Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Çok uzun süreli âdet kanamalar oluyor.

  • 21 Mayıs 2011
  • 2.758 kez görüntülendi.
Çok uzun süreli âdet kanamalar oluyor.

Çok uzun süreli âdet kanamalar oluyor.

Eşimde çok uzun süreli âdet kanamaları oluyor. Kanında trombositler yüksek bulundu ve bundan olabileceği söylendi. İnternetten öğrendiğime göre trombositler, kanda pıhtılaşmayı sağkanda pıhtılaşmayı sağlayan hücrelermiş.layan hücrelermiş. Öyleyse eşimin kanamaları niye artıyor?
Cevap:
– Kanda trombosit ya da platelet olarak bilinen hücreler, sizin de değindiğiniz gibi kanda pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerdir. Örneğin bir yerimiz kesildiğinde ilk müdahaleyi yapan hücreler bunlardır… Trombositler çok çeşitli nedenlerle artabilir. Enfeksiyonlarda, romatizmal hastalıklarda, demir eksikliğine bağlı kansızlıkta, kanserlerde, hastalığa reaksiyon olarak

Çok Uzun Süreli Kanamalar Var

Çok Uzun Süreli Kanamalar Var

arttıklarını biliyoruz. Bu hastalıklarda trombosit artışı kalıcı değildir. Altta yatan hastalık, tedavi edildiğinde trombositler de normale döner.
Kemik İlgili Hastalıkları
Trombositlerin arttığı bir diğer grup ise kemik iliği hastalıklarıdır. Böyle bir durumdan şüphe duyuluyorsa, yapılması gereken, kemik iliği biyopsisi olmalıdır. Buradan alınan hücre örneklerinde genetik testler de yapılır. Böylece hastalığın kemik iliğinden orijin alıp almadığı tespit edilebilir. Kemik iliğinden kaynaklanan trombosit artışı, en çok “esansiyel trombositemi” olarak bilinen hastalıkta görülür. Sizin de sözünü ettiğiniz gibi trombositlerin artışına bağlı olarak pıhtılaşmaya eğilim artar. Ancak esansiyel trombositemi hastalığında trombosit sayısının çok arttığı durumlarda paradoksal olarak trombosit fonksiyonları azalabilir, o zaman da kanamlara eğilim artar. Trombosit fonksiyonlarının azaldığı bu durum “sonradan edinilmiş Von Willebrand hastalığı” olarak bilinir. Sonuçta eşinizdeki trombosit artışı kemik iliği orijinli bir hastalık olabilir. Kanamalar da bununla ilişkili olarak trombosit fonksiyon bozukluğuna bağlı görünüyor. Trombosit artışının ayırıcı tanısı için kemik iliği biyopsisi ve genetik inceleme yapılması uygun öfur kanısındayım.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ