Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Çocuk Bakımında Doğru Ve Yanlışlar

  • 05 Şubat 2011
  • 3.087 kez görüntülendi.
Çocuk Bakımında Doğru Ve Yanlışlar

Çocuk Bakımında Doğru Ve Yanlışlar

Enfeksiyon Hastalıkları Ve Giydirme:
Büyük bir kısmı yüksek ateşle seyreden enfeksiyon hastalıkları sırasında çocukların kat kat giydirilmesi çok sık görülen bir yanlış. Oysa ateş yükseldiğinde çocukların özellikle de ateşli havaleye meyilli olan 6 ay-6 yaş gurubunun iç çamaşırlarının dahi çıkarılması gerekiyor. Hemen ardından da çocuğun ılık suyla duşa alınması öneriliyor. Burada yaygın görülen bir başka hata ateşli çocukların soğuk veya buzlu suyla yıkanması. Çok tehlikeli olan bu uygulama çocuğun damarlarında ani daralmalara ve şok durumunun yaşanmasına neden olabilir.
Kundak:
Yaygın olarak görülmese de bazı bölgelerde hala bebekler kundaklanıyor. Kundak bebeğin kalça kemiklerinin sıkıştırılmasına, ileride kalça gelişmesinin bozuk olmasına veya kalça çıkıklığına yol açabilir. Bu nedenle bebeğin hiçbir şekilde kundaklanmaması gerekiyor.
Bebeklikte Su:

Çocuk Bakımında Doğru Ve Yanlışlar

Çocuk Bakımında Doğru Ve Yanlışlar

Anne sütünde bulunan su oranı bebeğin su ihtiyacını karşılayabilecek boyutta. Bu nedenle, sütün metabolik etkinliğini bozmaması için ilk 4-6 ay arasında bebeklere su veya bitki çayları gibi herhangi bir içecek verilmemesi gerekiyor.
■ İnek Sütü:
Eskiden bir buçuk aydan sonra bebeklerde başlanan inek sütü artık bir yaşından
sonra öneriliyor. Bu süre içinde bebeklerin mutlaka anne sütü ile beslenmesi gerekiyor. Bebeklerin sonraki yaşamlarında mucizevi bir öneme sahip anne
sütü çocukları alerji, astım, diyabet gibi bazı hastalıklara karşı koruyor.
■ Antibiyotik:
Sık görülen başka bir uygulama, her hapşıran, ateşi yükselen çocuğa antibiyotik verilmesi. Özellikle nezle, grip gibi viral enfeksiyonlarda hiçbir şekilde yeri olmayan antibiyotikler, rahatsızlığın daha da artmasına neden olabilir.
■ Hırıltılar:
Genellikle aileler her hırıltıyı astıma yoruyor. Oysa değişik enfeksiyon hastalıklarının seyri sırasında bazı hırıltılar çıkabilir. Bu durumda çocuğun sağlık durumunun takip altına alınması gerekiyor.
Kulak Temizliği:
Çocuklarda kulak temizliği için yıkama önerilmiyor. Kulak temizleme çubuklarının ileriye doğru kesinlikle sokulmaması ve buradaki doğal yağlı maddenin yok edilmemesi gerekiyor. Aksi takdirde enfeksiyona zemin hazırlanabilir. Banyodan sonra sadece çocuğun kulak deliğinin giriş kısmının suyunun alınması gerekiyor.
■ Yıkanma:

Bebeğin göbeğinin düşmeden yıkanmaması gerektiği konusundaki görüş yanlış. Bebeğin göbek bakımı uygun koşullarda yapılırsa yıkanmasında bir mahsur yok.
■ İshal:
İshal olduğunda çocuğun bağırsakları dinlensin diye ağızdan alınan gıdaların kesilmesi çok yanlış bir uygulama. Tam tersine bu dönemde çocuğa ishal diyeti uygulanmalı ve sistem devrede kalmalı. İshal diyetinde çocuğun yaşına göre bazı değişiklikler yapılabilir. Bir yaşından küçükler için ishale karşı koruyucu maddeler içeren anne sütü verilmeli. Eğer bir yaşından büyükse elma, muz, havuç suyu, patates püresi, pirinç haşlaması, haşlanmış pirinç suyu, yoğurt, ayran, yağsız makarna verilebilir, ishal . diyetinde çocuğa bol bol su içirilmesi çok önemli.
■ Tuvalet Terbiyesi:
Sekizinci ayını dolduran çocukların zorla tuvalet terbiyesine alınması sık görülen
başka bir yanlış. Bu dönemde çocuğa aşırı baskı yapılmamalı çünkü çiş ve kaka kontrolü, çocuğun sinir ve diğer yardımcı sistemlerin belirli bir olgunluğa ulaşması ile oluşuyor. Bu nedenle çocuğun kendisini tuvalet terbiyesine hazır hissetmesi gerekir. Ancak çocuk iki yaşını bitirdiyse hazırlık külotları önerilebilir.
■ Yemek:
Çocuğa yemek konusunda asla baskı yapmamak gerekiyor. Eğer çocuk baskı yapıldığını algılarsa tamamen yemek yemeği kesebilir.
Bu durumda çocuklar zararlı olabilecek kilo kayıptan ile karşı karşıya kalabilir.
■ Televizyon:
Zeka gelişimini engellediği için televizyonun maksimum bir saat izlemesine izin verilmeli. Bu süre içinde izlenen programlar çocuklara yönelik bir içeriğe sahip olmalı.
■ Kucağa Alma:
Bebek kucağa alınmasın’ prensibinin artık geçerliliği yok. Hatta bebeğin ‘kucak bebeği’ olmasından kaçınılmamalı; anne ve babaya dokunması sağlanmalı. Bebeğin kedisine daha güvenli biri olmasını sağlamak için bebek, zaman zaman çıplak olarak göğse konulmalı ve okşanmalı. Bebeğin kendisini tırmalamasından korkarak giydirilen eldivenler artık kullanılmıyor, bebeğin kendisine dokunması tercih ediliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ