Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Çocuklarda Konuşma Bozuklukları

  • 04 Eylül 2010
  • 3.397 kez görüntülendi.
Çocuklarda Konuşma Bozuklukları

KONUŞMA BOZUKLUKLARI

Bazı çocuklar bir yaşma doğru, olağanüstü bir konuşma becerisi, gösterdikleri gibi, bazıları ise 3 yaşma kadar konuşamazlar. Erken ve geç konuşan çocuklar arasında sanıldığı gibi zekâ farklılıkları yoktur. Çocuğun konuşabilmesi için normal bir zaman geçmesi beklenir. Ama çocuk üç yaşını bulduğunda konuşamıyorsa o zaman konuşma gelişmesinde bir aksama olduğu düşünülür.

Ağır işitme bozuklukları konuşma gelişmesini engeller. Diğer taraftan geçirilen ağır hastalıklar, beyin iltihapları ve zekâ gerilikleri de konuşmayı geciktiren sebepler arasında sayılır.

Konuşma Bozuklukları

Tutuk ve Peltek Konuşma: Tutuk ve peltek konuşmaya oyun çağındaki çocuklarda çok rastlanır. Çocuk konuştuğu kelimenin manasını anlar fakat telâffuzu beceremez. Genellikle “R” harfi “Y” şeklinde kullanılır. Çocuk eğri büğrü konuşunca, aile fertlerinin hoşuna gider. Bu hareketler çocuğu teşvik eder. Çocuk uzun müddet tutuk ve peltek konuşur.

Peltek konuşmada dil, damak ve diş durumlarındaki kusurlar büyük rol oynar.

Konuşma bozukluklarında, işitme fonksiyonunun kontrolü gereklidir. Ayrıca zekâ gerilikleri de konuşma bozukluklarının sebepleri arasındadır.

Kekemelik: Kekemelik, konuşma akışı sırasında, telâffuz duraklaması şeklinde izah edilebilir. En çok 2-3 yaşlar arasında ve erkek çocuklarda daha çok görülür. 10 kekeme çocuktan 7’si erkek, 3’ü kızdır. Genelde her yüz çocuktan 1 tanesi kekemedir. Kalıtımla ilgisi vardır. Oluşum mekanizması henüz aydınlatılamamıştır. Kekemelik şiddetli bir ruhsal bunalım ve gerilim hisseden çocuklarda çok görülür. Bazı çocuklar sırf heyecanlandıkları zaman kekeler. Sinirlendikleri vakit kekemelik artar.

Kendileriyle çok meşgul olunan, emsallerinden daha üstün olması istenen çocuklar arasında kekemelere sık rastlanır.

Kekemeliğin 2-3 yaşlarda görülmesinin iki sebebi vardır:

1- İki yaşını geçen çocukta duygusal ve öğrenme yeteneği hızla gelişir. Bu yetenekleri ifade etmekte güçlük çeken çocuk kekeler.

2- İkinci yaştan sonra çocukta inatçılık fazla görüldüğünden iç gerilim artar ve bunu kekemelik şeklinde dışa aksettirir.

2-3 yaşlarında meydana gelen kekemelik, -çok defa- bir kaç ay sonra kaybolur. Kalıcı kekemelikler ise seyrektir.

Aniden kekelemeye başlayan çocuğun ailesi derhâl bir durum değerlendirmesi yapmalı ve bazı nedenlere cevap bulmalıdır. Bu nedenler:

1- Çocuğu sinirlendiren sebeplerin ortaya çıkarılması,

2- Çocuğun serbest yaşamının engellenmiş olması,

3- Çocuğu evde meşgul edebilecek oyuncaklardan mahrumiyet,

4- Çocuğa devamlı nasihat ve öğüt verilmesidir.

Çocuğu bu sıkıntılı konuşma hâlinden kurtarmak için yapılacak en önemli iş, anormal sinir gerginliğini ortadan kaldırmaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ