Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Nar

  • 17 Haziran 2010
  • 7.156 kez görüntülendi.
Nar

Nar (Pıınîea granatum L.)

Liman çekirdek sayısı Tevrat’ta ki emirlerle avnı sayıdadır.
Narın Hikâyesi Nedir?
Erik ismi Latincede “elma” anlamına gelenpomum ve “taneli” ya da “çekirdekli”‘ anlamına gelen granatum kelimelerinden oluşmuştur. Dünyada tüketilen yaklaşık on dört nar çeşidi bulunmaktadır. Birleşik Devletler’de en bilinen cesidi “Mükemmeledir. Diğer sevilen çeşitleri “Grenada”, “Eski Bayır” ve “Eski MükemmeP’dir.

Erikler bilmen en eski meyvelerden biridirler ve İran ile Kuzey Hindistan’da ortaya çıktıkları düşünülmektedir. Nar Mısır mitolojisinde ve sanatında görünmüştür, avnı zamanda Mısırlılar tarafından susuzluğu giderici özelliğinden dolayı çöle taşınmıştır. İspanyada ki antik şehir Granada Fas döneminde meyveden sonra tekrar adlandırılmistir, ispanyol fatihleri meyveyi 1500’lerin başında Amerika’ya getirmişlerdir.

Narlar Nerede Yetişirler?

Nar

Nar

Narlar Asya, Orta Doğu, Akdeniz bölgesi ve Birleşik Devletî boyunca bolca miktarda yetişir. Kaliforniya’nın San Joaquin Vadisi birçok erik bahçesine ev sahipliği yapmaktadır.
Narlar C vitamini ve birçok değişik antioksidan çeşidi açısından engindir. Narların ana antioksidan faaliveti delphinidin, cyanidin ve pelargonidin adındaki üç antioksidandan gelmektedir. Nar suyundaki polifenol bileşimi yeşil çaydan üç kat daha fazladır. Pcrtıfenol araştırması kalp hastalığı ve kanser önleyici alanlarda çok daha umut vericidir.
Hindistan’da narlar besin koruyucu, antiseptik ve dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Yunan hekim Dioscorides oral ve midesel bozukluklarda sık sık narı tavsiye etmiştir. Nar suyu kronik ishal yüzünden sıkıntı çeken kişilere yardımcı olabilir.
Aanimikrobiyal: Laboratuar deneylerinde narların yaşa mı tehdit eden çeşitli bakterileri yok etmede etkili olduğu saptanmıştır.

Dolaşım Sistemi Hastalıkları:
İnsanlar ve fareler üzerinde yapılan farklı çalışmalar nar suyu ilavesinin yağlı damar yollarının gelişimini önlemeye yardımcı olduğunu saptamıştır. Amerika Kardiyoloji Gündemfndt yayınlanan kalp ile ilgili bir başka çalışmada araştırmacılar üç ay boyunca her gün nar suyu içen hastalarda kalp fonksiyonunun düzeldiğini gözlemlemiştir.

Kanser: İnsanda ki göğüs kanseri hücrelerinin kullanıldığI bir hücre çalışması nar özü tedavisinin kanser hücrelerinin gelişmesini önemli ölçüde engellediğini ve hücre ölümünü arttırdığını saptamıştır. Başka bir hücre çalışması nar suyunun kolon kanser hücrelerinde ki iltihaplı hücre belirtilerini azalttığım gözlemlemiştir. Radyasyon tedavisinden sonra belirli prostat antijeni(PSA)değerleri yükselen erkekler, her gün nar suyu tükettiklerinde hücre ölümlerinde yükselme ve hücre çoğalmalarında azalma olmaktadır. Diğer bir araştırma ise narın prostat tümörü gelişimini önlemedeki yeteneğini göstermektedir.
Hipertansiyon: Hipertansiyon hastalarını kapsayan bir araştırmada on dört gün boyunca 220gr nar suyu tüketen hastalarda sistolik kan basıncında ve çarpıntı riskinde yüzde otuz altı azalma gözlemlenmiştir.

Kemikkaybı: Bir hayvan çalışması iki hafta boyunca farelere verilen nar özünün kemik kaybım önemli ölçüde azalttığını saptamıştır.
Nar İle İlgili İpuçları:
Seçim Ve Saklama:
• Ağır, sıkı, sulu, parlak ve düzgün narları seçin.
• Narlar yaklaşık bir ay saklanabilmeleri için soğuk, karanlık yerlerde muhafaza edilmelidirler. Eğer buzdolabında muhafaza ederseniz iki aya kadar saklanabilirler.
• Çekirdekleri üç güne kadar buzdolabında ve hava geçirmez kaplarda altı aya kadar dondurucuda saklanabilir.
• Nar suyu dondurucuda altı aya kadar muhafaza edilebilir.
Hazırlama Ve Servis Önerileri:
• Çekirdeklerini çıkarmak için tacının bitimini kesin ve kabuğunu dik olarak tepesinden dibine doğru kesin.
• Narları bir kâse suya koyun ve parçalarını ayırın. Çekirdekleri ve zan dibe batacak ama kabuğu yüzecektir.
• Suyunu çıkarmak için çekirdeklerini mutfak robotuna koyup suyu çıkana kadar karıştırın ve çekirdeklerini süzgü ile süzün.
• Süsleme: nar çekirdeklerini tatlılara ve salatalara serpin,
• Nar suyu salamura, sos, sirke, reçel ve meyve suyu yapmakta kullanılabilir.
Senis; 12 kişilik (1/4 kâse) • Hazırlama ve Pişirme Süresi: 22dk
Bu sos Herşeyin üzerinde harika tat verir! Bir kâse agave şu mbunun üçte biri eğer arzu ederseniz balın yerine konulabilir. Bu ta rif beş adet enerji verici malzemesi ile muhteşemdir.
Malzemeler:
2 kâse %100 nar suyu
1 kâse nar çekirdeği
1 kâse bal
1 limon ya da portakal
340gr taze ya da donmuş yabanmersini (3 kâse)
Hazırlanış:
Nar suyu ve balı tavaya dökün; kaynamaya bırakın. Yabanmer sinini ekleyin ve ara sıra karıştırarak yabanmersinleri patlayana kadar 10 ile 12 dk yavaşça kaynatın. Limon ya da portakalı ve nar çekirdeklerini içine karıştırın ve soğumaya bırakın.
Besin Öğeleri:
Kalori: 210; Toplam yağ; Og; Doymuş yağ: Og; Kolesterol: Omg; Sodvum: Omç; Toplam karbonhidrat: 57ç; Lif: İs; Şeker: 52g; Protein:

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ