Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Gebelik Toksemisi

  • 08 Haziran 2010
  • 3.576 kez görüntülendi.
Gebelik Toksemisi

PREEKLAMPSİ, EKLAMPSİ (GEBELİK TOKSEMİSİ):
Gebelik toksemisi, gebeliğin 2. yansında görülen ve ödem ve/veya proteinüri (idrarda protein çıkması) ile birlikte görülen hipertansiyon gibi sistemik değişikliklerden oluşan durumla ilişkili bir sendromdur.
Koagülopati (pıhtılaşmada bozulma) ve karaciğer disfonksiyonu (karaciğerde bozulma) da sıklıkla görülür.
Serebral (beyin) tutulum hipertansif ensefalopatidekine (yüksek tansiyona bağlı beyinde gelişen değişimlere) benzerdir.

Baş ağrısı ve sıklıkla görsel fenomenler ve parsiyel (lokal) veya tonik-klonik (generalize) nöbetlere yol açan serebral (beyin) ödemden oluşur.
Hiperrefleksi (reflekslerde aşırılık) sıklıkla vardır. Koma ve nöbet­lerin varlığı, preeklampsiden eklampsiye geçişin göstergesidir.
Tokseminin altta yatan mekanizması bilinmemektedir fakat endoteliyal fonksiyondaki değişiklikleri yansıtabilir; beyin üzerindeki etkileri hipertansif ensefalopatideki etkilere benzerdir ve özellikle posterior serebral (beynin arka bölümünde) alanlarda beyin kan akımı otoregülasyonununda (düzenlenmesinde) kayıpla ilişkili gibi gözükmektedir.
Eklampsinin maternal mortalite (anne ölümü) oranı %1-2’dir ve vakaların 1/3’ünde fetal (bebekle ilgili) komplikasyonlar vardır.

 

 
Eklampsi tanısı nasıl konur?
Tipik olarak kadın doğum hastalıkları uzmanı tarafından, az önce bahsedilen klinik karekteristiklere dayanarak konur.Eklamptik süreci geri çevirmenin yolu bebeği doğurtmaktır.
Bununla birlikte nöbetler yine de tedavi edilmelidir ve bazı vakalarda koruyucu tedavi savunulur.
Geleneksel olarak, kadın doğum hastalıkları uzmanları eklamptik nöbetlerin tedavisi ve Önlenmesinde magnezyum sülfat kullanırlarken, nörologlar Fenitoin gibi geleneksel antiepileptik ilaçları tercih ederler.
Birtakım metodolojik problemlere rağmen, günümüzde, yapılan çalışmalar kadın doğum hastalıkları uzmanlarının yaklaşımını destek­lemektedir.
Magnezyum sülfat %20’lik (4 gr) solüsyonlarda 20 mg, 4 dk içinde W verilir ve idame tedavisinde 1 -3 gr/ saat veya 5-10 mg im, her 4 saattte bir, 3-5 mmol düzeyine titre ederek ve ventilatör desteği gereksiniminin haber­cisi olabilecek arefleksi ve güçsüzlük açısından monitorize edilerek verilir. Eğer uygun Mg dozlarına rağmen nöbetler devam ediyorsa, ek olarak 1 5-20 mg/kg fenitoin düşünülebilir; lorazepam 2-4 mg IV de akut olarak kullanılabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ