Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Zencefil

  • 18 Haziran 2010
  • 5.304 kez görüntülendi.
Zencefil

Zencefil (Zingiber offıcinale)
Hikâyesi Nedir?
Genelde kök halinde bilinmesine rağmen, zencefil aslında sert ve budaklı köksapları (yer altı kökü) olan kamışımsı bir bitkidir. Birçok çeşidi vardır. Birkaçım söylemek gerekirse; koyu renkli Afrikalı/Hintli, Jamaikalı adında çok bilinen türü ve Kenyalı çeşidiyle beyaz, kırmızı ve sarı renkte olanlar söylenebilir.

Zencefilin kökü en az 4,400 yıl öncesinde yemeklik baharat olarak kullanıldığı Güneydoğu Asya, Çin ve Hindistan’a kadar dayanır. Romalılar zencefili Çin’den yaklaşık 2000 yıl önce getirmişlerdir ve zencefil Avrupa’da çok rağbet görmüştür.
Zencefil Nerede Yetişir?

Hindistan, Çin, Endonezya, Nijerya, Filipinler ve Tayland son yıllarda başlıca zencefil üreticileridir. Amerika’da zencefil genellikle Kaliforniya, Hawaii ve Florida’da yetiştirilir.

Zencefil jenerasyonlar boyu birçok hastalığı tedavi etme amaçlı olarak kullanılmıştır ve bu kültür günümüze kadar uzanmaktadır. Genellikle iştahsızlığa iyi geldiği bilinen zencefil, mide rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir. Mide ağrılarını, ishali, bağırsak spazmları, hazımsızlık, gaz sıkışmaları, cerrahi operasyonlardan sonraki ağrılar ve harekete aşırı duyarlı olan insanların bu rahatsızlıklarına derman olmuştur. Ayrıca, baş ağrısı, baş dönmesi, eklem ağrıları, üst solunum yolu enfeksiyonlarına da iyi gelmektedir. Kısaca, termal yanıklara tedavi olarak uygulanır ve ayrıca ağrı kesici görevini de üstlenmektedir.

zencefil

Sabah Bulantısı: Araştırmalar 20 haftası dolmamış hamile kadınlarda görülen bu sendrom için hazırlanan zencefilin 125mg özü çıkarılmış hali günde dört defa, dört gün tekrar alındığında bu sabah bulantılarını en düşük seviyeye getirmeye yarıyor. Yine yapılan araştırmalarda, zencefil özünün yaklaşık 1 gramı düzenli olarak kullanıldığında 16 haftasını doldurmamış hamilelerde baş dönmesini ve mide bulantısını gözle görülür derecede azaltıyor. Zencefil kapsüllerini kullanan kadınların %53’ü hamilelikten doğan bu tip rahatsızlıkların zencefil sayesinde bir hayli azaldığını söylemektedir.

Yol Tutması: Yapılan çift yönlü deneylerde, zencefilin harekete karşı duyarlılığı azalttığı ve kalıcı olarak tedavi ettiği tespit edilmiştir.
Kemik İltihabı: Araştırmacılar, kemik iltihabı şikayeti ile gelen hastaların zencefil tükettikten sonra eklemlerindeözellikle dizağrıların büyük ölçüde azaldığını söylemişlerdir.
Kanser: Kobay fare deneyinde ortaya çıkan bir sonuç, zencefile aramasını veren 6gingerol maddesinin tümörleri seyrelttiği ve zencefil almayan kobaylara nazaran tümörlerin daha ufak olduğunu tespit etmiştir.
Yumurtalık Kaldı: Zencefil, yumurtalıklardaki hücrelerin doğal döngülerini düzeltmeye yarar. (Hücrelerin doğal olarak ölüm sürecini düzenler ve kendi kendilerine sindirimlerini sağlar). Ayrıca iltihaplanmaları da yavaşlatan zencefil, kanser hücrelerinin üremesini de yavaşlatır.
Kolon Kanseri: Zencefilin bu kansere karşı olan koruyucu etkisi, bir deneyde kanserli hücrelere karşı dayanıklılık göstermesiyle kanıtlanmıştır.
Zencefilin kanı sulandırma özelliği olduğundan, kullanım sıra smda bir yan etki yaşamamak için kullandığınız dönemde kanı su landıran farklı maddeler kullanmadığınıza emin olun, eğer emin de ğilseniz zencefil kullanmaya başlamadan önce profesyonel bir di yetisyenden bilgi almalısınız.
Seçim Ve Saklama:
• Zencefil taze, kurutulmuş, salamura ve toz halinde bulunabilir. 1 Taze zencefili tercih etmelisiniz, çünkü çürüme ihtimali az olacaktır. Renk olarak açık kahve ya da krem rengi olanını seçebilirsiniz.
• Taze zencefil oda sıcaklığında saklanmalıdır.
Hazırlama Ve Servis Önerileri:
• Taze zencefil en güzel tadı verecektir, doğrayabilir, rendeleyebilir ya da dilimleyebilirsiniz. Üzerindeki sert kabuğu da soymanız gerekmemektedir.
• Taze zencefil, kök zencefil ile değiştirilerek kullanılabilir bunun ölçüsü 6/1 (Taze/Kök) olarak alınmalıdır.
• Kök bitkisinin ortası lifli olduğundan çok daha güçlü lezzetlere sahiptir.
• Zencefil Kökünü dilimlerken, liflerin uzama yönüne paraleldoğranmasına dikkat edilmelidir.
9 Dilimlediğiniz zencefili kıvırcık salatanızın üstüne ekleyebilirsiniz ya da kaynatıp çay niyetine içebilirsiniz.
• Kurutulmuş ya da toz haline getirilmiş Zencefili yemeklerinizde baharat olarak kullanabilir veya yiyecekleri terbiye ederken kullanabilirsiniz.
6 Turşu olarak hazırlanmış zencefili Uzakdoğu yemeklerine eşlik etmek üzere servis yapabilir ya da bir tabağı garnitürle güzelce süslemek için kullanabilirsiniz.
Zencefilli Çiîek Sosu (Kaplaması)
Servis:6 kişilik 9 Hazırlama süresi:lOdk
Bu tarifteki her yiyecek birer enerji deposu içerir.
MALZEMFLER:
1 Vı Su bardağı çilek (saplan çıkartılmış)
2 yemek kaşığı taze ıhlamur suyu
1 Vı yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı taze rendelenmiş zencefil
HAZIRLANIŞ:
Doğrayıcı kabına, bütün malzemeleri karıştırın ve ezilene doğrayın. Dolaba koyun ve kaplama (ıspanak salatasının üstüne mükemmel olur), sos ve süsleme olarak kullanabilirsiniz
Kalori:20; Toplam yas;:0ç; Doymuş yağ:0s; Kolesterollüme; ‘um:0mg; Toplam Karbonhidrat:6g; Lif: 1 g; Şeker:5g; Protein:0g,,

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ