Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Tüm Meme Yerine Yalnızca Kanserli Bölge Alınabilir mi?

  • 11 Mart 2012
  • 2.978 kez görüntülendi.
Tüm Meme Yerine Yalnızca Kanserli Bölge Alınabilir mi?

Meme Kanserinin Tedavsi Hakkında Bilgi

■ 45 yaşındayım. Sağ göğsümde 3 santimetrelik bir kitle bulundu. Biyopsi sonucunda kanser olduğu anlaşıldı. Şimdi ameliyat olmam öneriliyor. Göğsümün tamamı yerine sadece, kitle olan bölgenin alınmasının mümkün olduğu söylendi. Tüm göğüs yerine yalnızca tümörlü kısmı almak eksik tedaviye neden olmaz mı?

■ Bir kere meme ameliyatından önce kanserin vücudun diğer organlarına yayılıp yayılmadığından emin olmak gerekir. Kanserin metastaz yapıp yapmadığını anlamak için iç organlar görüntülenmelidir. Bu amaçla en basit olarak kann bölgesinin ultrasonografisi ve akciğer grafisi çekilebilir. Gerek duyulursa kemik sintigrafisi de yapılabilir. Ancak metastazdan şüphelenilmeyen durumlarda tetkik yapmadan memeye cerrahi uygulanabilir. Meme cerrahisinin ilk yıllarında metastaz yapmamış tümörlerden kurtulmak Meme Kanseri Tedavisi

için memenin tamamını almak dışında başka bir yöntem yoktu. Bu estetik olarak kabul edilmesi oldukça zor bir durum idi. Bu uygulama kadınlarda psikolojik açıdan travmatik sonuçlara yol açınca doktorlar yeni arayışlara yöneldi. Acaba memenin tamamı alınmadan cerrahi bir yaklaşım mümkün müydü? Yalnızca tümörün çevresindeki küçük sağlam bir meme dokusuyla birlikte çıkarılması aynı sonucu verir miydi?
Hiçbir  Fark  Yok
Çalışmalar gösterdi ki memenin tamâmını almak ile yalnızca tümörlü kısmı alıp bu bölgeye ışın vermek aynı sonucu veriyordu. Bu iki farklı yöntemin uygulandığı kadınlar arasında, yaşam süreleri bakımından bir fark yoktu. Bu nedenle günümüzde mümkün olan tüm durumlarda meme koruyucu cerrahi ön planda düşünülmeli, bunun uygulanamayacağı durumlarda memenin tamamı alınmalıdır. Çok büyümüş, memenin birkaç yerinde ortaya çıkmış ya da meme başına yakın olan tümörler ile ışın uygulamanın mümkün olmadığı hastalarda meme koruyucu cerrahi yapılamayabilir. Buna karşın tümörün çok büyüyüp koltuk altı lenf bezlerine gittiği durumlarda bile belli koşullarda meme koruyucu cerrahiye başvurulabilir. Bunun için, önceden kemoterapi uygulayıp tümörü küçültmek ve hastayı meme koruyucu cerrahiye uygun hale getirmek gerekir. Sonuç olarak sizde metastaz olmadığı biliniyorsa, tümör memenin estetiğini bozmadan çıkartabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ