Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Gebelik Döneminde İnfeksiyon Hastalıkları

  • 24 Haziran 2010
  • 2.902 kez görüntülendi.
Gebelik Döneminde İnfeksiyon Hastalıkları

GEBELİK VE İNFEKSİYON HASTALIKLARI

Gebelik döneminde, değişik enfeksiyonlar anne ve/veya fetüsü etkiler. Infeksiyon hastalıkları gebe ve/veya fetüs için ciddi sonuçlar doğurabilir.

Bu yazıda anne ve/veya fetüsü etkileyen ilgili enfeksiyonların epidemiyoloji, klinik, tanı ve tedavileri ele alınacak, gebelik döneminde antibiyotik kullanılması ve bağışıklama esasları özetlenecektir.

Gebelik döneminde enfeksiyonlara yatkınlık söz konusu olur mu?

Gebelik dönemindeki bağışıklık sisteminin geçici olarak kısmen baskılanmış olması ve hormon değişiklikleri bazı enfeksiyonların daha ağır seyretmesine ve bazı latent enfeksiyonların nüksetmesine neden olur.

Gebelikte fetüsü enfeksiyondan koruyan faktörler nelerdir?

Plasenta, fetüsü dolaşıma karışan mikroorganizmalardan koruyan önemli bir engel görevi üstlenir. Fetal membranlar genital kanaldaki mikroorganizmaların fetüse bulaşmasına engel olur. Gebelik geç dö­neminde amniyon kesesinin yırtılması sıklıkla fetüsün enfeksiyonuna neden olur.

Gebelik döneminde geçirilen enfeksiyonlar fetüsü nasıl etkiler?

Gebelik döneminde geçirilen enfeksiyonların fetüse etkisi etkenin tipine, gebelik haftasına (3-8 gebelik haftasında daha sık) ve diğer bazı faktörlere bağlıdır.

Uterus (rahim) içi enfeksiyonlar perinatal mortalite ve morbidite-nin (fetüsün hastalığa yakalanması veya ölmesi) önemli nedenleri arasındadır.

Gebelik dönemi enfeksiyonları hafiften ağıra kadar değişen şiddet­te bir klinik seyir gösterebilir; anne ve fetüse hiçbir zarar vermeden geçirilebildiği gibi; düşüklere, konjenital anomalilere, ölü doğuma, er­ken doğuma, fetüsün büyüme geriliğine, konjenital enfeksiyonlara (toksoplamoz, rubella, herpes virüs enfeksiyonu, sitomegalovirus enfeksiyonu, parvovirus enfeksiyonu vd) ve yenidoğanın enfeksiyonla-nna neden olabilirler.

Günümüzde tanı yöntemlerinin gelişmesi ne gibi faydalar sağlamıştır?

Gümüzde prenatal tanıda (anne karnında tanı konulan dönem) kayıt edilen gelişmeler ve Özellikle klinik mikrobiyoloji tanı im­kanlarının artışı gereksiz medikal abortuslan (kürtaj) önleyici etki göstermiştir.

Gebelik döneminde geçirilen bazı enfeksiyonlar ge­be olmayan döneme göre daha ağır seyirli olur mu?

Evet. Suçiçeği, sıtma, grip, E virüsü hepatiti gebelik döneminde daha ağır seyreder, bazı hastalıklar da gebelik döneminde yeniden aktive olur (herpes virüs, sitomegalovirus, polioma virüs enfeksiyonları).

Doğum sonrası uterus (rahim) streptokok ve diğer mikroorganiz­maların yerleşmesine hassas hale gelip puerperal sepsis (bakterilerin kana karışarak ciddi bir tablo oluşturmaları) gelişir. Doğum esnasında bulaşan değişik etkenler (B grubu streptokok, Neisseria gonorrhoea, Chlamydia trachomatis, herpes simpleks tip 2, HIV) yenidoğanda de­ğişik enfeksiyonlara neden olabilir

Bir gebede klinik (aşikar) veya asemptomatik (sessiz) geçirilen bir enfeksiyonun saptanması durumunda hangi ihtimaller düşünülmelidir?

1. ilgili enfeksiyonunun fetüse bulaşma riski ne kadardır?
2. Bulaştığı taktirde fetüsteki riskler nelerdir?
1. Fetüse bulaşma ve risk oluşturma açısından gebelik haftasının önemi nedir?

4- Fetüste enfeksiyon tanısı (prenatal tanı) imkanı var mı? Tanı konması pratikte bir katkı sağlayacak mı?

1. Fetüse bulaşmayı önleyecek ve bulaşma olmuşsa fetüsü tedavi edecek seçenekler var mı?
2. İlgili gebelik soniandırılmalı mıdır?

Gebeliklerin sonlandırılması kararında yapılabilecek hatalar nelerdir?

Testlerin yanlış yorumlanması ve perinatoloji konusunda tecrübeli hekimlerden konsültasyon istenmemesi gereksiz gebelik sonlandır malarına neden olabilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ