Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Limon

  • 16 Haziran 2010
  • 6.496 kez görüntülendi.
Limon

Limon (Citrus limon)
Limonatanın İlk Durağı
Limonatanın en eski yazılı kanıtının Mısırdan geldiğini bili vor muydunuz?
Limonun Hikayesi Nedir?

Limon aslında Um ve ağaç kavunu arasında gelişen karma bir turunçgil, en çok, şekerlenmiş kabuğu ile bilinen antik bir meyvedir. Limon genelde suyu için tüketilen oval şekilli bir meyvedir, yinede meyve eti ve kabuğunun geri kalanı aynı zamanda yemek yapımında ya da karışımlarda kullanılır Çeşitli türleri vardır, ama en bilinenleri eureka, lizbon ve meyerdir.

Limonun Tarihi

Limon

Limon

Limonların 2500 yıl önce ya Çin ya da Hindistan da ortaya çıktığı düşünülmüştür. Yine de göçleri şüphelidir, bir çok kişi limonu Akdeniz ile, Arap tüccarların tanıştırdığına inanır. On birinci yüzyılda ispanya limonun Filistin’e girişinde geçit vazifesi görmüştür. Meyve Iberya yanmadasmdan Avrupa boyunca yol almıştır. Limonlar hemen hemen bu zamanlarda Kuzey Afrika’ya tanıtılmışlardır. Kristof Kolomb 1493’de Yeni Dünya’ya ikinci seyahatinde Amerika’ya limonu setirmistir. Limonlar Kaliforniva altına hücum döneminde iskorbüte karsı korunmak için madenciler tarafından oldukça değerliydiler. İnsanlar limon basma bir dolar ödemeye razıydı, günümüze göre yüksek bir fiyat ve 1849’da oldukça yüksek bir fiyat.

Limon Nerede Yetişir?
Limonlar C vitamini için mükemmel kaynaklardır. Aynı zamanda A vitamini, folat, kalsiyum ve potasyumu da barındırırlar. Limonen, laboratuar hayvanlarında kansere karşı özellikler gösteren bileşik, limonlarda bulunmaktadır. Bütün turunçgiller flavonoidler açısından yüksektir, en yaygın antioksidan meyvelerde ve sebzelerde bulunur, bunların kanser ve kalp hastalıklarına yol açan maddeleri engelledikleri düşünülmektedir.

Sıcak suya katılmış limon suyu kabızlık için yaygın olarak günümüzde kullanılmaktadır. İnsanlar soğuk algınlığı için limon suyunu bal (1/2 sıkılmış limon ve 1 çay kaşığı bal) ya da tuz veya zencefil ile içmektedirler. Limonun çeşitli ev temizleyicileri içinde de ferah kokusu ve leke çıkarıcı özelliklerinden dolayı önemli bir malzeme olarak saygı değer bir yeri vardır. Limon aslında ellerden koku çıkarmada da harika bir iş çıkarır. Birçok iddiaya göre çok az limon suyunu su ile karıştırarak günde birkaç kez uygulamak kokuların yok olmalarına yardımcı olur.
Romatoid Arterit: İki ya da daha fazla eklemle ilgili bir romatoid arterit olan Inflamatuar poliarterite karşı C vitamini bakımından zengin yiyecekler koruma sağlarlar. 20,000’den fazla denek içeren bir araştırma çalışmasının bulduğuna göre C vitamini bakımından zengin yiyecekleri en az tüketen deneklerde en fazla tüketenlerden olası üç kat daha çok arterit gelişmektedir.
Kanser; Laboratuar testlerinde citrus limonoids’in ağız, deri, ciğer, göğüs, karın ve kolon kanserleri ve en çok çocuklarda görülen nöroblastom tümörlerle savaştığı gözlemlenmiştir. Kızılcıktan sonra canlı dışı karaciğer kanser hücrelerin de en yüksek üreme karşıtı aktiviteleri göstermektedir. Limonoidlerin kan dolaşımında uzun bir süre kalabilme özelliklerinden dolayı araştırmacılar onların diğer besinlere oranla kanser hücrelerinin büyümesini bastırmak için çok iyi tasarlanmış olduklarına inanmaktadırlar. (Genellikle birinin sisteminde sadece dörtaltı saat kalan yeşil çayda ki fenole oranla.)
Seçim Ve Saklama:
Pürüzsüz ve düzgün olan parlak sarı limonları seçin.
1 Limonlar bir ya da iki hafta oda sıcaklığında bozulmadan durabilirler. Daha uzun süreli muhafaza için ambalaj ile dolabın sebzelik kısmında altı haftaya kadar kalabilirler.
Hazırlama Ve Servis Önerileri:
1 En çok suyu temin edebilmek için limonun oda sıcaklığında yada daha sıcakta bulunması gerekmektedir. 1 Limonu sıkmadan önce yumuşatmak için avucunuzla sert bir zemin üzerinde yuvarlayın. Büyük bir limondan 3 ile 4 yemek kaşığı su temin edilir.
• Sadece biraz suya mı ihtiyacınız var? Suyunu çekmek için limonun üzerinde kürdan deliği açın ve sonra tıkamak için kürdanı deliğin içinde bırakın böylece tazeliğini koruyun.
1 Salataya, çorbaya ve taze narenciye tadı istediğiniz her şeye limon suyunu, posasını ve kabuğunu ekleyin.
1 Limon suyu sütü yayık ayranına dönüştürmede kullanılabilir.
• Limon suyu geleneksel ceviche yemeğinde kullanılabilir.
Limonlu ve Wasabi Soslu Buharda Pişmiş Enginar
Şef Dave Hamlin Servis:2 kişilik • Hazırlık süresi:30 dakika
Enginarın yerine buharda pişmiş kuşkonmazı da kullanabilirsiniz. Bu tarif 7 adet enerji deposu yiyecek içerir.
MALZEMELER:
ENGİNAR:

2 enginar
1 limon
1 yemek kaşığı taze sarımsak
1 çay kaşığı taze karabiber
LİMONLU WASABİ SOSU:
Bir kâse mayonez V4 kâse ekşi krema 1 çay kaşığı Hardal
1 limonun suyu
1 ıhlamur suyu
1 yemek kaşığı doğranmış taze fesleğen
Tat vermesi için taze karabiber
Tat vermesi için tuz
ENGİNARIN HAZIRLANIŞI:
Enginarın tabanını ve dibinden sapını kesin; sapım soyun. Kesilmiş yerlerini kararmasını önlemek için taze limon ile ovun. Enginarın dış yapraklarını soyun. Enginarı en fazla üçte bir olarak kesin. Kesilmiş bütün yüzeyleri taze limonla ovun. Suyunu elde edebilmek için sıkın ve limonun posasını enginarın ortasına koyun. Artan limonla enginarları kaynamış suya atın. Enginarların üzerine i yemek kaşığı taze sarımsak serpin ve yapraklarının içerisine bastırın. Üzerine karabiber serpin. 25-30 dakika ya da içleri yumuşayana kadar kaynatın. Çıkarın ve 5 dakika kendi halinde bırakın.

SOS HAZIRLANIŞI:

Sosu yoğunlaşana kadar karıştırın ve kullanana kadar buzdolabında muhafaza edin. Buharda pişmiş enginarla beraber servis yapın.
BESİN OGELERI:

Kalori: 100; toplam yağ:3 gr; doymuş yağ: 1,5 gr; kolesterol: 10 mg; sodyum:710 mg; toplam karbonhidrat: 17 gr; lif:4gr; şeker: 7 gr; protein:

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ