Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

40 – 50 Yaş Arası Kadın ve Sağlığı

  • 11 Eylül 2010
  • 3.520 kez görüntülendi.
40 – 50 Yaş Arası Kadın ve Sağlığı

40 – 50 Yaş Arası Kadın ve Sağlığı

Bu dönemde, özellikle de menopoza yaklaşırken yolda bazı tümsekler hissedebilirsiniz ama vücudunuzdaki değişikliklere dikkat etmek, menopoz öncesi sendromları rahatlatıcı besinler tüketmek ve gerekli olan tıbbi testleri yaptırmak sağlıklı kalmanıza yardımcı olacaktır.
Yumurtalıklar östrojen üretimini yavaşlattıklarında ve hormon seviyeleri yükselip alçaklığı zaman, neredeyse tüm kadınlar – % 85 ila % 90’ı – en sık görüleni düzensiz adet görme olan menopoz öncesi semptomlar yaşarlar.
Kadın doğum ve jinekoloji uzmanı Dr. Margery Gass, “Her şey mümkün.” diyor. Menopoza kadar adet görmeniz tamamen normal ve düzenli olabilir ya da iki dönem arası yakınlaşabilir veya uzaklaşabilir, bazı dönemler hiç adet görmeyebilir ya da normalden yoğun yaşayabilirsiniz.
Dr. Gass, “Her ne kadar daha sık adet görme en çok görülen belirti olsa da, bu süreçte sizin için neyin doğru olduğunu görmek açısından doktorunuzla temas halinde kalmanız önemlidir.” diyor. Yoğun kanama, düzensiz kanama, her 2 ya da 3 haftada bir gerçekleşen kanamalar ve östrojen kırılma kanaması doktorunuz tarafından kontrol edilmesi gereken her zaman endişeye neden olan belirtilerdir. Bu belirtiler, kanserin, poliplerin, miyomların, enfeksiyonların ya da düşüklerin habercisi olabilirler.
Diğer semptomlar şöyledir:
Sıcak basması, gece terlemeleri ve aşırı terleme (ürpermeyle birlikte ya da ürperme olmadan)
– Vajinada kuruma
-Cinsel istekte değişim
– PMS (Adet öncesi sendromu) belirtileri
-Ruhsal durumda yaşanan değişiklikler
-Sık idrara çıkma
-Eklemlerde ağrı
-Konsantrasyon zorluğu : Baş ağrıları
– Erken uyanma
-Uykusuzluk
Ruhsal durumunuz da semptomları etkileyebilir. Bu süreç içerisinde sık rastlanan yaşamsal değişikliklerden bazıları, boş bir ev, boşanma ya da dul kalma, erken emeklilik, yaşlanma ve ölüm kaygısı, arkadaşların veya sevilen kişilerin ölümü, ekonomik güvencenin kaybedilmesi, yaşlı bir ebeveynin bakımını üstlenmek ve kendi sağlığından endişe etmektir.
Karşı karşıya kaldığınız hem fiziksel hem de yaşamsal değişiklikler, kendinizi tekrar buluğ çağındaymış gibi hissetmenize neden olabilir. Ancak, normalde 2 – 3 yıl süren bu geçiş dönemi boyunca kendinizi rahatlatmak için yapabileceğiniz birçok şey var.

Kendi Kendinize Bakım Kontrol Listeniz

Egzersiz, egzersiz, egzersiz

İlk önce ve en önemlisi, metabolizmanızı egzersizle hızlandırmaya devam edin. Araştırmacılar, kadınların kırklı yaşlarında yılda yaklaşık 0.5 kilogram almaya meyilli olduğunu ve kan şekerine, kolesterol seviyesine ve kan basıncına en fazla zararı verebilen karın bölgesinde yağ birikmesinin daha kolaylaştığını saptamışlardır.
Değişen hormonlarınız için kilo alımına suçu atmak kolaydır ama son çalışmalar, alınan kiloların menopoz ve tedavisine etkisinin olmadığını göstermiştir. Bunun yerine, daha az fiziksel aktivitede bulunmak suç unsurudur. Kadınların kalp hastalıkları riski menopozdan sonra arttığından ve vücutta daha fazla yağ bulunması riski yükselttiğinden, sağlıklı beslenerek ve spor yaparak kilonuzu düşük tutmaya çalışın.
Kalori kontrolü Daha yavaş bir metabolizmayla, yeme alışkanlıklarınızı değiştirmemiş olsanız bile kilo aldığınızı fark edebilirsiniz. Ancak, basküllere söz geçirmek her öğünde bir lokma daha az yemek kadar kolaydır. Bu, günde yaklaşık 100 kalori daha az almak demektir ve bu rakam her on senede bir diyetinizden azaltmanız gereken miktardır.
Açllk Sinyalleri Sebze ve meyvelerin antioksidan etkileri üzerine çalışan bilim adamı Dr. Jerianne Heimendinger, “Her birimizin kendine özgü bir metabolizması vardır, bu nedenle sizin için en çok işe yarayan yiyeceğin ne olduğuna en iyi kendiniz karar verebilirsiniz.” diyor. Açlığınızı ve doyma sinyallerini dinleyin ve sonra, yemek yemeye başlamadan önce durarak, yavaş yiyerek ve daha dikkatli çiğneyerek yiyeceğin size ne hissettirdiğine dikkat edin. Böylece vücudunuzla daha iyi bir iletişim içine girecek ve aşırı yemekten kaçınacaksınız.
Lif Tam tahıl ekmeği, kahvaltılık gevrekler, meyve ve sebzeden oluşan yüksek lifli bir beslenme östrojen seviyenizi dengeler ve menopoz öncesi semptomları azaltmaya yardımcı olur. Lifin ayrıca kalp hastalıkları riskini azalttığı ve bazı kanserlerin riskini azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür.

Az yağlı Süt Ürünleri

İnce ve sağlıklı kalmamn başka bir harika yolu:

Az yağlı peynir ve yoğurdu tercih edin. Bu ürünler, tam yağlı versiyonlarının içerdiği tüm kalsiyum ve diğer besin maddelerine sahiptirler -tek farkları doymuş yağ içermemeleridir.
Bir beslenme uzmanı olan Dr. Leslie Bonci, “Onlar, suçluluk duygusuna neden olmayan enerji depolarıdır. demektedir.

Doğal besinler

Kadınlar yaşlanırken daha az kaloriye ihtiyaç duyduklarından, genelde vitamin, mineral ve lif yönünden fakir ama yağ ve şeker yönünden zengin olan işlenmiş gıdalardan kaçınmak, size ihtiyacınız olan daha az kalorili besin maddelerini sağlayacaktır.

E Vitamini

Günde bir kez 800 IU E vitamini almak, menopoz öncesi dönemde değişken hormonların neden olduğu üç semptom olan sıcak basması, ruh hali değişiklerini ve vajina kuruluğunu hafifletir.

DİŞ kontrolleri

Doktorunuz daha sık (ya da daha az) görünmenizi önermedikçe, diş hekimine her 6 ayda bir gitmeye devam edin.

GÖZ muayeneleri

Şimdiye kadar hiç göz muayenesinden geçmediyseniz, ilk kapsamlı göz muayenesi için bir program yapın. Sonra, her 2 ila 4 yılda bir veya görü¬şünüzde bir değişiklik fark ederseniz daha erken doktorunuza görününüz.

Serum Territin testi ve transferrin doyma testi

Sık sık kendinizi yorgun hissediyorsanız ya da karaciğer hastalığı, diyabet, artrit veya aile geçmişinde hemokromatoz varsa ve bu testleri daha önceden hiç yaptırmadıysanız, onları yaptırın. Bu demir testleriyle ilgili en güncel tavsiyeler hakkında doktorunuzla görüşünüz.

Cilt muayenesi

Yüksek risk altında bulunmuyorsanız, yıllık olarak cilt muayenesinden geçmeye devam ediniz, ancak yüksek cilt kanseri riskiniz varsa doktorunuzun tavsiyesine göre kontrolden geçiniz.

Tetanos aşısı:

Her 10 senede bir yaptırınız.

Kan basıncı kontrolü

Hipertansiyon geliştirme riski yaşlanırken artmaya eğilimlidir, bu nedenle en az 2 yılda bir kontrolden geçiniz.
Tam kan lipit profili
Risk altmdaysamz doktorunuz sizden bir kan lipit profili isteyecektir.
Stres-ekokardiyogram testi Şayet 40 yaşında ya da daha büyükseniz ve yüksek kalp hastalığı riski taşıyorsanız (yüksek tansiyona, yüksek kolesterole sahipseniz, bypass ameliyatı, kalp krizi ya da anjiyoplasti geçirmişseniz), stres-ekokardiyogram ve bir EKG testinden geçiniz. Ayrıca, yoğun bir egzersiz programına başlıyorsanız ve uzun zamandır spor yapmıyorsanız, öncelikli olarak bir stres ekokardiyogram testi yaptırmanızın gerekli olup olmadığını doktorunuza danışınız.

Grip aşısı:

Herhangi bir kronik durumunuz varsa (astım, kronik obstrüktüf akciğer hastalığı, diyabet, kalp hastalığı, artrit, böbrek rahatsızlığı) ya da organ nakli ameliyatı geçirmişseniz ve/veya bağışıklık sistemini bozan bir ilaç kullanıyorsanız, yılda bir grip aşısı olunuz. Sağlığınız iyi olsa bile, grip aşısı ateşi, öksürüğü, boğaz ağrısını, burun akmasını veya tıkanmasını, baş ağrılarını, kas ağrılarını ve genellikle enfeksiyonların neden olduğu yorgunluk halini önlemede yüzde 70 – 90 etkilidir.

Kan şekeri testleri

45 yaş ve üstü tüm kadınların, diyabet için her 3 yılda bir kan şekerini ölçtürmesi gerekir. Sonuçlar anormal çıkarsa ya da yüksek diyabet riski altmdaysamz, daha sık test yaptırınız.
Diyabetin belirtileri, beklenmedik kilo kaybı, anormal susama, sık idrar yapma isteği, aşırı yoğunluk, aşırı açlık, asabiyet, sık sık enfeksiyon geçirme, bulanık görüntü, yavaş iyileşen kesikler ve çürükler, el ve ayaklarda karıncalanma, hissiyat kaybı veya tekrarlayan cilt, dişeti ve idrar kesesi iltihaplarıdır.

KemİkyoğunluğU Ölçümü

Yüksek osteoropoz riski taşıyorsanız, bir önceki yaş döneminde (sayfa 20) tanımlandığı şekilde -ya da menopozun ilk belirtileriyle bir kemikyoğunluğu taramasından geçiniz.

Peivik muayenesi ve Pap (servikal smear) testi

Bu bir gerçektir. Rahim ağzı kanseri nedeniyle gerçekleşen birçok ölüm, güvenli cinsellik ve rutin testlerle önlenebilirdi. Kendinize bir iyilik yapın ve bu önemli test için çağrıldığınızda doktorunuza gidin. Testi yaptırma zamanının geldiğini düşünüyor ama bu konuda hiçbir şey bilmiyorsanız, klinikle temasa geçin ve bu konuda yetkililere danışın. Ayrıca, yaşıyor olabileceğiniz menopoz öncesi belirtiler hakkında sorularınız varsa doktorunuzla görüşünüz.
Dikkat edilmesi gereken semptomlar şunlardır: yoğun kanama, 7 günden fazla kanama (veya normalden 2 gün ya da daha uzun süre kanama), iki adet dönemi arasında 21 günden daha az zaman geçmesi, dönemler arasında az miktarda kanama olması ve cinsel ilişkiden sonra kanama yaşanmasıdır. Bu belirtiler, hormonal dengesizliğin, ilaçların yanlış kullanılmasının, myomlarm, tiroid bozukluğunun, rahim çeperindeki anormalliklerin, kanserin ya da rahim dışı kanamanın (vajinada ya da rahim ağzında) göstergesi olabilir.

Pelvik Ultrasonu

Yüksek yumurtalık kanseri riski bulunan kadınlar (meme ya da yumurtalık kanserine yakalanan birçok aile üyesinin olması), bir peivik ultrason çektirmeli ve CA-125 testiyle kanda kanser işaretleri arayan bir kan testi yaptırmalıdırlar.
BRCA1 ve BRCA2 mutasyonlarma sahip kadınlar da yumurtalık, meme ve bazı diğer kanser türleri için yüksek risk taşımaktadırlar.

Eğer sizde kanser oluşturabilecek bir gene sahip olduğunuzu biliyorsanız, her 6 ayda bir test edilmek üzere doktorunuzla görüşünüz.
CA-125’ten daha güvenilir sonuçlar sağlayan yeni bir kan testi üzerinde çalışıyor. Bu test, kanda bulunan bir lipit olan lizofosfatidik asidi (LPA) ölçecektir. Yumurtalık kanseri olan kadınlarda bu asitten yüksek miktarda bulunmaktadır. Bu yeni test, kanseri tedaviye en elverişli zamanda yani erkenden saptayabilir. Bazı durumlarda yanlış negatif ya da yanlış pozitif sonuçlar verebildiği konusunda bazı tartışmalar mevcuttur.
Dikkat edilmesi gereken semptomlar şöyledir: karın büyümesi, yumurtalık kanserinin en belirgin işaretidir ama her zaman görülmeyebilir. Büyük bir tümör ise sizi 5 aylık hamile gibi gösterebilir. Diğer bir işaretse, açıklanamayan mide rahatsızlığı, mide gazı ve karın şişmesi gibi inatçı sindirim sorunlarıdır. Seyrek durumlarda, anormal vajinal kanama görülür.

Meme muayenesi

Kendi kendinize yaptığınız düzenli meme kontrollerine devam edin. Dikkat edilmesi gereken semptomlar şöyledir: memede kitle, yoğunluk, şişme, deformasyon, hassasiyet, ciltte tahriş, çukurlar, meme ucunda ağrı, meme ucunda ters dönme,

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ