Gebelikte Antiepiletik Tedavide Dikkat Edilecek Hususlar

Gebelikte antiepiletik tedavide dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Tüm epilepsi vakalarının yaklaşık %40’ı doğurganlık yaşındaki kadınlarda görülmektedir. Burada göz önünde bulundurulması gereken hususlar hormonlar ve gebeliğin epilepsi üzerine etkisi, nöbetlerin ve antiepileptik ilaçların gebelik ve gebeliğin gidişatı üzerindeki etkileri, emzirme ve çocuk bakımıyla ilgili diğer konulardır.
Enzim indükleyen karbamazepin (CBZ), fenitoin, fenobarbütal, pirimidon ve daha az oranda okskarbamazepin ve topiramat gibi ilaçların; hormonların ve oral kontraseptiflerin (OK) (doğum kontrol ilaçlan) etkinliğini azaltacağı unutulmamalıdır.
Eğer uygulanabilecek daha etkili bir yöntem yoksa, sadece orta ve yüksek dozlu tabletler olmak üzere oral kontraseptifler kullanılmaya devam edilebilir, fakat yetersizlik riski hala bazal değerlerin üzerinde olacaktır.
Antiepileptik ilaçların bebeklerde kalıcı hasar bırakma mekanizmaları nelerdir?
Antiepileptik ilaçların teratojenite (bebekte kalıcı hasar) mekanizmaları tam olarak anlaşılamamıştır ve farklı antiepileptik ilaçlar için farklı olabilmektedir. Bir hipotezde reaktif antiepileptik ilaç metabolitlerinin fetal hücrelere oksidatif hasarından bahsedilmektedir. Folat eksikliği birçok antiepileptik ilacın yan etkisidir ve fetal hücre bölünmesi üzerinde yan etkilere yol açabilir.