Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Çikolata

  • 13 Mayıs 2010
  • 4.166 kez görüntülendi.
Çikolata

Çikolata

Köpekler  Bu  Zevkten  Mahrum  Kalacak!
Çikolatanın içindeki teobromin adı verilen antioksidanların insanlar için sağlıklı olduğu doğru ancak bu maddenin köpekler, kediler, papağan ve atlar için toksik olabileceğini biliyor muydunuz?
Hikâyesi Nedir?
Çikolata, kakao ağacının tohumlarından elde edilir (kakao kelimesi Aztek dilinde çikolata anlamına gelir.) Çikolata tohumlan zaman içerisinde çikolata likörü adı verilen bir tür macuna dönüşür. Çikolatalı ürünlerin büyük çoğunluğu bu maddeden elde edilir. Günümüzde üç çeşit kakao türüne rastlanır: Criollo, Forastero ve Trinitario. Dünya çikolata üretiminin yaklaşık % 80’i Foarstero türünden elde edilir.
Çikolatanın Tarihi
Maya ve Aztek efsanelerine göre çikolata tanrılar tarafından Güney Amerika dağlarında keşfedilmiştir. Kakao ağacının Güney Amerika’dan ve Amazonlar’da Andes dağmm eteklerinden geldiği düşünülmektedir. Buradan Mayalılar tarafından Amerika’nın orta kesimlerine taşınmıştır. Tarihte kakao tohumlarının ilk ithalatının 1585 yılında Meksika’da Veracruz’da ispanya’da Seville’e yapıldığı kayıtlara geçmiştir. Güney ve Orta Amerika dışında çikolatadan elde edilen içecekler ilk kez İtalya’da 1606 yılında görülmüştür. Hemen sonrasında kakao tüm Avrupa’ya yayılmıştır. Hispanikler kakao ağacim Filipinolulara tanıtmıştır ve buradan yerlilere geçen ünü daha sonra Amerika’da da yayılmıştır.

Çikolata

Çikolata

Kakao Nerede Yetişir?
Kakao üretiminin başında Coi^ d’Ivero, Ghana ve Endonezya gelir. Crioolo türü en çok Ekvator, Nicaragua, Guatemala ve Sri Lanka’da yetişir, ispanyolca “yabancı” anlamına gelen Forastero türü ağırlıkla Afrika’da bulunur. Trinitario ise aslen Trinidad’dan gelmektedir.
Kakao çekirdekleri magnezyum, kalsiyum, demir, çinko, bakır, potasyum ve manganez mineralleriyle zengindir. Ayrıca A, Bl, 82, B3, C, E vitaminleri ve pantotenik asitler içerir. Kakaodaki fenolik fitokimyasal ve antioksidan kapasitesi hemen hemen tüm yiyeceklerden, hatta yeşil çay, siyah çay, çay üzümünden bile daha fazladır Çikolatanın içerdiği flavonoitler içerisinde flavonlar, yüksek oranda epikateşin. kateşin ve proantosiyanidinler sayılabilir Siyah çikolatadan yapılan ürünlerin çoğu en az %70 oranında antioksidan içermektedir ancak bu düzey üründen ürüne değişkenlik göstermektedir. İşlemden geçmiş kakao ürünleri bu besin değerini kaybeder bu nedenle daha çok işlenmemiş ürünler seçmeye çalışın. İki yüz elli gram kakaonun içinde 5 ile 10 mg düzeyinde kafein bulunmaktadır ve bu oran kahve, çay ve kolada 20 ile 120 mg arasında değişmektedir.
Kakao yağı yara izlerinin kapatılmasında oldukça etkindir. Aztekler kakaoyu mide ve bağırsaklara bağlı problemlerin tedavisinde kullanan ilk millettir. Amerikan yerlileri kakaoyu yüksek ateş için kullanmışlardır. 1672 yılında çikolatanın uzun süre besinsiz kalan denizcilerde görülen “sivilce ve şişlikleri” iyileştirdiği gözlemlenmiştir.
Cilt Sağlığı: Her ne kadar çikolatanın cilt sorunlarına neden olduğu söylense de düzenli olarak yüksek flavanollu kakao tüketen kadınlarda cildin nemlendiği ve pürüzlerin azaldığı gözlemlenmiştir.
İshal: Kaliforniya, Oakiand’daki Çocuk Hastalıkları Araştırla Merkezi’nde yapılan bir çalışmaya göre çikolatada bulunan flavonoitlerin ishale iyi geldiği gözlemlenmiştir.
Kalp Sağlığı: insanlar üzerinde yapılan bir takım araştırmalar çikolatanın içeriğinde bulunan flavonoitlerin endotel fonksiyonların performansım arttırdığını ve LDL (kötü kolesterol) oranlarım düşürerek kalp hastalıkları riskini azalttığını göstermiştir. Ayrıca yapılan başka çalışmalarda çikolata yiyen insanların kan basınçlarının yemeyenlere göre daha düzenli olduğu gözlemlenmiştir
Şeker  Hastalığı: Yapılan araştırmalar siyah çikolatadaki falavanollarm nitrik oksit oranını arttırdığını ve böylelikle insülin hassasiyetini arttırarak kan akısmı düzenlediğini ve kan basıncını düğürdüğünü göstermiştir
Ruk: Bir grup araştırmacı çikolata içerisinde bulunan teobromin maddesinin kronik öksürüklere karşı en iyi etken madde sayılan kodeinden çok daha etkili olduğunu oıtaya koymuştur ve şu anda kakao öksürük tedavisinde birinci sıradadır. Teobrominin öksürük üzerindeki etkileri halen araştırılmaktadır.
Kolon  Kanseri: Ispanya’daki Barselona Üniversitesinin yaptığı bir araştırmada kakao içerisinde bulunan antîoksidanların kolon kanserine sebep olan genlerde hücre büyümesini engellemeye yarayabileceği ortaya konmuştur.
Zihinsel  Fonksiyon: Batı Vırgmıa, Wheeling Jesuıt Üniversitesi’nden Dr. Bryan Raudenbush dil ve kelime hafızasının gelişiminde siyah çikolata tüketiminin sütlü çikolataya oranla daha etkili olduğunu ortava koymuştur.
Çikolata ile ilgili ipuçları
Seçim  Ve  Saklama:
• Çikolata pek çok farklı şekilde satın alınabilir: kakao tozu, “bit
ter” olarak da bilinen siyah çikolata, sütlü çikolata ve eritme çikolata. Beyaz çikolata bir çikolata değildir.
• Grileşmiş ya da yüzeyinde delikler ya da beyaz lekeler oluşmuş
çikolataları almaktan kaçının.
• Çikolata oda sıcaklığında, buzdolabında ya da dondurulmuş olarak aylarca muhafaza edilebilir.
Hazırlama Ve Servis  Önerileri:
• Çikolatayı eritirken ısıyı 50 derecede tutmaya özen gösterin aksi takdirde tadı değişecektir.
• Çikolatayı eritip çileklerle, kekle, mango, kavun ya da diğermeyvelerle servis edebilirsiniz.
• ispanyol ve Meksika mutfağında çikolata deniz ürünleri ve ta
vuk yemekleri için hazırlanan soslarda kullanılmaktadır.
Giselle’nin Sütsüz Doğumgünü Çörekleri
Giselle Rueckmg
Senns: 24 adet * Hazırlama ve pişirme süresi: 25 dakika
Kızım Giselle’nin ciddi bir astım sorunu var ve sütlü yiyecekler astım krizlerine sebep oluyor. Yani Doğumgünü pastaları da dâhil olmak üzere pek çok yiyeceği yemesi yasak. Bu nedenle ailesi bu lezzetli tarifi üretti ve tam on dört yıldır doğum günlerini bu pastayla kutluyor. Bu tarif 3 adet enerji deposu yiyecek içerir. Süte alerjisi olanlar için kaçırılmaz bir fırsat!
Malzemeler:
1 buçuk su bardağı buğday unu
1 buçuk su bardağı beyaz un 3A su bardağı şeker
2 çay kaşığı karbonat Vı su bardağı kakao
2 çay kaşığı sirke
% su bardağı kan ola yağı
Vı çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı vanilya1 su bardağı vanilyalı soya sütü
1 su bardağı soğuk su
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri geniş bir kapta 3 dakika kadar karıştırın. Karışımı küçük pasta kaplarına paylaştırın. 350 derecede 12-15 dakika fırınlayın. Kürdanla pişip pişmediklerini kontrol edebilirsiniz.
Besin Öğeleri:
Kalori: 150; Toplam yağ: 8gr. ; Doymuş yağ oram: 5 gr.; Kolesterol: Omg. ; Sodyum: 160 mg.; Toplam karbonhidrat: 19 gr. ; Lif: 2 gr. ; Şeker: 6gr. ; Protein: 2 gr.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ