Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Rahimle İlişkili Diğer Endişeler: Miyomlar ve Endometriosis

  • 18 Ağustos 2009
  • 2.508 kez görüntülendi.
Rahimle İlişkili Diğer Endişeler: Miyomlar ve Endometriosis

Uterin fibroidleri ve endometriosis, ağırlıklı olarak menopoza girmemiş perimenopoz dönemindeki kadınları etkileyen ve dişilik hormonlarıyla bağlantılı gibi gözüke rahimle ilişkili iki rahatsızlıktır.
Fibroicfier (Miyomlar), rahmin pürüzsüz kaslı duvarında beliren, büyüklükleri bezelye ile karpuz arasındaki oluşumlardır. 30 yaşın üzerindeki her dört kadından en az birinde fibroidler vardır. Vakaların yüzde 99’undan fazlasında fibroidler hayatı tehdit edici değildir ve sağlık açısından başka ciddi sonuçlar doğurmazlar, ancak büyük olanlar pelvis üzerinde ağrı yapan bir basınca veya anormal kanamaya neden olabilir. Fibroidler menopozdan sonra küçülme, hatta yok olma eğilimindedir. Bu da fib-roidlerin gelişimlerinin devam etmesi için yüksek seviyede cinsiyet hormonuna gerek olduğunu akla getirir. Bu gözlem, menopoz hormonu tedavisinin fibroidlerin büyümesine yol açabileceği endişesini getirdi. Öte yandan bu konu üzerinde yeterli araş-tırmalar yapılmamış olsa da fibrpid öyküsü olan çoğu kadın, fib-roid büyümeyi yeniden harekete geçirme korkusu olmaksızın hormon tedavisi görebilir gibi gözüküyor. Yine de belli bir fibroidinin hormon tedavisine nasıl tepki vereceğini tahmin etmek için elimizde iyi bir yöntem olmadığından fibroid öyküsü olan kadınlar menopoz hormonları alırken doktorlarından fibroid büyüme işaretlerini izlemelerini istemelidirler.
Endometriosis, endometrial doku, rahimde olması gerektiği yerin dışına çıktığında ve yumurtalıklar, fallop tüpleri, rahmi, bağırsakları ve mesaneyi destekleyen bağ dokular dahil olmak üzere karın ve pelviste diğer organlara gittiğinde meydana gelir. (Nadir durumda, endometrial doku akciğerlerde ve bedenin daha uzak kısımlarında da gelişebilir). Endometriosis, endometrium kanseri, yumurtalık kanseri ve diğer kanser risklerinin artmasıyla ilişkilendirilmemiş olsa da doğru yerde olmayan doku, şiddetli ağrı, şişme, kısırlık, skar doku ve bağırsak problemlerine neden olan oluşumlar meydana getirebilir. Endometriosis, doğurgan yıllarındaki kadınların tahmini yüzde 2 ila 10’unu etkiliyor, ama fibroidlerden farklı olarak bu rahatsızlık nadiren menopozdan sonra ortaya çıkar. Kadınlar bazen endometriosis tedavisi için histerektomi ya da ooforektomiyi tercih ederler. Ancak o zaman bile endometrial doku başka bir yerde saklanabilir. Bir kadın ameliyatından sonra sıcak basmalarını ve gece terlemelerini geçirmek için östrojen alıyorsa, ortada endişelenilmesi gereken bir rahim olmasa da östrojen ile birlikte bir progestojen alınması tavsiye edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ