Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Sarımsak

  • 17 Haziran 2010
  • 5.650 kez görüntülendi.
Sarımsak

Sarımsak (Allium sativum)

Sarımsağın dünyada kokmuş gül olarak tanındığını biliyor muydunuz?
Hikâyesi Nedir?
Sarımsak zambak familyasının bir üyesidir. Soğan, yabani sarımsak ve pırasa ile çok yakındır, iki genel sarımsak sınıflandırılması vardır. Bunlar; kaim boyun ve yumuşak boyundur. Yabani sarımsak kaim boyun türündendır. Yerli sarımsakta hem kaim hem de yumuşak boyunlu olabilir. En çok bilinen sert boyunlu çeşitlen Roja, Alman kırmızısı ve valensiyayı kapsar. Gümüş kabuklu enginar ve İtalyan en çok bilmen yumuşak boyunlu sarımsaklardır.
Sarımsak Nerede Yetişir?
Çin ve Amerika yerli üretimin başını çekmektedir Y’abani sarımsak daha çok Orta Asya, Türkiye, Kırgısiztan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan da yetişir. Gilroy, Califonya dünyanın sarımsak başkenti olarak gösterilir ve her yıl bir sarımsak festivali yapılır.
Neden sarımsak yemeliyiz?
Sarimsak Sarımsağın birçok besin maddesi içermesine rağmen fark edilebilir bir beslenme seviyesine ulaşmak için biraz daha fazla yemelisiniz.Sarımsak ilk savaşçıdır! Vücudu vampirlerden tut da kem gözlere (İtalyanca malocchio), soğuk algınlığına kadar iç ve dış düşmanlardan korumak için savaşır.Mısırlı kölelere zinde kalmaları için sarımsak verilirmiş. Romalı askerler ise şevklenmek ve cesaretlenmek için sarımsak yerlermiş.

Mkroba  Ve  Mantara  Karşı  Özelliği: Louıs Pasteur laboratuarda yapılan deneylerde sarımsağın bakterileri nasıl öldürdüğü ve nasıl bir etkili bakteri savaşçısı olduğunu göstermiştir. Sarımsağın bir dişinde bulunan allisin miktarının doğrandıktan sonra vankominin Enterococi ve metisilin Staphylococcus aııres direncinin kırılmasına karşı etkili bir araç olduğu son zamanlarda yapılan 2 çalışmada bulunmuştur.

Kalp Sağlığı: insan üzerinde yapılan bir çalışmada sarımsak alımından 12 hafta sonra düşük yoğunluktaki lipoprotein kolesterolü (LDLC) %11 oranında düştüğü görülmüştür. 211 kişinin katıldığı başka bir çalışmada, 16 hafta boyunca sarımsak tozu alanların kolesterollerinde %12’ye varan ve triglisent oranlarında %17’likbir düşüş olmuştur. 10 aylık bir çalışma da olgun sarımsak tozunun (AGE) yüksek kolesterollü erkeklerin lipit göstergelerindeki etkisini ölçmüştür. Trombosit yapışkanlığını ve fıbrmojen maddesinin (kam yapışkan yapan ve pıhtılaşma riskini arttıran madde) yaklaşık %30’a kadar AGE alan kişilerde düşürülmüştür.

Kanser: Yaklaşık 30 çalışma sarımsağın kanser önleyici özelliklere sahip olduğu ortaya koymuştur. Bulgular sarımsağın, prostat ve mide kanserini engellemekle arasında süçlü bir bağ olduğunu gösterir.
Seçim  Ve  Saklama:
9 Bir baş sarımsak genellikle 10 ile 20 arasında diş içerir. Taze sarımsak kaim kabuklu, sert ve dolgun olmalıdır. 3 Ayrıca sarımsak doğranmış ve püre halinin yanı sıra toz, ufak parçalar halinde ve yağ şeklinde de olabilir. Kapalı ve serin bir yerde muhafaza edin ve sakın buzdolabına koymayın. Dondurma: Sarımsak soyulabilir, ezilebilir ve uzun süreliğine dondurulabilir.
Hazırlama  Ve  Servis  Önerileri:
• Kabuğunu soymak, ezmek ve kesmek sarımsağın diallyl disül fıtı (DADS) üreten allinaz enzimi dahil birçok aktif bileşenin sayısını ve çeşidini arttırır. Hemen pişirmeyin. Bilim adamları soymak ve pişirmek arasında 15 dk beklemek allinaz enziminin tepkisinin oluşmasını sağladığını bildirmişlerdir.
• Sarımsak çabucak yanabilir. Bu yüzden dikkatlice pişirin.
9 Soymayı kolay yapmak için: Bıçağın geniş tarafıyla kabuk yarılana kadar bir dişine bastırın ve böylece kolayca soyulacaktır.
• Kızartması: Soyulmamış sarımsak dişlerini tavanın içine koyun,biberiye ve zeytinyağı katın, 350 derecede 30-40 dk kadar pişirin.
• Sarımsak ve salatalar: Salata kâsesini yeşillikleri koymadan önce kesilmiş bir sarımsak dişiyle sürtün.
Senns: 8 kişilik • Hazırlama süresi: 15dk
Bu tarif 5 adet enerji deposu yiyecek içerir.
Besin Öğeleri :
Kalori: 80; Toplam yağ: 5g; Doymuş yağ: 0.5g; Kolesterol: Omg; Sodyum: 330mg; Toplam Karbonhidrat: 8g; Lif: 2g; Şeker: Og; Pro

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ