Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Pepinonun Yararları

  • 11 Temmuz 2010
  • 12.357 kez görüntülendi.
Pepinonun Yararları

Pepinonun Yararları

Anavatanı Güney Amerikadır ancak son yıllarda Türkiye’de yetiştirilmesinede başlanan tropikal meyve pepino, içerdiği yüksek potasyum miktarı ile kan şekerini düşürür,içerdiği A, B ve C vitaminleri ve kansere ile kalp krizine karşı koruma özelliklerinede sahiptir.
Şimdi son zamanlarda Türkiye’de de yetiştirilmesine başlanılan ilaç gibi meyve pepino, kavun, muz ve ananasa benzeyen lezzetiyle büyük alaka görüyor. Görünümüde kavuna benzeyen meyve, içerdiği yüksek potasyum oranı sebebiyle kan şekerini düşürür ve içerdiği A, B, ve C vitaminleride kanser ve kalp krizine karşı koruma sağlar. Kanser hücrelerinin yok olmasında büyük etkisi vardır ve kolesterolü düşürdüğü bilinen pepino, hücre yenileme özelliği ile daha çok çocukların gelişmesinde, C vitamini deposu olması nedeniyle vücut direncinide artırmada, kalsiyum yönünden zenginliğiyle ağrıların giderilmesinde de fayda sağlıyor. Ayrıca pepino, böbrek kumu dökmesindede etkili olduğu kadar anemi hastalığınada fayda sağlar. Cinsel arzuları ve isteği uyarıcı etkisi de bulunduran pepinonun, uyku düzeninide dengede tutması, menopoz döneminde yaşanan psikolojik problemlerdede olumlu yararlar sağlaması ve içinde K vitaminide bulunduğundan kanın pıhtılaşmasını da kolaylaştırıyor. Çocuklarda kemik gelişimide sağlayan pepino, cilt bakımındada kullanılabiliyor. Bunlarla birlikte pepinonun; şeker hastalığına, parkinsona hastalığını, dalak yetmezliğini (tromoksin), bağırsak kanserini, gen hastalığını, mide rahatsızlığını, anemi (kansızlık) hastalığına iyi geldiği tesbit edilmiştir.

Özellikleri ve Tarihçesi

Türkiye’ de üretimine yeni başlanan ve Ana vatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru da olduğu bilinen pepino, G.Amerika’ nın diğer ülkelerinde de yetişir. kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olur meyveleri partenokarpik olduğundan meyve içinde tohum bulunmamaktadır ve meyvesi bütünüyle yenilmektedir. Ekonomik anlamdada bir üretim olduğunda bir yıllık üretim şeklide tercih ediliyor.
Dünyada üretimi yapılan başlıca pepino çeşitleri Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski, ve Comerayaa33 dır. Türkiyede üretimi yapılan pepino, Miski çeşitidir.Doğal ortamda çok senelik üretim imkanına sahip olduğu halde, ekonomik anlamda tek seferlik üretim tercih edilmektedir.Meyve tanesinin ağırlığı ortalama olarak 40-50 gramdan 1300 gr kadar çıkabilyor. Genellikle 150-600 gramcivarındadır.

pepino

Yetiştiği Yerler

Fide ile üretilip, meyvelerin belli bir iriliğe ulaşıncaya kadar bol su verilmeli. Olgunlaşma döneminde su verme oranı azaltılmalı. Bol güneş ve temiz havayıda sever. Kapalı ortamlarda bitki büyür ancak meyve vermez. Güneşe bakan açık balkonlarda 7-10 numaralı saksılardada yetişebilir meyve verebilir. Pepino meyvesinin büyüklüğü çeşitlerine ve uygulanan kültürel işlemlere göre farklılık gösterebilir.
Örneğin: Meyve seyretmesinin yapılmadığı şartlarda meyve ağırlığı 40-50 gr kadar düşer salkımda bir meyve bırakılan uygulamalarda 1300 gr kadar çıkabilir. Ancak pazara sunulan meyve büyüklüğü 250-500 gram olmalıdır. Kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için bir salkımda iki veya üç meyve olmalı. Meyve seyretmesi meyveler ceviz büyüklüğüne ulaşıncada yapılır. 1 fidede üç ana gövde bırakır, diğer yan kollar ve meyveler fazla büyümeden periyodik olarak budanmalı. Böylece daha çok ışıklama ile meyve tutumu miktarında artışlar sağlanır.

Pepinonun Tüketimi:

Tadı çok beğenilen Pepinonun meyveleri taze olarak tüketilir. Genelde meze olarak, dondurma ile beraber ve karışık meyve salatasında garnitür olarak kullanılabilir.
Sağlık iksiri olarak bilinen Pepino bazı ülkelerde süs bitkisi olarak da değerlendiriliyor. Günümüzde en fazla aranan ve tüketimi her geçen gün biraz dahada fazlalaşan bir meyve olmaktadır Pepino .

Pepinonun Yararları:

İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yollarını, solunum yollarının enfeksiyonlarında vücudun direncini fazlalaştırır. Ayrıca yara ve diş iltihaplarındada faydalıdır. Kan damarlarının güçlü olmasınıda sağlar.
Bazı kişiler sağlık iksiri diyede nitelendirdikleri pepino’ yu çeşitli rahatsızlıklar için yerler bazıları da meyve olarak hatta cilt bakımı içinde tüketirler. Pepino olgunlaşmadan (hamken) ve olgunluk düzeyine ulaştığı meyve hâlinde de tüketiliyor. Meyvenin olmamış hâli özelliklede şeker hastaları için tavsiye edilmektedir çünkü tam olgunlaşmamış pepinonun şeker miktarı dahada düşük olduğundan rahatlıkla kullanılabilir. Kanserli hücrelerinin yok olmasındada büyük etkisi olduğu ve kolesterolü düşürdüğü kullananlar tarafından bildirilen meyve, hücre yenileme özelliğide çocukların gelişmesinde; C vitamini deposu olma vasfı ile vücut direncini artırır. Kalsiyum bakımındanda zenginliği ile ağrılarında giderilmesindede etkisi çok fazladır.
Ayrıca Pepino kum dökmesindede etkili olduğu kadar anemi hastalıklarındada fayda sağlar.
Afrodizyak (Cinsel duyguları ve isteği uyarıcı veya artırıcı) etkisi yapıyor.
Uyku düzeninide sağlıyor.
Regl döneminide düzenli tutar, menopoz dönemindede yaşanan ruhsal problemlerdede olumlu etki sağlar
K vitamini bulunduğundan kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır.
Çocuklarda kemik gelişiminde fayda sağlar. Eklem romatizmasındada fayda sağladığı ve hemofili (Kanın pıhtılaşmasındaki bir bozukluğa bağlı kanama hastalığı) hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
Kadınlar cilt bakımı içinde kullanmaktadırlar. Meyveleri mideye indirip, yaşlanma hali veya belirtilere karşı (anti-aging) faydası olması sebebiyle kabuklarını da cilt bakımı için yüzlerine sürerler

Meyvesinin Bilinen Faydalı Özellikleri

1 – ŞEKER HASTALIĞI,
2 – KEMİK ERİMESİNDE,
3 – DALAK YETMEZLİĞİNDE (TROMOKSİN),
4 – BAĞIRSAK KANSERİNDE,
5 – GEN HASTALARI,
6 – MİDE RAHATSIZLIĞINDA,
7 – ANEMİ(KANSIZLIK) HASTALIĞINDA,
8 – HEMOFİLİ HASTALARI (Kanın pıhtılaşmasındaki bir bozukluğa bağlı kanama hastalığında),
9 – KİLO FAZLASI OLANLAR DAHA FAZLA TÜKETMELİDİR.

Muhafaza Koşulları:

Ticaret anlamda sera üretimi daha karlıdır .Gece gündüz sıcaklığı fazla farklılığı olmayan ılıman bölgelerde (Karadeniz , Ege , Marmara , Akdeniz iklimlerinde) bahçe üretimide yapılabilir.Pepino soğuğa karşı duyarlı olup, 5º de bitki gövdesi zarar görür, 0ºde tamamen kurur.Bu nedenle gece ayazlarına karşı korunmalıdır.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Kavun, Muz , Ananas, aromalı meyveyi dolapta soğutarak ince kabuğu soyularak kavun gibi yenilebileceği gibi, meze olarak, dondurmalarada karıştıralarak, karışık meyve salatalarında garnütür olarak kullanılmakta, reçeli yapılmaktadır hatta bazı G.Afrika ülkelerinde süs bitkisi olarakda yetiştirilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ