 5000 yıl önce Çin’in kuzeyinde ortaya çıktığına inanılmaktadır. Çay oradan kuzeydoğu Hindistan ve güneybatı Çin’e yolunu yapmıştır. Çay Japonya’ya 805 yakınlarında Çin’den getirilmiştir. Ming imparatorundan sonra 1618 yılında Çin’in birinci Çar Michael’a hediye olarak sunması ile Rusya çay ile tanıştırıldı. Daha sonra 1650 de statü ve zenginlik sembolü olan çay ingiltere ile tanıştırıldı. Çay Kuzey Amerika’ya sömürgeciler tarafından getirildi ve 1904 de buzlu çay St. Louis Dünya Fuarında tanıştırıldıktan beri popüler bir meşrubat olarak içilmektedir.
Başlıca çay yetiştiricileri Hindistan, Çin, Kenya, Sri Lanka, Endonezya, Türkiye, Tayvan, Japonya, Nepal ve Bangladeş’tir.
Çay bazı hastalıkları önlemeye yardımcı olan önemli antıoksidanlar catechin bakımından iyi kaynaklardır. Epigallacatechin3gallate(EGCG), epigallacatechin(EGC), epicatechin3gallate(ECG) ve epicatechin(EC) gibi en önemli catechinler yeşil çayda bulunmaktadır. EGCG çay polifenollerinde geniş çapta incelenen en bol catechindir, EGCG ve ECG en yüksek radikal temizleme aktivitesine sahiptir. Poşet çaylarda kafein seviyeleri daha yüksektir fakat genelde 225 gramlık bir bardaktaki 20 ile 80 mg kafein aralığı hazırlanmış bir kahvenin 60 ile 120 mg aralığı ile karşılaştırılmaktadır.
Çin ve Japonya’daki eski tıbbi yazıtlar çayın uyarıcı özellikler, leke tedavileri, susuzluğu dindirme, sindirimi düzeltme, beriberi tedavisi, yorgunluğu önleme, üriner ve beyin fonksiyonlarım düzeltme gibi tıbbi niteliklerini tartışmışlardır.
Kanser Önleme: Çaydaki polifenoller oral, deri, sindirim, yumurtalık ve akciğer kanseri gibi bazı kanser çeşitlerini önlemeye vardımcı olan önemli antioksidanlardır.
Kalp   Sağlığı: Birçok çalışma yeşil ve siyah çaym endotel fonksiyonu yükselterek kalp hastalığı riskini (damarları açık tutup daha fazla kan akışını sağlayarak), kan basıncım, toplam kolesterolü azaltmada ve LDL kolesterolünün daha kötü bir hale dönüşmesini önlemede yardımcı olduğunu ileri sürse de, Besin ve ilaç Yönetimi henüz yeşil ya da siyah çayın fonksiyonel besin iddiasını garanti etmemiştir. Geniş araştırmalar çay içmenin tam olarak kalbinizi mutlu etmenin ivi bir neden olduğunu göstermektedir.
Obezite; Çoğu Japonya da yürütülmüş az miktarda araştırm vesil cav va da vesil çay catechini tüketiminin vücut vağını azaltma
gelecek vaat eden sonuçlan olduğunu göstermiştir. Ancak bu calısmalarda kullanılan catechin miktarı günde on bardaktan fazla vesilcava es deeerdir. Yeşil çav sağlıklı kilo sağlamada kullanışlı bir araç olabilir, ama bu elbette tam bir çözüm değildir
Oroz: Cok fazla kafein kemik sağlısı ile iliskilendisa da bir araştırma çay içen yaşı kadınların içmeyenlere göre daha fazla kemik yoğunluğuna sahip olduğunu saptamıştır.
Ensülin  Faaliyetinin  Desteklenmesi:
Birleşik Devletler Tarım Departmanında ki araştırmacıların vürüttüçü bir ca
vürüçü bir faaliyetini vaklasık on bes kat arttırdığını aferini cavdan daha vüzde on daha az fotokimyasala sahip olmalarına rağmen kaîeınsiz çaylar iyi seçeneklerdir, r.ayı soâuk. karanlık dolaplarda cam kavanoz gibi hava ve nem sızdırmaz kaplar içerisinde muhafaza edin.
Hazırlama  Ve  Servis  Önerileri:
• Yeşil ve beyaz çaylar düşük sıcaklıkta (26 santigrat derece civarı) hazırlanan en iyi çaylardır. Eğer su çok sıcak ise çay yaprakları yanabilir ve acı bir tat bırakırlar.
• Siyah çaylar yüksek ısıda, 35 santigrat derece civarı, hazırlanmalıdır.
• Siyah çay en iyi tat için 30 saniyeden az ya da beş dakikadan
fazla suda tutulmamalıdır. Beş dakika da yüzde seksen catechin dışarı bırakılır.
• Bal, limon, şeker ya da marmelat daha tatlı bir tercih için çaya
eklenebilir.
• Çayınıza süt ister misiniz? Sütteki protein bileşimi kazein catechin emilimini azaltabilir.
Servis: 36 bisküvi • Hazırlama ve Pişirme Süresi: 1 saat 20 dakika
Bu tarif 5 adet enerji deposu yiyecek içerir.
Malzemeler:
3A kâse hafif soya sütü
3A çay kaşığı kabartma tozu
4 adet Lipton Bal&Limon özlü siyah çay poşeti
V2 çay kaşığı tuz
1 3A kâse kepek unu
2 yumurta sarısı
1 kâse cok amaçlı un 1/3 kâse badem, hafif kavrulmuş 1 V4 kâse şeker
1/3 kâse kabaca doğranmış kuru kayısı çay kaşığı karbonat
Hazırlanışı:
Fırını önceden 350 derecede ısıtın. Küçük bir tavada sütü kaynatın. Ateşten alm ve Lipton çay poşetlerini ekleyip üzerini kapatın, beş dakika kaynatın. Çay poşetlerini çıkarın ve sıkıp soğutun. Büyük bir kâsede unları, şekeri, karbonatı, kabartma tozunu ve tuzu karıştırın. Mikser ile cav karışımını ve vumurta sarılarını hamur yanmak için karıştırın. Bademleri ve kayısıları da ekleyin. Hamuru unlanmış bir
yüzeye koyun, sonra yavaşça yoğurun. İkiye bölün. Unlanmış ve yağlanmış pişirme kâğıdına koyun. 35 dakika ya da kızarana kadar pişirin. Fırından alm 10 dakika soğumaya bırakın. Tırtıklı bıçak ile parçalara kesin. Dilimleri pişirme kâğıdı üzerinde istediğiniz gibi düzenleyin. On dakika ya da gevrekleşene kadar pişirin. Tamamen soğutun ve servis yapın.
Kalori: 80; Toplam yağ: lg; Doymuş yağ: Og; Kolesterol: lOmg; Sodyum: 70mg; Toplam karbonhidrat: 16g; Lif: Ig; Şeker: 8g; Protein:

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ