Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Kahve

  • 28 Mayıs 2010
  • 4.342 kez görüntülendi.
Kahve

Kahve (Coffea Arabica, C robusta)
Çekirdek  Sayımı
Kahvenin dünyada ticareti yapılan ürünlerde petrolden sonra, ikinci sırada geldiğini biliyor muydunuz?
Hikâyesi Nedir?
Kahve her mevsim yeşil kalan bir ağacın kırmızı kahve “kirazlarından” elde edilir. Kahvenin işlenme süreci kirazların kabuklarının soyulmasıyla başlar. Bu kabukların altında yeşil kahve “çekirdekleri” vardır. Bu çekirdekler kurutularak kavrulur ve kahverengi kahve çekirdekleri elde edilir.
Dünyada tüketilen kahve türlerinin başında arabica ve robusta türlerinden elde edilen kahve çekirdekleri gelir. Arap kahvesi dünyadaki kahve üretiminin %70’ini kapsar. Yumuşak bir kokusu vardır ve son derece lezzetlidir. Robusta kahvesi Güneydoğu Asya ve Brezilya kökenlidir. Acı bir tadı vardır ve Arap kahvesine oranla %50 daha fazla kafein içerir.
Kahvenin Tarihi

Kahve

Kahve

Kahvenin M.S. 850 yılında Etiyopya’da ortaya çıktığı düşünülüyor. Oradan Yemen’e taşınmış ve M.S. 1000 yılında burada da üretilmeye başlanmıştır. Kahve içecek olarak kullanılmaya başlamasındanbin yıl önce yalnızca ilaç olarak kullanılıyordu. Orta Doğu’da o zamanlardan beri oldukça popüler bir içecek olan kahvenin Avrupa’da rağbet görmesi çok uzun zaman almıştır. Hıristiyanlar kahve içmenin günah, olduğunu düşünmüşlerdir. Daha sonra Papa kahvenin tadına bakıp beğenmiş ve kahveyi kutsamıştır. Bugünden sonra kahve giderek yaygınlaşmış ve İtalya’da başlayan kahvehane kültürü daha
sonra Fransa, ingiltere ve Amerika’ya yayılmıştır.
Kahve Nerede Yetişir?
Kahve dünya üzerinde elliden fazla ülkede üretilmektedir. Bu ülkeler genellikle güneydedirler ve daha çok ekvator bölgesinde yer alırlar. Yengeç ve Oğlak dönenceleri arasında kalan bu bölgeye ”Çekirdek Kemeri” adı verilir. Başta Brezilya olmak üzere dünyada kahve üretiminde Kolombiya, Meksika, Guatemala, Costa Rica, Kenya, Endonezya, Yemen, Türkiye ve Vietnam başta gelir.
Neden Kahve İçmeliyim?
Günde üç fincan kahvenin sağladığı su miktarının aynı şekilde üç fincan suvun sağlayacağı hidrata eşit olduğunu biliyor muydunuz? Kahve müdavimlerine duyurulur.
Kahvenin içinde bulunan vitamin ve mineraller kayda değer oranlarda değildir ancak antioksidan özellikleri saymakla bitmez. Dünya üzerinde tüketilen antioksidan içecekler arasında baş sırada yer almaktadır. Kahve klorojenik asitler gibi, sebze ve meyvelerde de bulunan ve glikoz metabolizmasını arttırmaya yarayan antioksidan etkili fotozengindir. Bir fincan kahve ortalama 60-130 gr kafein içerir. Kafein dikkat ve odaklanma yeteneğini arttırır ve atletik performansı arttırır. Fakata kafeinin fazlası gerginlik ve sinirlilik yapar.
Kahve yapraklarından ve köklerinden elde edilen karışımlar yüksek ateş, öksürük ve zatürree tedavisinde kullanılır. Pek çok insan kahvenin karaciğere iyi geldiğini ve bağırsakları temizlediğine inanır. Kahvenin pek çok insan üzerinde bağırsakları çalıştırma gibi bir etkisi vardır.
Parkinson  Hastalığı: Bir milyondan fazla insanın üzerinde yapılan bir araştıramaya göre kafeinin erkeklerde Parkinson hastalığı riskini azalttığı gözlemlenmiştir, (Kadınlar için geçerli değildir.)
Kalp Sağlığı: Kahve tüketiminin yüksek tansiyona neden olduğu ve homostein düzeyinde azalmalara neden olduğu söylense de; elli yıldır süren araştırmalar menopoz sonrası dönemde, kadınlarda kahve tüketiminin dolaşım sistemi ve diğer kalp hastalıkları riskini azalttığını gösteriyor.
Karaciğer  Sağlığı: 125.000’den fazla insanın katıldığı bir araştırmaya göre günde bir fincan kahve tüketiminin alkole bağlı siroz riskini %25 oranında azalttığı gözleniyor. Günde dört fincan kahve tüketimi bu riski %80 oranında azaltıyor!HAFIZA KAYBI: Yaşlı erkekler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre günde üç fincan kahve içen insanlarda içmeyenlere oranla daha az hafıza kaybı gözlemleniyor. Yine yaşlılar üzerinde, Arizona Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği başka bir araştırmaya göre kafeinli kahvenin kafeinsiz kahveye göre gün içinde hafıza performansı açısından etkisi daha uzun sürüyor.
2. Tip  Şeker  Hastalığı : On bir yıl süren bir araştırmaya göre kahve tüketen kadınlarda (özellikle kafeinsiz kahve) 2. tip şeker hastalığına yakalanma riskinin daha az olduğu gözlemleniyor.
Göğüs  Kanseri: Kahvede bulunan kafeik ve klorojenik asitlerin göğüs kanserine maruz kalan hücrelerin tedavisinde olumlu etkilen olduğu gözlenmiştir.
Seçim  Ve  Saklama
1 En lezzetli kahve çekirdeklerim seçmek istiyorsanız kahve çekirdeklerinin taze kavrulmuş ve öğütülmüş olmasına dikkat edin. Çekirdekler kokulu olmalıdır ve üzerlerinde çatlak ve kırıklar bulunmamalıdır.
Kahve çekirdekleri ne kadar kavrulursa, kahvenin rengi o kadar koyu olur ve tadı da acılaşır.
Kahve midenize mi dokunuyor? Fenolik asitler değil ama fenoller buna neden olabilir. Artık asit seviyesi düşürülmüş kahveler de üretiliyor.
Kahveyi hava almayacak bir kabın içerisinde, serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. Bir haftadan uzun sürelerde saklamak istiyorsanız kahveyi buzdolabına koymalısınız ama asla buzlukta dondurmayın. Bu işlem kahvenin nemlenmesine ve dolayısıyla kokuşmasına sebep olacaktır.
Hazırlama  Ve  Servis  Önerileri:
6 Kahve çekirdeklerini kullanmadan hemen önce öğütün. Bu şekilde daha iyi demlenecektir.
• Sert bir kahve içmek istiyorsanız 200 gram suya 2 emek kasisikahve koymalısınız.
9 Kahveyi soğuk suda karıştırdıktan sonra pişirirseniz daha güzel bir koku elde edersiniz. 8 Kahve makinenizi ayda bir kez sadece sirke ve bir kez de sadece suyla çalıştırın. Böylelikle kullanım sırasında oluşan ve kahvenizin tadım bozacak olan yağlar temizlenecektir, 3 Sert sivah kahveyi keklere karıştırabilir ve üıger tatlılarda da ekstra lezzet katması için kullanabilirsiniz,
• Kahve telvelerim etlen terbiveiemekte kullanabilirsiniz.
Malzemeler
su bardağı soğuk kahve
1 su bardağı yağsız süt
5 tepeleme çav kaşığı siyah kakao
2 yemek kaşığı agave şurubu 1 büvük boy muz* dilimlenmiş 54 5îi bardağı buz
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri bir kapta birleştirin ve iyice karışana kadar blenderden geçirin. Hemen bardaklara koyup servis edin.
Besin Öğeleri:
Kalori: 190;Toplam yağ: lgr.;Doymuş yağ oram: 5 gr.; Kolesterol: Omg. ; Sodyum: 70 mg.; Toplam karbonhidrat: 70 gr.; Lif: 3 gr.; Şeker: 36gr. ; Protein: 6 gr.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ