Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Tarçın

  • 17 Haziran 2010
  • 5.383 kez görüntülendi.
Tarçın

Tarçın

Dünya üzerinde aslında dört çeşit tarçın mevcuttur “Seylan” olarak da bilinen cinnamomum zeylanîcum “hakiki tarçın” olarak anılır. Diğerleri Çin kasyası ya da Endonezya kasyası olarak da bilinen cinnamomum cassia* nm akrabalarıdır. İki tür de Asya’da her mevsim yeşil kalan bir ağaç türünden gelmektedir. Ağacın kabuğu soyulur ve rulo olması için bekletilir. Böylelikle bugün “tarçın çubuğu” dediğimiz halini alır. Tatlan benzese de Seylan’ın daha baharatlı bir tadı vardır. Amerika’da yetişen tarçın genellikle daha ucuz olan kasya türünden gelir.
Tarçın manganez, demir, kalsiyum ve lif açısından oldukça zengindir ve ayrıca cinnamaldehyde, cinnamyl asetat ve cmnamyl alkol gibi antioksidan maddeler içermektedir. Cinnamaldehyde kandaki hücrelerin pıhtılaşmasını önler.

Çinliler tarçının bünyeyi güçlendirdiğine ve insanı gençleştirdiğine inanırlar. Hintliler tarçın çubuğu çiğnemenin adeti düzenlediğini düşünüyorlar. Ayrıca Hmtli ebeler ve fizikçiler tarçını doğum sancılarını azaltmak ve ağrıyı dindirmek amacıyla kullanırlar. Sıcak suda bir çay kaşığı tarçın ve bir çay kaşığı balı karıştırıp gargara yaparak ağız kokusunu giderebilirsiniz.
Antrıt: Çin’de Nanjing Üniversitesinde ürik asit oranını düşürdüğü ve gut ile artrit rahatsızlığına iyi geldiği düşünülen Çine özgü 122 adet şifalı bitki üzerinde araştırmalar yapmışlardır. Bu araştırmalarda tarçın kasyasmm ürik asit oluşumundan sorumlu enzimlere karsı en etkili bitki olduğu kanıtlanmıştır.
Kalp Sağlığı: Tarçının lipidi, azalttığı, kanda pıhtılaşmalara engel olduğu ve iltihap çözücü özellikler taşıdığı kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalar 2. tıp şeker hastalığı olan insanlarda günlük tarçın kullanımının ( günde altı gramdan fazla olmamak koşuluyla) serum şekerini azalttığını ve trigliserit, LDL kolesterol ve total kolesterol oranlarını düşürdüğünü ortaya koymuştur
2.Tıp Şeker Hastalığı: Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada erkek farelere tarçın diveti uygulandığı zaman kan sekerinin düştüğü gözlenmiştir. İnsanlar üzerinde yapılan bir di&er araştırnıada ise 2. tip şeker hastalığı bulunan insanlarda tarçının kandaki seker oranını düşürdüğü gözlenmiştir.

tarçın

Kan Basıncı: Hareler üzerinde yapılan bir araştırmada hayvanlara ilk önce kan basınçlarını arttırmak amacıyla sekerli bir karışım verilmiştir. Daha sonra farelere sofralık tarçın, tarçın tozu ve tarçın yerine geçecek bir tür karışım verilmiştir. Tarçın tozu ve sofralık tarçın verilen hayvanlarda kan basmcmm düştüğü gözlenmiştir.
Seçim Ve Saklama:
• Tarçın toz halinde ya da çubuk olarak bulunur.
1 Tarçının tazeliğini kokusundan anlayabilirsiniz. Taze tarçının tatlı bir kokusu olur.
• Tarçın alırken “hakiki” Seylan tarçını almak istiyorsanız dikkat etmelisiniz, çünkü genellikle Çin tarçmıyla aynı ambalajda bulunurlar. Gerçek tarçm için aktarlara ya da baharat dükkânlarına gitmelisiniz.
1 Tarçın karanlık bir alanda, hava almayan bir kapta saklanmalıdır. Sofralık tarçın altı ay içerisinde kokusunu kaybetmeye başlar. Tarçın çubukları ise bir yıl kadar dayanabilir.
1 Tarçını büyük boy ekonomik paketlerde almak her ne kadar çekici görünse de tazeliğim ve fıtokimyasal besin değerini korumak açısından az miktarlarda almanızı tavsiye ederiz.
Hazırlama Ve Servis Önerşileri:
Tarçın çubuklarını kahve öğütücüyle ya da rendeleyerek toz haline getirebilirsiniz.
• Tarçını puding, tart ve kek gibi tatlılarda kullanabilirsiniz.

Etleri terbiyelerken tarçm kullanabilirsiniz. Kimyon, zerdeçal, zencefil ile tarçm Doğu ve Kuzey Afrika mutfaklarında et ve tavuk yemeklerinin vazgeçilmezidir,
• Kahvenizi tarçmlı içebilirsiniz.
• Kepekli tostunuzu yas, şeker ve tarçınla süslevin. Tadına doyum olmaz!
Fransız Usulü Muzlu ve Tarçınlı Tos
Servis: 4 adete Hazırlama ve pişirme süresi: 15 dakika
tarif 4 adet enerji deposu yiyecek içerir.
Malzemeler:
2 yumurta
2 yumurta beyazı
1 su bardağı vanilyalı soya sütü
1 su bardağı yağsız süt
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı vanilya
1 tutam hindistancevizi (taze)
Hazırlanışı:
Ekmekler dışında tüm malzemeleri bir kaba koyun ve blenderla iyice karıştırın. Ekmekleri birer birer karışıma batırm ve orta ateşte, tavada, zeytinyağında kızartın. Ekmeklerin iki tarafım da çevirerek üçer dakika kızartmanız yeterli olacaktır, isteğe göre kahverengileşene kadar da kızartabilirsiniz. Ekmekleri tavadan alın ve isteğe göre bal, meyve ya da reçelle yiyebilirsiniz.

Besin Öğeleri
Kalori: 310; Toplam yağ: 19gr. ; Doymuş yağ oranı: 3gr. ; Koles reroi: 80mg. ; Sodyum: 380mg. ; Toplam karbonhidrat: 9gr. ; Lif: 2gr.
Seker: 2ar. ; Protein: 25sj.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ