Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Mango

  • 16 Haziran 2010
  • 13.424 kez görüntülendi.
Mango

Mango

Mango (Mangifera indica L.)
Mangonun İki Marifeti

Mangonun Hindistan da kutsal olarak görüldüğü aynı za manda aşk, arkadaşlık ve verimliliği simgelediğini biliyor muy dunuz?
Mango oval, yuvarlak ve böbrek şeklim andıran çeşitleri olan bir meyvedir. Yetmiş ıkı çiçekli bitkinin içinden, kuzenleri mahun cevizi ve şam fıstığını da içerisinde barındıran bir gruptur. Amerika Birleşik Devletlerinde ilk dördü Tommy Atkins, Haden, Keitt ve Kent olmak üzere altı çeşit mango bulunmaktadır.
Burma ve Andaman Adalarının yerlisidir. M.O 4000’de Hindu yazılı belgelerinde bile mangoya rastlanır. Budist rahipler mangoyu kutsal bir meyve olarak (bugünde olduğu gibi)görürlerdi çünkü onların inancına göre Buda sürekli bir mango ağacının altında medıtasyon yapmaktaydı. İranlıların mangoyu doğu Afrika’ya onuncu yüzyılda taşıdıkları söylenmektedir. 1862’de batı Hint Adalarından Mıami’ye ilk mango tohumları getirildi. Yaklaşık yirmi yıl sonra da mango Kaliforniya Santa Barbara ile tanıştırıldı.
Mango Nerede Yetişir?
Hindistan bugünkü mango yetiştiriciliğinin yüzde yetmiş beşini oluşturmaktadır. Meyve ile gelebilecek “böcekler” nedeniyle çok azı Kuzey Amerika ya da Avrupa’ya ulaşır.(Bu, kısa zaman sonra yeni Amerika Birleşik Devletleri kanunu altında değişebilir. Pakistan, Endonezya, Tayland, Nijerya, Brezilya, Filipinler ve Haiti’nin takibiyle Meksika ve Çin üretimde ikinci sıradan rekabete girmiştir. Amerika Birleşik Devletlerinde ana üretici Florida’dır ama Coachella vadisinde Kaliforniya da üretimi başlayacaktır

Mango

Mango

Neden Mango Yemeliyim?
Mangolar A ve C vitamini, potasyum ve karoten buna beta karoten de dâhil açısmdan mükemmel kaynaklardır. Vitaminin içindeki çeşitlilikler meyvenin olgunluğuna ve çeşidine dayanır. Yeşil mangolar daha fazla C vitamini içerirler (olgunlaştığında beta karoten oranı yükselir), Mangolar aynı zamanda K vitamini ve çeşitli antioksidan bileşimleri tarafından da iyi kaynaklardır.

Mangonun sindirim ve bağışıklığı düzeltmesinden tutun, kalp sağlığına, kan basıncının azalmasına ve astımı iyileştirmeye yardımcı olduğu söylenmektedir. Birçok kişi mangoların hem afrodizyak etki sine hem de doğum kontrolünde oldukça etkili olduğuna inanmaktadır.
Kalp Sağlığı: A vitamini, karotenoid, C vitamini, flavonoidler gibi antioksidanlar ve potasyum açısından yüksek meyve ve sebzeler hipertansiyonu önlemede ya da kontrol etmede ve çarpıntıyla kalp hastalıklarının sonrasındaki tehlikenin azaltılmasında yardımcı olabilir. Üstelik çözünebilir lifler ve pektin açısından yüksek besinler kandaki kolesterol miktarını azaltmaktadır
Sindirim: Mangolar lif açısından çok iyi kaynaklardır ve sindirime yardımcı olan enzimler içerirler.
Kanser: Koyu sarı turuncu sebzeler ve meyveler hücre zarını ve DNA’yı oksidatif hasarlarından koruyabilen beta karoten açısından zenginlerdir. Hücre çizgisi çalışmaları mangonun kansere karşı olan aktivitesini incelemiştir ve tümörlü hücrenin yaşam döngüsünde büyümeyi kestiğini saptamıştır.
Mangolar kam sulandırma tedavisiyle birlikte kullanıldığında kanınızı çok fazla sulandırabilir! Doktorunuz, eczacınız ya da diyetisyeniniz ile mangoyu rejiminize ekleme konusunu konuşun.

Mango ile ilgili ipuçları SEÇİM VE SAKLAMA
MANGONUN PİŞERKEN ÇIKARDIĞI KOKUYU ALIYOR MUSUNUZ?

Olgunlaştığında meyveden gelen tatlı kokuyu alabilirsiniz.
• Kırmızı ve sarı renkler genelde olgunluğun göstergesidir ama renk her zaman kesin belirleyici bir faktör değildir. Sıkıldığmda derisi meyvenin durumunu biraz belli edebilir.
• Gri, oyuklu ya da üzerinde siyah benekler olan mangoları almaktan kaçının; bunlar çürüdüğünün işaretidir.
• Mangolar taze, donmuş ya da kuru olarak tüketilebilir. Nektar,reçel ve marmelâtları ile de yaygındırlar.
• Mangolar oda sıcaklığında tutulmalıdır ama eğer olgunlaşmışlarsa buzdolabında beş güne kadar dayanabilirler. Donmuş mango hava geçirmez kaplarda altı haftaya kadar saklanabilir.
HAZIRLAMA VE SERVİS ÖNERİLERİ:
• Kabuğunu yemeniz sizi hasta edebilir!
• Kabuğunu soymak ve çekirdeğini çıkarmak için önce her iki tarafından da kesin ama meyvenin ortasındaki büyük lifli çekirdeği almamaya dikkat edin. Bir tarafını kabuğu aşağıda duracak şekilde avucunuzun içine alın ve meyveyi dört ya da beş parçaya orantılı şekilde kesin. Mangoyu kabuğundan kesmemeye dikkat edin. Her iki elinizle de her bir mangoyu alın ve içini dışarıya doğru çevirin. Dikkatlice kabuğundan kesin ve etini küp olarak saklayın.
• Daha fazlasını mı istiyorsunuz? Meksikalılar mangonun çekirdeğini çatalla alıp delerek lolipop olarak tüketmektedirler.
• Mangolar her hangi bir meyve salatasında mükemmel bir ilave ve tatlı niteliği taşımaktadırlar.
• Balık ve kırmızı eti salamura yapmakta kullanılır.
• Tropikal bir barbekü için mangoyu ızgarada pişirin.
Mango Salatası
Şef Ailen Susser, Büyük Mango Kitabı’nm yazarı Servis; 8 kişilik (1/2 kâse) • Hazırlama süresi: 15dk
(ama en az 1 saat soğuma süresi)
Bu tarif 10 adet enerji deposu yiyecek içerir.

MALZEMELER:
2adet olgun yeşil mango, kabuğu soyulmuş ve dilimlenmiş 1 çay kaşığı kıyılmış sarımsak % kase taze sıkılmış Hm suyu
1 büyük havuç, soyulmuş ve dilimlenmiş
2 yemek kaşığı şeker ya da agav şurubu
1 adet küçük kırmızı soğan, ince dilimlenmiş biber
2 yemek kaşığı doğranmış taze nane
1 çay kaşığı kıyılmış acı fındık
2 yemek kaşığı doğranmış taze fesleğen
3 yemek kaşığı doğranmış taze kişniş 1 yemek kaşığı Tayland halik sosu
HAZIRLANIŞ:
Büvük bir kâsenin içine mangoları, havucu ve soğanı ekleyin. Nane, fesleğen ve kişnişi de katın, hepsim karıştırın. Küçük bir kâsenin içme de sarımsak, lim suyu, şeker, fındık bîber ve balık sosunu koyun. Şeker eriyene kadar karıştırın. Lim karışımını diğer kâseye dökün ve hepsini iyice karıştırın. Üzerini kapatın ve buzdolabında en az 1 saat va da 24 saate kadar servis öncesi bekletin.

BESİN ÖĞELERİ:

Kalori:63; Toplam yağ: Ogr; Doymuş yağ; Ogr; Kolesterol: Ogr: Sodyum: 355mg; Toplam karbonhidrat: 16gr; Lif: 1,5 gr; Şeker: 13 gr; Protein: 0

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ