Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Diyabetin 2 Türü Arasındaki Farklar

  • 27 Ağustos 2011
  • 2.534 kez görüntülendi.
Diyabetin 2 Türü Arasındaki Farklar

Diyabetin 2 Türü Arasındaki Farklar

■ 55 yaşında ve 2 yıldır diyabet hastasıyım. Günde 4 kez ensülin iğnesi oluyorum. Rutin kontrollerimde, sabah aç karnına şekerim 93-110 arası seyrediyor. İlaç tedavisine dönmem mümkün olabilir mi?

■ Diyabet hastalığının iki tipi vardır. Tip 1 diyabet, daha önce yakınması olmayan bir kişide; enfeksiyon, ciddi stres ya da başka bir hastalığı takiben beliren sık ve bol idrara çıkma, ağız kuruluğu, çok su içme ve yemek yemeye rağmen zayıflama ile başlar. Hasta doktora gitmez ve tedaviye başlanmazsa, genellikle birkaç gün ya da hafta içinde şikâyetler artar; bu durumda belirtilere; aşırı halsizlik, bitkinlik, yanaklarda kızarıklık, bulanık görme ve solunum sıkıntısı eklenerek kişi diyabet koması eşliğinde acil polikliniğe gidebilir. Tanı konduğunda şeker 300-400 mg/dl gibi çok yüksek seviyeye ulaşmıştır. Bu kişiler genelde zayıftır ve ailelerinde nadiren başka şeker hastaları vardır. Tip 1 diyabet, genelde 20 yaşından önce ve aniden başlar. Ama orta yaşlarda da görülebilir, bu yaşlarda başlayan bu diyabet nispeten yavaş seyirlidir. Hastalığın nedeni, pankreas bezinde ensülin yapan hücrelerin, bağışıklık sisteminin hücreleri tarafından yanlışlıkla tahrip edilmesidir. Bu hastalarda ensülin iğnelerine başlanması hayat kurtarıcıdır. Böylece hastalık kısa sürede düzelir ve kan şekeri normale iner. Ancak ensülinin yaşam boyu kullanılması elzemdir.
TİP 2’NİN ÖZELLİKLERİ
■ Tip 2 diyabet ise genellikle fazla kilolu kişilerde, sinsi bir şekilde gelişir. Diyabetin 2 Türü Arasındaki FarklarHasta, başlangıçta sık idrara çıkma, ağız kuruluğu ve çok su içme gibi şikâyetlerin farkına varamaz. Hastalığın teşhis edilmesi birkaç ayı hatta birkaç yılı bulabilir. Bu kişilerin ailesinde sıklıkla başka diyabetliler vardır. Tip 2 diyabet, toplumda daha yaygın görülen ve sıklığı yaşlanma ile beraber artan şeker hastalığıdır. Teşhis konulduğunda kan şekeri genelde çok yüksek değerlere ulaşmamıştır. Hatta bazen başka bir nedenle doktora gidildiğinde tesadüfen fark edilebilir. Bu kişilerde yaşam tarzının (sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivitenin artırılması) düzenlenmesi ve ağızdan alman ilaçlarla hastalığın kolaylıkla kontrol altına alınması ve yıllarca ensüline ihtiyaç olmaması mümkündür. Deneyimli bir hekim, diyabetin tipini kolaylıkla ayırıp tedaviyi düzenleyebilir. Nadiren kesin tanı için antikor bakılması ve ensülin rezervinin incelenmesi gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ