Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Çocuklarda Karın Ağrıları

  • 02 Eylül 2010
  • 5.665 kez görüntülendi.
Çocuklarda Karın Ağrıları

ÇOCUKLARDA KARIN AĞRILARI

Karın ağrıları, çocukluk döneminde çok görülen, çocuğu ve aileyi huzursuz eden bir belirtidir. Organlara ait ağrılar, karnın orta çizgisinde bulunur.

İnce bağırsağın alt kısımları, apandist bölgesi ve kalın bağırsağa ait ağrılar ise, göbek çevresinde duyulur.

Kalın bağırsağın alt kısımları, idrar yolları, böbrek ve karnın alt organlarından çıkan ağrılar ise, göbeğin altında hissedilir.

Ağrılar genellikle kramp şeklindedir, karnı ağrıyan çocuk -ağrıyı azaltıcı- özel şekilde yatmaya çalışır. İdrar yolları ve böbrek ağrıları bele ve dış tenasül organlarına vurur. Apandisit ağrıları ise, genellikle göbek etrafında başlar, sağ alt karma yerleşir ve aynı taraftaki ayağa vurur.

Ağrı oluşumunda ruhsal etkenler önemli rol oynar. Küçük bebeklerin ağlaması, çok kere açlığı gösterir. Bazen beslenmeden sonra ağrı krizi devam eder ve bebekteki bu sancıların nedeni, bugün tam aydınlatılamamıştır. Hayatî bir tehlikesi yoktur. Gece ve gündüz gelebilen, bazen belirli saatlerde görülen ağrı nöbetleri de çok kere bir sebebe dayandırılamaz. Bu çocuklar sağlıklı görünürler, gazdan başka mide ve bağırsak sistemiyle ilgili belirtiler bulunmaz.

Karın ağrıları, iyice değerlendirilmelidir, bazen âcil müdahaleler gereklidir. Bunlar arasında en önemlileri akut apandisit, bağırsak düğümlenmeleri ve tıkanmalarıdır.

Okul öncesi ve oyun çağı dönemindeki ağrıların en önemli nedeni idrar yolu enfeksiyonlarıyla apandisittir. Daha büyük çocuklarda ve ergenlik çağında, karın ağrısı yapan nedenler arasında mide ülserleri ve genital sistem hastalıkları ön sırayı alır.

Okul çağındaki çocukların karın ağrılarının % 10 kadarının sebebi bulunamaz. Karın ağrıları çok nedenlidir. Organlara ait, apandist, idrar ve genital sistem ağrıları ateş gibi sistematik belirtiler gösterirler. Genellikle kusmayla beraberdir ve bir yerde toplanırlar.

Çocuklarda seyrek görülen ruhsal bunalımlar neticesi meydana gelen bozukluklarda, sindirim kanalı şikâyetleri yanında, kusmalar görülebilir.

Bulantı ve kusma yapan hastalıklar; gastirit, 12 parmak bağırsağı ülseri, safra taşları ve iltihapları, enterit, hepatit (karaciğer iltihabı) pankreatit (pankreas iltihabı), batın adaniti, peritonit, akut nefrit, romatizma, sara (epilepsi), alerji, astım nekahati, akciğer sağ alt lop zatürresi, kabakulak, birçok viral enfeksiyonlar, tifo, över ve testis (yumurtalık) burkulması, orak hücreli anomi krizleri, kurşun zehirlenmeleri, şeker hastalığı gibi daha birçok hastalıklar karında ağrılara sebep olurlar. Bunların yanında bağırsak parazitleri, bağırsak solucanının geçici olarak bağırsak kanalını tıkaması, ağrı nöbetlerine sebep olabilir.

Çocuklarda Karın Ağrıları

Karın Ağrılarında Ne Yapmalı: Süt çocukluğu çağının ilk üç ayında görülen sancılar, ani başlar, birden geçer. Yani nöbet tarzındadır. Çocuğun yüzü kızarır ve gerginleşir, ayaklar kasıntılı ve karma çekik vaziyettedir. Böyle çocuklarda çok gaz var demektir. Genellikle akşamları ve gece ağrı krizleri gelir. “Şu tedaviyi yapalım, şu ilâcı verelim, çocuk düzelsin bir daha sancılanmasın” diye kesin bir şey yoktur. Ne yaparsak yapalım, çocuk gene sancılanacak ve öfke nöbetleri gelecektir. Diğer zamanlarda sanki o çocuk değilmiş gibidirler, mışıl mışıl uyurlar.

Bazıları ise bütün gününü ağlamakla geçirirler. Bazı çocuklar ise 24 saatin 20 saatinde uykuludurlar. Her iki hâl de normal sayılır.

Sancılı, gazlı ve öfkeli çocukların sıkıntılarını gidermek için şu önlemler alınmalıdır:

1- Anne-baba ve diğer ilgililer, çocuk sancı ve huzursuzluklarını olağan kabul etmeli, paniğe ve fazla telâşa yer verilmemelidir.

2- Meme verme ve beslenme sayıları arttırılmalı, bazen sekiz, ona kadar bile çıkılmalıdır.

3-  Çocuklar fazla giydirilmemeli, bezi, çorabı, göğüs ve bel kuşağı fazla sıkı olmamalıdır.

4- Kundak ikinci haftadan sonra kullanılmamalı, çocuğun eli, ayağı serbest bırakılmalıdır.

5-  Fazla sıcak ve soğuktan korunmalıdır.

6- Panason çayı, hindistan cevizi verilmekle de biraz rahatlık sağlanabilir.

7- Çocuğun yüzü annesinin omuzuna gelecek şekilde tutulur, sırtını okşar tarzda hafif vurularak gaz çıkarılması temin edilir. Çocuğun karnı annesinin dizine gelecek şekilde tutulur, sırtına hafif hafif vurulur, yuttuğu hava ve gaz çıkartılmaya çalışılır.

8- Çocuk yüzükoyun yatmaya alıştırılır. Bu şekilde gaz çıkarılması kolaylaştırılır ve karın adalelerinin gelişmesi sağlanır.

9- Bebeğe verilen meyve sularına az su ve az şeker ilâve edilir.

10- Karın üzerine sıcak kompres koymakla da çocuk rahatlatılabilir.

11- Sancılı çocuk ateşli olursa, kusarsa, tuvalet düzensizlikleri (ishal ve kabızlık) varsa, kabızlık kendi bildiğimiz usullerle giderilmezse, ishal birden kesilip şiddetli kusmalar sancı ile beraber olursa, makattan kan gelmişse, kusmukta safra ve çocuk kakası görülürse, vakit kaybetmeden çocuk doktoruna müracaat etmeli, şikâyetler etraflıca anlatılmalı, “bağırsak düğümlenmesi” bakımından tetkik edilmelidir.

Oyun ve Okul Çağı Çocuklarında Karnı Ağrıyan Çocuklara Ne Yapmalı: Büyük çocuklar, ağrının yeri ve şiddeti hakkında bilgi verebilirler. Bu durumda bakıcının ve doktorun işi biraz kolaylaşır. Ağrının nedeni ve verilen ilâçların dozu biliniyorsa, ilâç vermek faydalıdır. Ancak, ağrının nedeni bilinmiyorsa, doktora danışmadan, bilgisizce verilen ağrı dindiriciler, hastalığın seyrini değiştirir ve belirtileri ortadan kaldırırsa, doktor yanılgıya düşer. Teşhis ve tedavi güçleşir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ