Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Papaya

  • 17 Haziran 2010
  • 9.456 kez görüntülendi.
Papaya

Papaya
Papaya da ki doğal sindirim enzimi olan papainin çoğunlukla et yumuşatmak için kullanıldığını biliyor muydunuz?
Havai ve Meksika papayası olmak üzere iki tür papaya bulunmaktadır. Manavlarda bulunan papayalar tatlı, armut şekilli, sarı turuncu derili(olgunlaştığmda) Hawai türüdür ve bu türün eti genelde ortasında siyah çekirdeği bulunan turuncu ya da pembemsidir. Meksika papayaları Hawaii papayalarmdan daha büyüktür ve ağırlığı 4,5 kılova kadar çıkabilir.
Papayanın kökeninin bilinmemesine rağmen güney Meksika’dan ve komşusu Orta Amerika’dan geldiği düşünülmektedir, ispanyollar 1500’lerden 1600’lerin ortasına kadar papaya tohumlarını Orta ve Güney Amerika boyunca Filipinlerde taşımışlardır. Günümüzde
Papaya ticari olarak öncelikle Hawaii, tropikal Afrika, Filipinler, Hindistan, Sri Lanka, Malaya ve Avustralya’da üretilmektedir. Küçük çapta üretimler aynı zamanda Latin Amerika’nın bir parçası olan Meksika’da da görülmektedir. Meksika’da ki papaya mahsulünün vüzde kırkı Veracruz da üretilmektedir.Küçük bir papayanın yarısı günlük C vitamininin yüzde 1 SO sini karşılamaktadır. Papayalar aynı zamanda A vitamini, potasyum, folat ve lif açısından da iyi kaynaklardır. Papayalar akciğer ve kolon kanseri riskini önleyebilen ve romatoid arterite yararları dokunan karotenoıdler içerirler. Papaya protein sindirim enzimi olan papain ile de bilinmektedir. Sindirimi tedavi etmesinin yanı sıra ticari besin işleminde de et yumuşatmak ve dengelemek için çoğunlukla kullanılmaktadır.

Birçok tropikal bölgede papayanın içinde bulunan lâteks vücut parazitlerinden kurtulmak için kurt dökücü olarak kullanılmaktadır. Kök parçaları yuvarlak solucanları kovmakta kullanılmaktadır. Lâteks aynı zamanda siğilleri ve çıbanları iyileştirme de ve çilleri yok etme de kullanılır.

Papaya


PAPILLOMA VIRUSU(HPV ENFEKSİYONU:
Bir araştırmaya göre betacryptoxanthin, lütein/zeaxanthin ve C vitaminini yüksek miktarda tüketen kadınlarda düşük oranda, bir serfikal kanser vııiisü olan, HPV enfeksiyonuna rastlanmaktadır. Araştırmacılar günde en az bir ya da daha fazla papaya (daha önce sözü edilen bütün besinler açısından zengin) tüketen kadınlarda diğerlerine oranla daha az HPV enfeksiyonu riski oldu&u kararma varmışlardır.

YARA/YANIK TEDAVİSİ:
Rus bilim adamları papayada ki antioksidan ve doğal enzimlerin yaraların ve vanıkların iyileşmesini hızlandırdığım bulmuşlardır. Papaya bulunan ilaçlar ile tedavi edilen fareler de papaya verilmeyenlere oranla daha küçük yaralar gözlemlenmiştir.
YAŞ İLE İLGİLİ DOKUSAL BOZULMA RİSKİNİ AZALTMAK:
Papayada bulunan fotokimyasallardan lütein, cryptoxanthin ve zeaxanthin tüketen insanlar diğer insanlara oranla görme yeteneklerini daha uzun koruyabilir.

SEÇİM VE SAKLAMA:
Sert ve yeşil papayalar ham ve tam olarak olgunlaşamayacak meyvelerdir. Tamamen ya da kısmen san papayaları seçin.

1 Papayalarm sapının bitimi yumuşak olmamalıdır.
1 Yumuşak benekleri olan çürük ve buruşuk meyveleri almaktan sakının.
• Olgunlaşmamış papayaları tamamen san olana kadar oda sıcaklığında muhafaza edin.
• Çabuk olgunlaşması için papayaları kahverengi kâğıt torbada sıcaklığında tutabilirsiniz. Daha sonra buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.

HAZIRLAMA VE SERVİS ÖNERİLERİ;
1 Papayayı akan soğuk suyun altında yıkayın, yarısını kesin ve çekirdeğini çıkartın.
1 Süt, yoğurt veya portakal suyu ile karıştırın,
1 Papayayı salata süslemesi ya da dondurma tabanı için ezin.
■ Herhangi bir meyve salatası için papaya dilimlerini ekleyin,
1 Papayalar sıcak ve baharatlı salsalar da kullanılabilir.
Papaya çekirdeklerinin karabiber gibi tatları vardır, kurutulabilir, ekilebilir ve salatalarda ya da diğer yemeklerde kullanılabilirler.
MALZEMELER:
1 büyük olgunlaşmış papaya, çekirdeği alınmış ve soyulmuş
2 yemek kaşığı agave şurubu 2 nane yaprağı
2 adet limin suyu
3 yemek kaşığı zencefil, rendelenmiş
HAZIRLANIŞ:
Papaya etini blender ya da mutfak robotunda ezin. Lim suyunu ve rendelenmiş zencefili ekleyin, çırpmaya devam edin. Nane yapraklan ile süsleyin.

BESİN OGELERI:
Kalori: 170; Toplam yağ: Ogr; Doymuş yağ: Ogr; Kolesterol: Omg; Sodyum: lOmg; Toplam karbonhidrat: 46gr; Lif: 6gr; Şeker: 28gr; Protein: 2er.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ