Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Vücudunuz Stres Altında

  • 08 Ekim 2010
  • 2.286 kez görüntülendi.
Vücudunuz Stres Altında

Stresi, aklımız için zararlı olarak görmeye eğilimliyken, genelde vücudumuz üzerindeki önemli ölçüde zararlı etkilerini önemsemeyiz. Ancak, stresin fiziksel etkileri çok büyüktür.
Stresli olduğumuz zamanlarda, sinir sistemi stres hormonları salgılar: adrenalin, norepinefirin ve kortizol. Bunlar, tam anlamıyla vücuttaki her sistemi uyarırlar. Örneğin, hızlı enerji vermesi için şeker ve yağların kan akışına karışmasına neden olurlar. Kan basıncı artar, kol ve bacaklardaki kaslara doğru dolaşımın artması için kalp atışları hızlanır. Solunum hızlanır, böylece kaslara daha fazla oksijen gider. Kan, yaralanma durumunda önlem olarak daha hızlı pıhtılaşır ve bu enerjik durumda vücudu serinletmek için terleme artar.
Stres yanıtı çok hızlı gerçekleşir. Acil durumlarda hayat kurtarmak için tasarlanmıştır. Tehlike geçtiğinde, vücudunuz yavaş yavaş normal durumuna geri döner.

blank

stres

Çoğu günler, elbette, stres fiziksel bir tehdit oluşturmaz. Stres, zaman baskısı, trafik ve sorumlulukların ağırlığıdır. Ancak, vücuttaki etkileri de bu denli büyüktür. Stres, bağışıklık sistemini etkiler; bu nedenle, stres altındaki insanlar soğuk algınlığı ve nezle gibi enfeksiyonları kapmaya daha fazla elverişlidir. Bir çalışma, Alzheimer hastalığına sahip yakınlarına bakan kişilerin ki bu, ruhsal açıdan çok yorucu tam zamanlı bir iş sayılabilir bakıcılık yapmayanlardan daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olduklarını göstermiştir. Strese karşı en büyük yanıtlardan biri olan depresyon, kardiyovasküler hastalıklar için başlıca risk faktörü olarak görülmektedir. Stres kan basıncını arttırır ve bu, kan damarı çeperlerine zarar verir. Aynı zamanda, stres anında salınan yağ asitleri gibi maddeler, kan damarlarının hasar görmüş bölgelerinde pusuya yatarlar. Bu durum, kan akışını bloke eden, pıhtılaşma riskini arttıran ve muhtemelen kalp krizine neden olan plakların oluşmasına yol açmaktadır.
Yağ aynı zamanda, stres döneminde vücudunuzun orta kısımlarına yönelir. Ruhsal
aşırılıklar vücutta, kann bölgesi yağlarını kontrol etmeye yardımcı olan testosteronun üretimini durdurur. Araştırmacılar, aşırı stres ile bağlantılı düzinelerce semptom belirlemişlerdir. Bunlar:
*Yorgunluk
*Sık görülen bağ ağrıları ve migren
*Sık sık soğuk algınlığına ve nezleye yakalanma
*Astım ve hırıltı
*Uyku bozuklukları
*Kas gerginliği ve ağrılar
*Mide bulantısı B Cinsel istekte azalma 9. Saç dökülmesi
*Aşırı ya da çok az yemek yeme.
Fiziksel değişikliklerden başka, sürekli stres hisleri de etkiler. Sık sık şunları yaşayabilirsiniz:
*Anksiyete
*Üzüntü
*Düş kırıklığı 3 Asabiyet
*Öfke.
Ne kadar stresli olursanız olun, fiziksel ya da ruhsal giderlerine bakmaksızın, hala bedelini ödüyorsunuz, bu konuda bir şeyler yapabilirsi¬niz. Hayatınızdaki stresin nedenini belirlediğiniz ve tehlike sinyallerinin farkına varmaya başladı¬ğınız zaman, bu altı adımlık eylem planıyla stresi azaltabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ