Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Havuç

  • 19 Mayıs 2010
  • 6.081 kez görüntülendi.
Havuç

Havuç
“Bebek” havuçların aslında normal boyutlarda büyük havuçlar olduğunu ama daha sonra yıllar içinde bu boyuta geldiğini biliyor muydunuz? Asıl bebek havuçlar büyümeden, erken toplanan havuçlardır.

Hikâyesi Nedir?
Havuç, kazık kökler olarak bilinen eenis bir sebze ailesinden gelmektedir. Güneşe doğru değil de toprağa doğru, sivri bir biçimde büyümelerinden dolayı bu adı almışlardır. Havuçlar çok çeşitlidir ve pek çok renkte olabilirler ancak en yaygın olanı turuncu olanlarıdır, içlerinde barındırdıkları fıtokimyasallara göre kırk ayrı grupta değerlendirilebilirler. Yine de ticari amaçla yetiştirilen havuçların çoğu turuncu, mor, sarı ve beyaz renktedir. Kendi aralarında iki ana gruba ayrılırlar: Doğu (Asya) havuçları ve batı (karoten).
Havucun Tarihi

Havuç

Havuç

Havucun tarihi yüzyıllar öncesine dayanır. Aslen Orta Asya ve Orta Doğu’ya özgü olan havuç buradan Akdeniz bölgesine yayılmıştır. Hindistan, Çin ve Japonya’da havuç on üçüncü yüzyılda üretilmeye başlanmıştır. Avrupa’da ise Rönesans dönemine kadar pek ci görmemiştir. Bugünkü halivle bildiğimiz turuncu havuçlar on yedinci yüzyılda ekilmeye başlanmıştır.
Havuç Nerede Yetişir?
Çin havuç üretiminde dünyada birinci sıradadır ve arkasından Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Fransa, ingiltere, Polonya, Türkiye ve Japonya gelir.
Yüzyıllar önce Yunanlılar havucu mide rahatsızlıklarında kullanmışlardır ve Romalıların cinsel yaşamlarını desteklemek amacıyla havuç yedikleri bilinmektedir. Havucun daha pek çok geleneksel hikâyesi vardır: örneğin Yahudilerin yeni yılı sayılan Rosh Hashanah boyunca bozuk para şeklinde kesilip dağıtılan havuçların gelecek yılda zenginlik getireceğine inanılır.Havuç karotenler, özellikle de betakarotenler açısından oldukça zengindir. Bir su bardağı rendelenmiş havucun içerisinde hemen hemen yüksek oranda A vitamini bulunmaktadır. Havuç ayrıca lif, magnezyum, potasyum, niakin, B6 ve C vitaminleri açısından da oldukça zengindir.
Kaıp  Hastalıkları: Farklı alanlarda yapılan araştırmaların çoğu yüksek karotenoid kürlerinin kalp hastalıkları riskini azalttığını göstermektedir. Önde gelen sağlık dergilerinden birinde on yıl kadar önce yayınlanan bir araştırmaya göre 1300 kişiyi kapsayan deneylerin sonunda, yaşlı insanların her gün bir öğün havuç tüketmesi sonucunda kalp rahatsızlıkları riskinin %6ö oranında azalttığı görülmüştür.
Kanser: Karotenoid yüklemesinin menopoz öncesi göğüs kanseri riskim %20 oranında düşürmektedir. Aynı şekilde idrar yolları, boyun, prostat, kolon, gırtlak ve yemek borusunda görülen kanser türlerinde riski %50 oranında indirdiği gözlemlenmiştir. İnsanlar üzerinde de yapılan araştırmalar günde bir adet havuç alınmasını öneren diyetlerin bile akciğer kanseri riskini yarı yarıya indirdiğini göstermiştir. Kanserli hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde direk havuçla ya da havuçta yüksek düzeyde bulunan bir fitokımyasal olan falkarinolle beslenen hayvanlardaki kanserli hücrelerin diğerlerine nazaran daha küçük olduğu ve kanserli hücrelerin tümöre dönüşme oranlarının da daha az olduğu görülmüştür.
Havuç: başlığı altında yürütülen geniş çaplı bir araştırmaya göre betakaroten bazlı besinlerle beslenen insanlarda özellikle sigara içenlerin diğer içicilere oranla akciğer kanserine yakalanma risklerinin daha az olduğu görülmüştür. Ayrıca Ulusal Kanser Araştırma Enstitüsünün yaptığı bir başka çalışmaya göre diyetlerine alphakaroten dahil edilmeyen insanların akciğer kanserine yakalanma risklerinin daha fazla oldu&u gözlemlenmiştir.
Şeker  Hastalığı: insanlar üzerinde yapılan araştırmalar
kartenoidlerle zengin besinlerin tüketiminin insülini daha etkin kıldığı ve böylelikle kandaki glikoz oranının kontrol edilmesine yardımcı olduğunu göstermiştir.
Seçim  Ve  Saklama:
• Havuçların canlı, turuncu renkte olanları betakaroten açısındanen zengin olanlarıdır.
• Kırılmış, kararmış ve yumuşamış havuçları almaktan kaçının.
• Havuçları en iyi buzdolabında, sebze bölümünde muhafaza ede
bilirsiniz ancak meyvelere temas etmediklerinden emin olun. Meyveler olgunlaşırken etilen gazı üretirler ve bu gaz havucun raf ömrünü azaltı
Hazırlama  Ve  Servis Önerileri:
• Rendelenmiş havuçlar görüntü olarak güzel olabilir ama bu işlem havucun besin değerim ve vitaminlerini azaltır.
• Havuçları buğulayarak, hafif ateşte ya da ızgarada pişirerek yada kavurarak yiyebilirsiniz. En çok besin kaybı haşlandıkları zaman gerçekleşir. Havuçları mikro dalgada pişirmek zaman kazandırıvor olsa da bu betakaroten oranında ciddi bir azalmaya neden olur.
• Havuçları pişirdikten sonra ya da çiğken dereotu, tarhun, zencefil, bal, esmer şeker, maydanoz, limon ya da portakal suyuyla tatlandırabilirsiniz.
Servis: 12 kişilik
• Hazırlama ve pişirme süresi: 60 dakika
Bu tarif 7 adet enerji deposu yiyecek içerir.
Malzemeler:
500 gr kadar ufak boy bebek havuç
500 gr ezilmiş akceviz ezmesi
1 buçuk su bardağı doğranmış Vidalia soğanı
4 su bardağı tavuk suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
12 adet tarçın çubuğu
Vı çay kaşığı taze kekik
V2 çay kaşığı toz Hindistan cevizi
12 adet taze nane yaprağı
1 çay kaşığı kurutulmuş ve ufalanmış defne yaprağ
Hazırlanışı:
Havuçları buharda 20 dakika kadar buğulaym ve yumuşadıkları zaman iyice ezm.Gems bir tencerede soğanı ve sarımsağı zeytinyağında soteıeym. Akceviz ezmesini, havuçları, tavuk suyunu, defne yaprağı ve kekiği de ekleyin. İsıyı düşürerek sürekli karıştırın ve 15 dakika kadar kaynayana dek pişirin. Kekik ve defne yapraklarım ayırın ve blenderle iyice kar karabiberle karıştırın. Tuz ve karabiber ekledikten sonra derin kaplarda sen/is edin. Tarçm çubuğu ve taze nane yapraklarıyla süsleyerek servis edin.
Besin Öğeleri:
Kalori: 80; Toplam yağ: 3gr. ; Doymuş yağ oranı: 2gr. ; Kolesterol: 8mg. ; Sodyum: 56mg.; Toplam karbonhidrat: 12gr. ; Lif: 2gr< ; Şeker: 4er. ; Protein: Ser.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ