Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Mide Kanseri Ülser Sanılıyor

  • 29 Ekim 2010
  • 3.193 kez görüntülendi.
Mide Kanseri Ülser Sanılıyor

Mide kanseri sık görülüyor mu?
Doç. Dr. Burak Sakar: Kadınlarda meme, akciğer, kolon, erkeklerde de prostat, akciğer ve kolon kanserinden sonra en sık görülen kanser türü. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde mide kanseri hep üst şuralarda görülüyor. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde sık rastlanıyor.
Neden Doğuda daha sık?
Doç. Dr. Burak Sakar: Mide kanserinin ortaya çıkmasında beslenme alışkanlıkları önemli. Özellikle tütsülenmiş, yanmış ve tuzlu gıdaların mide kanseri üe ilişkisi biliniyor. Doğu’da sebze ağırlıklı bir beslenme yok. Daha çok et tüketiliyor. Bir de çok tuzlu peynir yeme alışkanlığı var.
Mide Kanserinde tedavi şans yüksek mi?
Doç. Dr. Burak Sakar: Maalesef mide tümörleri çok agresif seyrediyor. Genellikle şişkinlik, ağrı, bulantı, kusma gibi ortak belirtileri nedeniyle ülser, gastrit gibi hastalıklarla karıştırılıyor. Eğer erken dönemde tanı konulmazsa midenin tüm cidarını tutabiliyor. Arkasından mide etrafındaki lenf bezlerine geçiyor. Hastanın gidişatını belirleyen en önemli faktör lenf bezlerinin durumu. Lenf bezlerine geçmesi, hastalığın ileride hem o bölgede tekrarlayacağını hem de metastaz yapacağını düşündürüyor bize. Aslında lenf bezleri pozitif olmasa bile tümör midenin tüm duvarını tutmuşsa tümörün yine tekrarlama olasılığı yüksek. Kısacası tümör ne kadar erken yakalanırsa tedavi olasılığı da o kadar artıyor. Eğer kanser sadece mide mukozası (iç cidarı) içinde mevcutsa, başka katlara yayılmamışsa yüzde 100’e yakın tedavi şansı var.
blank
Korunmak için Ne tür Tetkikler Yaptırmalıyız?
Doç. Dr. Burak Sakar: Dünyada tarama yapılması önerilen tümörler şunlar: Meme, prostat, kolon ve rahim ağzı kanseri. Mideye standart olarak tarama önerilmiyor. Ama Japonya gibi düzenli tarama yapılan ülkelerde erken yakalama ve sağ kaimi oranı önemli oranda artıyor. Mide kanserinin ülserden ya da gastritten çok farklı belirtileri olmadığı için uzun süre devam eden, ilaç tedavisine kısa sürede yanıt vermeyen durumlarda mutlaka endoskopi yaptırılmalı. Yutma güçlüğü, kilo kaybı geç dönem belirtileridir. Bunlar, hastanın erken tanı şansını kullanamadığı anlamına gelir.
Peki, nasıl tedavi ediliyor?
Doç. Dr. Burak Sakar: Tümör mide duvarını tutmuş, lenf bezlerine geçmişse ameliyattan sonra hastaya hem kemoterapi hem de ışın tedavisi yapıyoruz. Bazen de cerrahi için tümör biraz ileri evre alabiliyor. Bu durumda önce kemoterapi rejimi uygulayarak tümörü küçültüyoruz. Hastaya cerrahi şansı veriyoruz. Ameliyattan sonra bu hastaya yine kemoterapi veriyoruz.
Umut Verici Çalışmalar Var mı?
Doç. Dr. Burak Sakar: Sadece tümörü hedefleyen, vücudun başka organlarına zarar vermeyen ilaçlar konusunda umut verici çalışmalar var. Anjiogenez inhibitörleri dediğimiz tümörün damarlanmasmı önleyerek büyümesini ve metastaz yapmasını önleyen ilaçlar da mide kanserinde umut vaat ediyor. Bunlar birkaç yıl içinde piyasaya çıkacak. Ağızdan ilaçlar mide tümörlerinde standart tedaviye girmedi ama birkaç yıl içinde tedavi yoluna gidilebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ