Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Diyabet (Seker Hastalığı)

  • 04 Eylül 2011
  • 2.648 kez görüntülendi.
Diyabet (Seker Hastalığı)

Diyabet (Seker Hastalığı)

Yirmi sene kadar önce, diyabet teşhisi bir ömür boyu beslenme kısıtlaması körlük, sinir hasarı ve diğer ciddi problemler için yüksek risk anlamına gelmekteydi.
O zamandan bu yana bazı şeyler çok gelişti. Diyabet hala ciddi bir hastalık ama artık neredeyse her zaman kontrol edilebilir hatta bir türü önlenebilir: Bazı insanlarda ilaç ve önemli yaşam tarzı değişiklikleri kombinasyonlarıyla muhtemelen tersine çevrilebilir.
“Diyabet, fazlasıyla idare edilebilir bir hastalıktır ama biraz çaba gerektirir.
Diyabet ya pankreas yeterli insülin üretmediğinde ya da üretilen insülin vücut hücreleri tarafından etkili bir şekilde kullanılmadığında gerçekleşir. İnsülin, gıdalarda bulunan bir çeşit enerji veren glikoz olan şekeri hücrelere Diyabet (Şeker Hastalığı)taşıyan bir hormondur. însülin yetersiz olduğunda, hücreler ihtiyaçları olan glikozun tümünü elde edemezler. Bunun yerine, glikoz kanda birikir. Küçük miktarlarda glikoz sağlık açısından önemlidir ama yüksek seviyelerde oldukça zehirli olabilir. Kontrol edilmemiş yüksek kan şekeri, böbrek yetmezliğine, körlüğe, felce, sinir tahribatına ve kalp hastalığına yol açabilir.
Başlıca iki tür diyabet vardır. 1. tip önceden ergen başlangıçlı veya insüline bağlı diyabet diye bilinirdi bağışıklık sistemi pankreastaki insülin üreten hücreler olan beta hücrelerini yok ettiği zaman ortaya çıkar. 1. tip diyabet, tüm teşhis edilmiş diyabet vakalarının yüzde 5 ila 10’unu oluşturmaktadır ve genetik ile çevresel faktörlerin neden olduğu düşünülmektedir. 1. tip diyabete sahip kişiler, her gün insülin enjeksiyonuna veya kan şekerlerini kontrol altında tutmak için bir pompa ile verilen insüline gereksinim duyarlar.
Tüm diyabet vakalarının yüzde 90 ila 95’ini oluşturan ikinci tür diyabet, önceleri insüline bağlı olmayan veya yetişkin başlangıçlı diyabet olarak bilinen 2. tip diyabettir. Vücutlarında insüline dayanıklılık adı verilen bir duruma sahip olanlar, insüline etkili bir şekilde yanıt vermezler. Burada suçlanacak şey, yaşam tarzı faktörleridir. Genetik olarak hassas ve kilolu olan, çok fazla işlenmiş gıda tüketen, düzenli egzersiz yapmayan kişiler, bu tür diyabet geliştirmede en fazla risk altında olanlardır. “Bu çoğunlukla obezite ve hareketsiz yaşam tarzı ile alakalıdır.
A. Lazar. 2. tip diyabet için diğer risk faktörleri, aile geçmişinde bu hastalığın bulunması, yaş ve etnik kökendir: Afrikalı-Karayiplilerin 2. tip diyabete yakalanma olasılıkları beyaz ırka göre daha fazladır. Hamilelikte şeker hastalığı hamilelik sırasında gerçekleşip, sonradan kaybolan bir türdiyabet geçmişine sahip kadınlar ve 4 kilodan ağır bebek doğuranlar da, daha sonradan 2. tip diyabet geliştirme konusunda yüksek risk taşımaktadırlar.
Eğer şeker hastalığınız varsa, hastalığı kontrol etmenin dışında yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, sağlığınızı sürekli kontrol etmektir. Şeker hastaları, felcin yanı sıra çok yüksek kalp hastalığı riskine de sahiptirler.
Neredeyse her şeyden önce, doktorlar şeker hastalarına diğer risk faktörlerini kontrol altına almalarını tavsiye etmektedirler. İşte diğer risk faktörleri:
Yüksek tansiyon.
Kan basıncınızı 14/8.5’in altında tuttuğunuzdan emin olun.
Yüksek kolesterol.
Şeker hastalarının kolesterol düzeylerini 5’in altında tutmaları tavsiye edilir.
Hamilelik.
20 hamile kadından yaklaşık biri, gebelik diyabeti yaşamaktadır. Doktorunuz, gebelik diyabetini hamileliğinizin altıncı ayında kontrol edebilir. Testiniz olumlu çıkarsa, daha sonra kendinize dikkat etme konusunda temkinli davranmak zorunda kalacaksınızdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ