Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Metabolizmanın Hızlı Çalışması Her Zaman İyi Olurmu?

  • 17 Ekim 2011
  • 3.145 kez görüntülendi.
Metabolizmanın Hızlı Çalışması Her Zaman İyi Olurmu?

Metabolizmanın Hızlı Çalışması Her Zaman İyi Olurmu?

Tiroid bezi, boynun ön tarafında yer alan, tiroid hormonu üreten ve vücutta metabolizma hızını ayarlamakla görevli organdır.)
Guatr ise tiroid bezinin büyümes anlamına gelir. Tiroid bezi, yapısı bozulmadan genel olarak büyüyebildiği gibi (difüz guatr), bazen içinde nodul adı verilen yuvarlak büyüme alanları barındırır (nodüler guatr). Vücutta tiroid hormonu fazla olduğu durumlarda metabolizma hızı artar. Buna bağlı olarak vücutta tüm sistemler hızlanır. Örneğin kalp hızı, solunum sayısı artar, enerji tüketimi artar ve bu hastalarda kilo kaybı sık görülür. Günümüzde çoğu insan tarafından metabolizma hızının artması sıklıkla iyi olarak düşünülmesine rağmen, aslında tiroid hormonunun fazlalığı zararlıdır. Örneğin kalbin hızlı çalışması başlangıçta çarpıntıya yol açarken, ilerleyen Metabolizmanın Hızlı Çalışması Her Zaman İyi Olurmu?dönemde kalıcı kalp ritm bozukluklarına neden olur. Kemik döngüsünün hızlanması kemik erimesine yol açar, zihin faaliyetlerinin hızlanması kişiyi öfkeli, sinirli yapar. Hipertiroidili hastaların tedavisinde antitiroid ilaçlar, radyoaktif iyot (atom tedavisi) veya cerrahi tedavi alternatifleri mevcuttur.
Her Nodul Tehlike Yaratmaz
Tiroid bezinin az çalışması halinde ise, tam’ tersine tüm vücut fonksiyonları yavaşlar; Örneğin bağırsak hareketleri yavaşladığı için kabızlık görülür, zihin faaliyetleri yavaşladığı için kişi durgunlaşır, hafıza problemleri ve öğrenme güçlüğü şikayetleri olur.
Bu hastalar çabuk üşür ve kilo almaya meyilli olurlar. Tedavide hastaya takviye tiroid hormonu verilir. Tiroid nodülleri ise, özellikle tiroid kanserine zemin hazırlayabildiği için önemlidir. Ancak nodüllerin yaklaşık yüzde 5’inde kanser görülür, yani her nodul tehlikeli değildir. Ultrason, sintigrafi ve ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılarak hastada habis nodüller araştırılır. Her nodüler guatrlı hastanın ameliyat edilmesi gerekmez. Kanser riski taşıyan nodüller varsa veya çevre dokuya 1 bası yapacak kadar büyükse ameliyat gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ