Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Sabahları Şekerim Düşüyor Nasıl Kontrol Edebilirim?

  • 05 Mart 2011
  • 2.717 kez görüntülendi.
Sabahları Şekerim Düşüyor Nasıl Kontrol Edebilirim?

Sabahları Şekerim Düşüyor Nasıl Kontrol Edebilirim?
■ 30 yaşında, 13 yıldır tip 1 diyabet hastası bir öğretmenim. Şimdiye dek diyabetle ilgili önemli bir sorun yaşamadım. Son 1.5 yıldır 08.00-19.00 arası çok yoğun çalışıyorum. Üç ay önce bir üniversite hastanesine yattığımda kullandığım insülin çeşitleri ve zamanları değiştirildi. Daha önce diyabetim kontrol altındayken şimdi sabahları şekerim düşüyor, öğleden sonradan itibaren de yükseliyor.
– Her kronik hastalıkta olduğu gibi, tip 1 diyabetin de doğal bir seyri vardır. Hastalığın ilk yıllarında kan şekeri kolay kontrol edilebilirken zaman geçtikçe pankreasın ensüün rezervinin tamamen tükenmesi sonucunda diyabetin kontrolü güçleşmektedir, ilave olarak diyabet komplikasyonları ve eşlik eden diğer hormonal metabolizma hastalıkları nedeniyle de diyabet ayarı bozulabilir. Bunun dışında son zamanlarda tedaviye giren ve ana öğünlerden önce kullanılan çok “hızlı etkili ensülin” analogları, öğün içindeki karbonhidratlı gıdaların miktarı ile dengelenmeleri gerektiği için, bu konuda eğitim almayan bazı hastalarda sorun oluşturabilmektedir

Hızlı Etkili Ünsilin
Hızlı etkili ensülinin yemekten hemen önce yapılması ve karbonhidrat / ensülin oranı (1 ünite ensülinin kaç gram karbonhidratı dengeleyeceği) hesaplanarak dozlarının ayarlanması gerekmektedir. Bu bağlamda gıdalardaki karbonhidrat sayım yönteminin öğretilmesi için özellikle üniversite hastaneleri ve eğitim-araştırma hastanelerinde hastalara yönelik özel kurslar düzenlenmektedir. Yine şekerim düsüyor nasıl kontrol edebilirimson yıllarda tedavi alanına giren uzun etkili ensülin analogları, çoğu hastada günde tek doz kullanılarak hastanın bazal ihtiyacını karşılamakla beraber, özellikle tip 1 diyabetli bazı hastalarda tek doz olarak bazal metabolizma için gerekli ensülin gereksinimini karşılayamamakta ve ikinci bir doz ensüün ihtiyacını doğurmaktadır. Sonuç olarak gece kullandığınız uzun etkili ensülini iki doza bölmeniz ve gündüz kullandığınız hızlı etkili ensülin dozlarını da yiyeceğiniz gıdalardaki karbonhidrat miktarlarına göre ayarlamanız sorunlarınızı azaltacaktır. Ayrıca diyabet yönünden göz dibi muayenesi, idrarda mikroalbümin tayini ve diğer tarama testlerini de ihmal etmemenizi öneririm.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ