Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Gebelik ve Romatolojı (Romatizmal Hastalıklar)

  • 22 Haziran 2010
  • 4.544 kez görüntülendi.
Gebelik ve Romatolojı (Romatizmal Hastalıklar)

GEBELİK VE ROMATOLOJI
(ROMATİZMAL HASTALIKLAR)

Romatolojik hastalıkların her birinde anne ve çocuk için ayrı riskler sözkonusudur. Bazı romatolojik hastalıklarda yenidoğanda ciddi bir risk beklenmezken (romatoid artrit veya ankilozan spondilit) bazı romatolojik hastalıklarda ise anne veya bebeği ciddi problemlerle karşı karşıya kalır (SLE, antifosfolipid sendromu gibi).
Gebelik SLE’yi alevlendirir mi?
Gebelik SLE’yi aktive edebilmesine rağmen, SLE’li hastanın gebelik öncesi 12-18 ay hastalığı sessiz devam etmişse, gebelik hastalığı aktifleştirmez. SLE’li hastanın gebelik dolayısıyla problem yaşamasına neden olan en önemli parametrelerden biri gebelik öncesi var olan organ tutulumlarıdır. Gebeliğe kadar sadece deri mukoza ve eklem tutulumu olan hastalarda problem beklenmez, ancak; öncesinde renal, santral sinir sistemi ve kardiak tutulum gibi yakınmaları olanlarda risk daha?yüksektir.

Lupus tanısı bulunan gebe kadınlarda oluşabilecek aktivasyon gebe olmayanlardan farklı mıdır? Ayırıcı tanıda ne düşünülmelidir?
Gebelik sırasındaki lupus aktivasyonunun biçimi gebelik dışında olandan farklı değildir. Aynı aktivasyon parametreleri (kompleman düşüklüğü, antids DNA titresinde yükseklik) geçerlidir.
SLE’ye bağlı renal aktivasyonun ayırıcı tanısında dikkat edilmesi gereken; preeklampsi ve eklampsi’dir. Eklampsi ve lupus nefritini ayıracak altın bir kural yoktur ancak; hastanın diğer lupus bulguları, serolojisi ve kadın doğumla yapılacak bir konsültasyon ayırıcı tanının yapılmasını kolaylaştırır.

Sistemik Lupus Eritematosus (SLE)’lu gebelerde hangi problemler görülebilir?

SLE’ye bağlı her türlü aktivasyon görülebilir. Merkez sinir sistemi ile ilgili, böbrek ve kan tablosu ile ilgili problemler yakından takip edilmelidir. Atlanmaması gereken önemli problemlerden biri Anti-Ro pozitif annelerin çocuklannda oluşabilecek konjenital kalp bloğudur. Yenidoğan bebek neonatal lupus’lu doğabilir aRomatoid Artritli (RA) hastanın bencak bu nadirdir.
beğinde ciddi bir problem olur mu?
Hayır, gerek fetal dönemde (anne karnı) gerekse yenidoğan döne-minde ciddi bir problem(organ tutulumu vs.) beklenmez.
RA gebelik döneminde nasıl seyreder?
Düzelme gösterir.
RA’li gebe kortizol tedavisine cevap vermiyorsa ne verilmelidir?
Mümkün olduğunca steroid dışı ilaç kullanmamaya çalışılmalı, gerekirse steroidin dozu arttırılmalıdır (30 mglgün prednizohn, cevap alındığında haftada bir 5 mglgün azaltarak). Anti malarial ilaçlar (hidroksiklorokin) veya azatioprin de tedaviye eklenebilir. Leflunamid Metotreksat ve TNF-alfa bhkerleri gebelikte kullanılmaz-

Siklofosfamit kullanımı mümkün müdür?

İlk 3 ayda fetüs için tehlikelidir. Ancak herhangi bir nedenle siklofosfamid kullanılmış ise gebeliğin tahliyesi gerekmez. Gebeliğin doğal yollardan sonlanmasma çalışılır.
Ankilozan spondilitte (AS) gebelikle beraber hastalıkta gerileme beklenir mi?

Gebeliğin ankilozan spondilit üzerine etkisi yoktur. Hastalık doğal seyrini izler.

Antifosfolipid sendromtu hastalarda hangi problemler beklenir?
Tromboembolik olaylar (damar tıkanmaları ve pıhtı atma) açısından takip edilmelidir.

Gebelikte nonsteroid anti romatizmallerin (NSAİD) kullanımında ne gibi sorunlar olabilir?

Nonseleküf NSAİD in ilk 3 ayda kullanılması ile konjenital malformasyonların (fetüse yan etki) arttığı gösterilememiştir.
32. haftadan sonra selektif veya nonseleküfNSAİUın devam edilmesi duktus arteriosus’un erken kapanmasına (anne karnındaki bebekte önemli bir damardırdolaşımın sağlanmasında gereklidir, doğumdan sonra kapanır) ve böbrek yan etkilerine neden olabilir.
Doğumdan sonra yenidoğan döneminde pulmoner hipertansiyona (akciğere giden damarda basınç artması) neden olabilir (çok nadir).

Gebelerde NSAİD (kortizol içermeyen romatizma ilaçları) kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

En düşük dozda, kısa etkili ve nonselektif (klasik) olanlar tercih edilmelidir. Çok gerekmedikçe 32 haftadan sonra kesilmelidir. Ductus arteriosus adlı damarın dolaşımı izlenerek kullanıma devam edilebilir.
Gebelik sırasında ani olarak gelişen artritte (akut periferik artrit) en güvenilir tedavi yöntemi hangisidir?

Intraartiküler kortikosteroid (ağıran ve şişen eklemin içine doktor tarafında kortizol iğnesi yapılmasıdır) uygulamasıdır. Sistemik steroidlerden de yararlanılabilir.
Gebelikte kortizol kullanımı için ne düşünülür?
Plasentada inaktive (etkisiz hale gelirler) olurlar. Bu nedenle düşük dozlarda riski çok artırmazlar. İlk 3 ayda dikkatli olunmalı çok düşük dozlar gerekli ise verilmelidir. Ancak endikasyon olursa yüksek dozlara da çıkılabilir.

Hangi kortizol preparatı tercih edilmelidir?
Prednizolon tercih edilir.
Antifosfolipit sendromlu hastalarda coumadin (kumadin = pıhtılaşmayı önleyici ) tedavisi nasıl olmalıdır?
Hamilelik öncesinde kesilmelidir. Doğumdan 15-30 gün öncesine kadar heparin ile profilaksiye devam edilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ