Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Ensülin tümörü için nereye başvurmalıyım?

  • 25 Mayıs 2013
  • 2.582 kez görüntülendi.
Ensülin tümörü için nereye başvurmalıyım?

Ensülin tümörü için nereye başvurmalıyım?
■ 51 yaşındayım, ilk kez iki sene önce bir sabah, kahvaltı öncesinde yürüyüşe çıktığımda fenalık hissi ve baş dönmem oldu, meyve suyu ile düzeldim. İki ay sonra tekrar benzer şikayetlerim oldu. Üçüncü atakta bayılmışım. Arkadaşım kasılmalarım olduğunu söylüyor. Ben ise hiçbir şey hatırlamıyorum. Acile götürdüklerinde nörolojide sara hastalığı araştırıldı, bulunmadı. Bu arada ataklar 2-3 haftada bir gelmeye başladı. 10 kilo aldım. Nihayet bir uzman doktor, şikayetim olduğunda şekerimi 45 ölçüp teşhisi koydu. Bende ensülin tümörü varmış, ama henüz yerini bulamadık, onun için de ameliyat yapmadılar. Bu durumda nereye başvurmalıyım?
Kanda glikoz düzeyinin yüzde 50 mg/dl’nin altında olması durumu hipoglisemi olarak adlandırılır. Nadir görülen tümörlerden biri olan insülinoma, pankreas adacıklarından kaynaklanan ve tekrarlayan hipoglisemi ataklarına neden olan bir tömürdür. İnsülinomaların yüzde 90’ı tek ve selim özelliktedir. Yüzde 5-10’u ise habis olup bölgesel lenf ganglionları ve karaciğere metastaz yapar. Bu tümörlerin yüzde 90’ı 2 cm’nin altındadır. Pankreas; baş, gövde veya kuyruğunda yerleşebilir. İnsülinomaların yüzde 5’i birden fazladır veya nükseder. Ensülinomada ataklar; apati, sinirlilik, baş dönmesi, şuur bulanıklığı, davranış bozukluğu, kasılmalar hatta koma şeklinde ortaya çıkar. Ayrıca terleme, çarpıntı ve göğüs ağrısı açlık hissi, bulantı ve kusma gibi yakınmalar da görülebilir. İnsülinoma hastalarının bir bölümü yanlışlıkla psikiyatri veya nöroloji kliniklerinde tedavi görür. Bir diğer bölümü, atakların açlıkla ortaya çıktığını fark eder ve hipoglisemiyi engellemek amacıyla, sık ve bol yemek yiyerek kilo alır. Bazı hastalarda ise ataklar çok seyrek ve hafif geçer, bu sebeple tanıda gecikmeye neden olabilir. Hastalarda,
1) Hipoglisemi bulgu ve belirtileri açlık veya egzersizle ortaya çıkması,
2) Belirtiler ortaya çıktığında kan şekerinin 50 mg/dl’nin altında olması
3) Ağızdan veya damardan glukoz verilmesi ile belirtilerde hızlı bir düzelme olması durumunda insülinoma araştırılmalıdır.
Hipoglisemik atak sırasında serum ensülin düzeyinin, serum glikoz düzeyine oranla, aşırı yüksek bulunmasıyla tanı konulur. Nadiren açlık testi veya ileri testlerin yapılması gerekebilir. Tanıdan sonra insülinomanın yerinin bulunması ve ameliyat ile çıkarılması lazımdır. Bunun için bir endokrinoloji ünitesine başvurup tedavinizi yaptırmanızı öneririm.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ