Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Kusma

  • 02 Eylül 2010
  • 6.113 kez görüntülendi.
Kusma

ÇOCUKLARDA KUSMA

Kusma, mide içindekilerin dışarıya atılmasına denir. Kusmadan önce bulantı olmakta, bunu takiben de tükürük yapımında artma görülmekte- ,

Kusmuğun solunum borusuna kaçması sonunda boğulan çocuk sayısı az değildir. Hatta zatürreye bile sebep olabilirler.

Kusma Sebepleri:

1- Yeni doğan bebekte kafa içi hastalıkları ve beyin kabuğunu etkileyen birçok hastalık, fışkına özellikte kusmalar yapar. Bu kusmalar beyin dokusuna bağlıdır, yemeklerle ve sindirim kanalı hastalıklarıyla ilgisi yoktur.

2- Doğuştan mide, bağırsak anomileri, midenin son kısmı ve bağırsak tıkanıklıkları hadisenin büyüklüğüne göre, şiddetli kusmalara neden olurlar. Safra ve kaka ile karışık kusmalar bağırsaktaki tıkanıklığın en önemli belirtisidir.

3- Ayrıca ağır böbrek yetersizliği ilâç ve gıdasal zehirlenmeler kusmalara yol açabilirler. Safra, mide ve bağırsak hastalıkları apandisit, böbrek ve safra taşları da çok kere kusmalar, sebep olurlar.

4- Bulaşıcı hastalıklar, kızıl, menenjit, şiddetli kusmalara sebep olabilirler. Ateş yükselmeleri olmadan meydana gelen kusmalar, akla zehirlenmeleri getirir.

5- Doğumu izleyen birkaç hafta sonra başlayan ve safra ile karışık kusmalarda ilk akla gelen, hazım kanalında bir tıkanıklığın var olabileceği düşüncesidir.

6- Kalıtımla geçen bazı metabolizma hastalıklarında kusmalara rastlanır.

7- Genellikle oyun ve okul çağı çocuklarında görülen, kanda asentonun artmasıyla belirlenen, zaman zaman ortaya çıkan kusma krizleri de vardır.

8- Kafatası yaralanmaları, kafa içi basıncını arttıran bütün hastalıklar, inatçılık, asabî dengesizlikler kusmalara neden olabilirler.

Kusma

Kusmalara Karşı Alınacak Tedbirler: Çocuk çok küçükse, bunun gerçek bir kusma mı, yoksa mide fazlalığı mı (bir iki ağız dolusu) olduğu hakkında karar vermek lâzımdır. Hakiki kusmalar, fenalık hissi iledir. Çocuk bazen solgun ve durgun, bazen çırpınır ve bağırır.

Küçük bebek kusarken yüzünü hemen aşağıya çevirmeli, solunum yollarının açık ve serbest olmasına dikkat edilmelidir. Yan ve karın üzerine yatırmak en uygun pozisyondur. Kusarken alnından tutup yardım etmek faydalıdır.

Kusma sona erince çocuk hemen kenara çekilir, ağzı yıkanır, kusma gelip geçici değilse, mutlaka sebebi araştırılmalı ve bir doktorun yardımına başvurulmalıdır.

Çocuk, kustuktan sonra çok yorgundur ve sakin bir yerde yatmaya ihtiyacı vardır. 1 saat kadar içecek ve yiyecek verilmemelidir. İlk önce bir-iki tatlı kaşığı maden suyu içirilmeli, daha sonra da yarım su bardağı kadar su verilmelidir. Bunu çıkarmayan çocuğa, 20 dakika sonra yarım bardak daha su vermek gereklidir. Aradan saatler geçtikten sonra kusma görülmezse ve çocuk isterse, muhallebi, komposto ve bisküvi gibi gıdalar verilmesi uygundur.

Kusmalar inatçı olur ve devam ederse, bir hekimin yardımına ihtiyaç vardır. Bu imkân yoksa, çocuk bu defa iki saat kadar aç bırakıldıktan sonra bir tatlı kaşığı su içirilir. 20 dakika beklenir, iki tatlı kaşığı daha verilir, bundan sonra kusma görülmezse 20 dakikada bir azar azar az miktarda su vermeye devam edilir.

Küçük çocuk kusmalarında, emzikten veya mamadan 5 dakika önce pirinç suyu veya yumuşatılmış bisküviden bir iki tatlı kaşığı verilir. Mide onları tutar ve hazmetmeye başlayınca, çocuğun sulu, normal gıdası yavaş yavaş verilmeye başlanır. Bu durumda çocuk, çok kere kusmayabilir. Kusan küçük çocuğa, mama öncesi ve mamadan sonra hırpalamadan gaz çıkarttırılır. 15 dakika kadar kucakta sarsmadan tutulur. Bu ufak önlemlerin mutlaka bir yardımı olur.

Çok darda kalmadan ve doktor vermeden kusma ilâçları kullanmamak gereklidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ