Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Talasemi İle Demir Eksikliği Arasındaki İlişki

  • 19 Şubat 2012
  • 3.453 kez görüntülendi.
Talasemi İle Demir Eksikliği Arasındaki İlişki

Talasemi İle Demir Eksikliği Arasındaki İlişki

Talasemi, Demir Eksikliği Kansızlığı İle Karıştırılıyor
■ Bende kansızlık tespit edildi. Doktorlar uyguladıkları demir tedavisine yanıt alamayınca “Akdeniz anemisi “nden şüphelendiler. Bu hastalığın teşhisi nasıldır? Teşhis Akdeniz anemisi gelirse tedavide ne yapmak gerekir?
■ Akdeniz yöresinde sık görülen, “beta talasemi taşıyıcılığı  genellikle Akdeniz anemisi olarak bilinmektedir. Ülkemizde ve özellikle Kıbrıs’ta nadir olmayarak görülmektedir. Bu durum, doğumla birlikte ortaya çıkan kalıtsal bir bozukluk olup en önemli bulgusu kansızlıktır. Kansızlığın nedeni alyuvarların ömürlerinin normale göre daha kısa olmasıdır. Taşıyıcılarda kansızlık çok ağır değildir ve doğumdan itibaren görüldüğü için kişi bu duruma alışmıştır. Talasemi taşıyıcılığı, demir eksikliği kansızlığıyla karışabilir. Kansızlığı olan Talasemi İle Demir Eksikliği Arasındaki İlişkikişiler yeterince tetkik edilmezlerse yanlışlıkla demir eksikliği gibi kabul edilip gereksiz yere demir alırlar. Oysa basit kan” testleri olan “periferik kan yayması’ ve hemoglobin elektroferezi yapmak suretiyle hastalığa tanı koymak mümkündür. Talasemide hızlı yıkılan alyuvarları yerine koymak için kemik iliği daha çok çalışmak zorundadır.
Folikasit İhtiyacı
Bu da alyuvar yapımında rol oynayan bir B vitamini olan folik asite duyulan ihtiyacı artırır. Dolayısıyla taşıyıcıların zaman zaman kanda folik asit düzeylerine baktırması, ihtiyaç durumunda ağızdan alınan bu vitamini kullanması gerekir. Bu hastalarda gebelik gibi kansızlığın ağırlaştığı durumlarda buna bağlı semptomlar ortaya çıkabilir ve yanı sıra kalp çarpıntısı ile halsizlik oluşabilir. Bu durumda kan transfüzyonu yapmak gerekir. Taşıyıcılardaki kansızlık hafif olduğu için tedavide genellikle bunların dışında fazla bir şey yapmaya gerek yoktur. Burada önemli olan çocuklara taşıyıcılığın geçip geçmediğinin tespit edilmesidir. Eşlerden birinde talasemi taşıyıcılığı varsa çocuklarda taşıyıcüık olasılığı yüzde 50’ye yaklaşır. Nadir görülen bir durum olmakla birlikte her iki eşte de taşıyıcılık tespit edilirse çocukların dörtte birinde ağır talasemi hastalığı olabilir. Bu durum taşıyıcılıktan çok farklı ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Bu nedenle çocuk yapmak isteyen çiftlerin mutlaka kan testi yaptırarak kendilerini talasemi taşıcılığı yönünden tetkik ettirmesinde yarar vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ