Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Ensülin İğnesi Olmaktan Sıkıldım

  • 02 Haziran 2013
  • 2.946 kez görüntülendi.
Ensülin İğnesi Olmaktan Sıkıldım

Ensülin İğnesi Olmaktan Sıkıldım
29 yaşındayım ve 11 yıldır Tip 1 diyabet hastasıyım. 2 yıl önce kansızlık, glüten alerjisi ve karaciğer iltihabı tanısı konuldu. İstanbul dışında bir üniversite hastanesinde tedavi görüyordum. Şimdi İstanbul’a doktora eğitimim için geldim. Gün içinde farklı yerlerde derslerim oluyor ve oradan oraya yetişeyim derken ara öğünlerimi kaçırıyorum. Bu nedenle kan şekerimi bir türlü kontrol altında tutamıyorum. Günde 5 kez ensülin iğnesi olmaktan ve sık sık kan şekerimi ölçmekten bıktım. Acaba ensülin pompası kullansam bütün bu dertlerden kurtulabilir miyim?
Sizde, “Endokrin organların çoklu tutulumu” (poliglandüler sendrom) sorunu olduğunu sanıyorum. Çünkü Tip 1 diyabet, hepatit ve hemolitik anemi ile glüten enteropatisi gibi hastalıklarınızın bağışıklık sisteminizin bozukluğu (otoimmunite) sonucu ortaya çıktığını Ensülin iğnesidüşünüyorum. Bu hastalıklarınızın tümünün birlikte ele alınması, beslenme programınız ve tedavinizin ona göre düzenlenmesi gerekir. Öncelikle aile hekimize başvurup sizi, bulunduğunuz yere en yakın bir üniversite ya da eğitim araştırma hastanesinin erişkin endokrinoloji bölümüne sevk etmesini istemenizi öneririm.
Eğer doktorunuz uygun görür ve ensülin pompası kullanmaya başlarsanız bu tedaviden yarar görebilirsiniz ama bütün bu dertlerden kurtulamayacağınızı peşinen kabul etmeniz gerekir. Cilt altına takılan ve vücuda sürekli ensülin veren ensülin pompaları son yıllarda Tip 1 ve bazı Tip 2 diyabetliler arasında, özellikle gün içinde değişken yaşantısı olan gençler, teknolojiye yatkın kişiler ve hamileler tarafından tercih edilen ensülin tedavisi yöntemidir.
BU YÖNTEM DAHA PAHALI
Küçük bir bilgisayar ve bir ensülin rezervuarından ibaret olan bu alette, rezervuardaki ensülin, şeffaf ve ince bir tüpün ucuna takılı ve genellikle karın bölgesine yerleştirilen özel iğnesiyle cilt altına ayarlanan hızda verilir. Pompanın içindeki bilgisayar programlanarak, gündüz ve gece ihtiyaca göre ensülin verilme hızları ayarlanır.
Ayrıca yemek yenileceği zaman, ensülin dozu öğündeki gıdanın karbonhidrat miktarına göre hesaplanıp pompadan hızlıca verilir. Yemek zamanlaması ve spor gibi aktiviteler de kişiye esneklik sağlar. Ancak biraz pahalı bir tedavi yöntemidir. Pompa içerisindeki rezervuar ve iğnenin 2 günde bir değiştirilmesi ve kan şekerinin her gün 4-6 kez ölçülmesi gerekir. Bu kurallara uyan ve yiyeceklerdeki karbonhidrat miktarlarını saymayı öğrenen kişilerde, kan şekeri normale daha yakın seyreder ve diyabet kontrol altına alınabilir. Bu sorumlulukları üstlenemeyecek hastalarda ise ensülin pompası uygulaması kilo artışı, diyabet koması, ani şeker düşüklüğü ve iğne yerinde enfeksiyon gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ