Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Portakal

  • 17 Haziran 2010
  • 6.293 kez görüntülendi.
Portakal

Portakal (Citrus sinensis)
Narenciye  Kralı

Portakalların dünyada ki en geniş narenciye mahsulleri ol duşunu biliyor muydunuz?

Portakallar ekşi ve tatlı olmak üzere iki kategoriye ayrılırlar. Tatlı portakalın birçok farklı türleri ve altcinsleri vardır. Yafa portakalı dünyada en çok yenilen; Florida ve Kaliforniya Valensiya portakal ise en çok suya sahip portakaldır.

Ruby gibi kan portakalı ya da boyalı portakal ve aside dayanıklı portakalları içeren diğer yaygm çeşitleri Akdeniz yöresine özgüdür. Mandalinalar, Citrus reticulata, tatlı portakallardan farklı sayılmaktadır ama mandalinalarla tatlı portakalların tadım birleştiren Tapmak portakalı gibi melezleri de bulunmaktadır.

blank

Ekşi portakal çeşitleri Orta Çağlardan önce ekilmiştir. Tatlı türleri ise on beşinci yüzyıldan beri varlığını sürdürmektedir. Portakalların kökeninin güney Asya olduğu düşünülmektedir ve oradan da Suriye, Iran, italya, ispanya ve Portekiz’e sıçramıştır. Columbus portakal batı Hintlilerden almıştır ve Ispanyalı kâşifler ilk defa 1875’de Florida’ ya getirmişlerdir. İspanyol misyonerler portakalı Kaliforniya ya tanıtmak ile sorumlulardı.

Dünyadaki portakal üreticiliğinde lider ülke Brezilya’dır, onu Birleşik Devletler, Meksika, ispanya, italya, Çin, Mısır, Türkiye, Fas ve Yunanistan takip etmektedir. Florida ve Kaliforniya ise Birleşik Devletlerde ki portakal üreticiliğinde liderdir.
Portakallar kalp sağlığı için önemli bir mineral olan potasyum bakımından harika kaynaklardır. Her bir portakal günde tüketilmesi önerilen C vitamininin yüzde yüz otuzunu karşılamaktadır ve bu açıdan da üstün kaynaklardır. Portakallar aynı zamanda kalp hastalıklarını ve doğumsal bozuklukları önlemeye yardımcı B vitamini folatı bakımından da iyi kaynaklardır. Fotokimyasallarmdan bahsetmek gerekirse, portakalların flavonoid ailesinin özel bir grubu olan ve ev sahibim hastalıklı hücrelerden koruyan astılbin bakımından zengin olduğunu söyleyebiliriz. Dört bardak portakal suyu bir meyve servisine eş değerdir.
Portakallar, portakal suyu ve portakal kabuğu öksürük, soğuk algınlığı, kabızlık, dış ağrısı, katarakt ve iştahsızlık gibi birçok farklı durumlarda evlerimizin şifası olarak kullanılmaktadır. Portakal ağrılar için de kullanılmaktadır.
Kalp Sağlığı: Besin ve ilaç Yönetimi “Potasyum bakımından iyi kaynaklar olan ve sodyum bakımından düşük olan besinleri içeren diyetlerin yüksek kan basıncını ve çarpıntı riskini engelleyebileceğini” bildirmiştir.
Kilo Kontrolu: Portakalın beyaz tabakasında bulunan lifler iştahı önlemekte ve açlık seviyesini yedikten sonra dört saate kadar düzenlemektedir. Çalışmalar portakal gibi meyveleri tüketen insanların cips, kraker, tatlılar, şekerler gibi abur cubur tüketenlere oranla sonraki yemeklerde daha az iştahlı olduklarını saptamıştır.
Endişe: Portakal kokusuna maruz bırakılmış dissel işlemler bekleyen hastalarda endişenin yok olduğu ve kontrol gruplarına oranla ruhsal durumlarında gelişmeler gözlemlenmiştir.
Böbrek  Taşları:
Rastgele bir çalışma araştırmacılar portakal suyunun böbrek taşlarının oluşmasını engellemek için gerekîı idrardaki sitrat düzeyini diğer narenciye sularına oranla daha çok arttırdığını saptanır.
Seçim  Ve  Saklama:
• Mevve: Sert. ağır. parlak ve renkli meyveleri arayın. Çürük,buruşuk ya da rengi bozulmuş meyvelerden uzak durun, bu meyvenin bavat olduğuna ya da yanlış depolandığına işarettir.
• Suyu: Paketteki son kullanma tarihine bakarak için ve paket açıldıktan sonra bir hafta içinde tüketin.
Portakallar oda sıcaklığında birkaç eün bekleyebilir. Ama en iyi sonuçlar için plastik torbalarda ya da buzdolabınızın sebzeliğinde muhafaza edin.

Basketbol metodu:

Meyvenin ucundaki sapını çıkarın.
Meyveyi etinin içinden kesmeden bir bıçakla ya da narenciye soyucuyla kabuğunu basketbol topu gibi çeyreklere ayırın. Kabuğunu çekip alın.
Yuvarlama:
ince biçme hareketiyle sadece renkli kabuğunu sürekli spirallerle beyaz zarını bırakacak şekilde soyun. Meyvenin kıvrımından uzunlamasına kesin ve beyaz zarını çekip alın.
• Kırmızı soğanlı ve marullu yeşil salataya ya da meyve salatalarına portakal dilimleri ekleyin.
• Eti yumuşatmak için portakal suyu kullanın.
Portakal ve Kurutulmuş Armut Kompostosu
Servis:6 kişilik (1/3 kâse) • Hazırlama ve Pişirme süresi: 30dk
Bu tarif 6 adet enerji deposu yiyecek içerir.
Malzemeler:
170 gr kurutulmuş armut, ince dilimlenmiş
2 kâse portakal suyu
2yemek kaşığı nane, taze güzelce doğranmış
4 kâse hal
1 çay kaşığı kişniş otu tohumu
1 büyük portakal, soyulmuş ve çekirdeği alınmış Vd kâse limon suyu
Hazırlanışı:
Kaim bir tavaya su, portakal suyu ve balı ekleyin ardından kaynamaya bırakın. Portakal dilimlerini, limon suyunu ve armutları katın. Orta ateşte meyve yumuşayana kadar düzenli bir şekilde karıştırarak 15-20 dk pişirin. Ateşten alın ve otlarla beraber harmanlayın. Üzerini örtün ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve en az bir saat buzdolabında tutun. Soğuk ya da oda sıcaklığında servis edebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ