Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Lahana

  • 12 Haziran 2010
  • 5.970 kez görüntülendi.
Lahana

Lahana (Brassica oleracea capitata)
Bazı kültürlerde yeni evli çiftlere düğünlerinin ertesi günü bereket ritüelinin bir parçası olarak bir kase lahana çorbası ikram edildiğini biliyor muydunuz? Belki de “lahana bebekler5′ sözü buradan geliyor.

Lahana, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar ve karalâhana da Brassicaceae (hardal bitkisi) ailesindendir. Yenilebilen tek kısmı yapraklı gövdesidir. Çiğ, pişmiş ya da kurutulmuş haliyle tüketilebilir. Dünya üzerinde yaklaşık dört yüz farklı çeşit lahana bulunmaktadır. En popülerleri kırmızı, yeşil ve kıvırcık lahanadır. Ayrıca Çin’de yetişen bok choy ve napa türevleri de oldukça yaygındır.
Lahanın Tarihi

Lahana

Lahana

Lahana yaklaşık 4000 yıldır yetişmektedir ve 2500 yıldır kültürün içerindedir. İlk olarak Çinli ve Moğol askerler tarafından tuzlama yapılarak yenilmeye başlanmıştır. Ayrıca Çin Şeddi’nin yapımında çalışan işçilerin de güç ve dayanıklılıklarını korumak amacıyla lahanayla beslendikleri bilinmektedir. Tuzlama ve salamura lahana Avrupa’ya Doğu’dan Hun ve Moğol savaşçıları tarafından getirilmiştir. Lahananın kültüre alınıp yetiştirilmesi öncellikle kuzey Avrupa’da Almanya, Polonya ve Rusya’da başlamış ve burada geleneksel yemeklerin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Savoy lahanası italya’da büyük ilgi görmüştür. Uzun süren keşif yolculukları sırasında Alman denizciler mayalanmış lahanadan yapılan ve Sauerkraut adı verilen bir yemekle beslenmişlerdir. Bu yemek C vitamini eksikliği çeken denizciler için birebir bir besin kaynağı olmuştur. Lahana ve geleneksel sauerkraut yemeği Amerika’ya ilk Alman yerleşimciler tarafından getirilmiştir.

Lahana Nerede Yetişir?
Sırasıyla Çin, Hindistan, Türkiye, Rusya, Güney Kore, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri lahana üretiminde başta geliyor. New York Amerika Birleşik Devletleri’nde lahana üretiminde başı çekiyor.
Lahana C vitamini ve lif açısından zengin bir besin kaynağıdır. Özellikle kırmızılâhanada çay üzümünde, şeker pancarında ve kırmızı soğanda da bulunan atosinanin adı verilen bir tür fıtokimyasal içerir. Sauerkraut şahane bir K ve C vitamini deposudur ve ayrıca folat, potasyum, demir ve lif içerir. Sauerkraut ayrıca iyi huylu bir bakteri türü olan lactobaciUius acidophilus içerir. Fakat aslında lahana da çok fazla sodyum olmasa da bu yemek son derece sodyum yüklüdür.

Antik Yunan ve Roma uygarlıkları için lahana pek çok hastalığın şifası olduğunu düşündükleri için çok özel bir sebzeydi. Romalılar yaraların tedavisinde kullanılmak üzere yanmış lahananın küllerinden ve yağından bir tür merhem elde etmişlerdir. Lahana suyu sağlıklı yiyecek satan yerlerde ülsere iyi geldiği gerekçesiyle satışa sunulmaktadır.
Tam Bir Hayat Kurtaran!
KANSER: Krusifer bitkilerinden gelen yiyecekler glikozinolat adı verilen fitokimyasallarla zengindir ve bu maddenin kanserden korunmaya yaradığı düşünülmektedir. Lahana, özellikle çiğ sauerkraut (lahana pişirildiği zaman içindeki yararlı bileşenlerin azaldığı görülmüştür) antikanser bileşenleri indole-3-karbinol (I3C), Brassica ailesinden gelen sebzelerde bolca bulunan isotiyosiyanatlar ve sulforafanlar açısından son derece zengindir. Bu bileşenler vücudun antıoksidan ve detoksifıkasyon mekanizmalarını aktiv eder ve dengeler ve böylelikle kanser oluşumuna neden olan maddelerin elenmesi sağlanır. Kanserli hastaların özellikle kolon, akciğer, gırtlak ve göğüs kanserinde lahana kürüne başvurması oldukça yaygındır.

GOGUS KANSERİ: Polonya Kadın Sağlığı Araştırması Amerika’daki Polonyalı kadınları ve Polonya doğumlu olan diğer Polonyalı kadını çalışmalarına dâhil etmiştir. Yapılan araştırmaya göre haftada üç ya da daha fazla porsiyon çiğ, az pişmiş, pişmiş ya da , salamura (sauerkraut) lahana yiyen kadınlarda, haftada bir buçuk porsiyon yiyen kadınlara oranla kanser olma riskinin %75 daha az olduğu gözlenmiştir.
VIRUS: Güney Kore’deki Seoul National Üniversitesi bilim adamları kuş gribi virüsü taşıyan on üç adet tavuğu saukrautun baharatlı bir versiyonu olan kimchi ile beslediklerinde bir hafta sonunda tavuklardan on bir tanesinin iyileşme gösterdiğini gözlemlemişlerdir.

ÜLSER: Ufak çapta bir araştırmada ülser hastası on kişi on gün boyunca her gün bir litre lahana suyuyla beslenmiştir ve on gün sonunda tüm hastaların ivilestiği gözlemlenmiştir!
SEÇİM VE SAKLAMA:
• Lahana gövdelerinin iri ve yaprakların sıkı olmasına dikkat edin.
Yaprakların üzerindeki damarların renkleri kahverengileşmemiş olmalıdır.
• Lahana göbeklerinin sağlıklı görünmesi çok önemlidir. Yaprakları sıkı olmalıdır ve kuru olmamalıdır.
8 Kesilmiş lahanalar tüm C vitaminini kaybetmiştir o yüzde bütün olarak almak önemlidir.
• Lahanayı plastik torbada buzdolabında saklayın. Eğer hepsini bir seferde kullanmadıysanız kalanını da bir iki gün içinde tüketmeye dikkat edin.

HAZIRLAMA VE SERVİS ÖNERİLERİ:
1 Lahanayı her türlü yemek mümkündür. Kızartabilir, haşlayabilir, fırında ya da tavada pişirebilirsiniz.
1 Lahanayı yemeklerde çığ ya da pişmiş olarak kullanabilirsiniz. Sığır konservesine ekleyebilir, çorbalarda, güveçlerde ve lahana salatası olarak yiyebilirsiniz.
1 Lahanayı sosislı sandviçlerle yemek işlenmiş etlerde oluşan nitrik ve nitratların olumsuz etkilerini azaltmakta yardımcı olabilir.
SAUERKRAUT:
Sodyum içeriği oldukça yoğundur ancak sudan geçirilirse bu oran derhal azalacaktır.
Saukrautların taze olmasına dikkat edin. Faydalı bakteriler açısından pastörize paketlerde olduğundan çok daha zengindir. Saukraut paketi açıldıktan sonra en fazla üç gün içerisinde tüketilmelidir.
POLONYA USULÜ VEJETERYAN DOLMA
Ma Tomich Servis: 6 adet • Hazırlama ve pişirme süresi: 90 dakika Bu tarif 8 adet enerji deposu yiyecek içerir.

MALZEMELER:
2 su bardağı haşlanmış bulgur
1 büyük baş lahana
500 gr kurutulmuş sebze veya hindi kıyması
1 su bardağı iyice kıyılmış beyaz soğan
1 diş dövülmüş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
2 adet yumurta
2 çay bardağı sebzeli çeşni 2 yemek kaşığı zeytinyağı
SOS MALZEMELERİ
1 kilo kesilmiş domates 1 kutu domates suyu

HAZIRLANIŞ:
Fırını 375 derecede önceden ısıtın. Lahanayı bütün olarak bir tencerede haşlayın. Orta ateşte hafifçe yumuşayana kadar pişirin ve haşlandıktan sonra soğumaya bırakın. Bu sırada geniş bir kapta soğanları ve sarımsağı zeytinyağında şeffaflaşana kadar soteleyin. Kurutulmuş sebzeleri, bulguru, yumurtaları, çeşniyi ve biberi ekleyin, iyice karıştırın. Lahana üıklaşmca yapraklarını ayırm ve bir kesme tahtası üzerine yerleştirin. Karışımı altı eşit parçaya ayırın ve yaprakların üzerine koyup sarın. Dolmaları yeterli büyüklükte bir pişirme kabına kapanma kısımları alta gelecek şekilde dizm. Domates suyu ve doğranmış domatesleri bir başka kapta karıştırdıktan sonra dolmaların üzerine dökün. Üzerini alüminyum folyoyla kapladıktan sonra fırında 45 dakika kadar pişirin. Bir çatal yardımıyla yaprakların kolayca ayrılıp ayrılmadığım kontrol edebilirsiniz.
BESİN ÖĞELERİ:
Kalori: 360; Toplam yağ: llgr. ; Doymuş yağ oram: 2gr.; Kolesterol: 60mg. ; Sodyum: 760mg. ; Toplam karbonhidrat: 46gr. ; Lif: llgr.; Şeker: 14gr. ; Protein: 23ar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ