Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

60 Yaş ve Üstü Kadın Sağlığı

  • 12 Eylül 2010
  • 4.152 kez görüntülendi.
60 Yaş ve Üstü Kadın Sağlığı

60 Yaş ve Üstü Kadın Sağlığı

Şu konuda şüphe yoktur: artık eskisinden daha uzun yaşıyoruz ve bu yıllar beraberinde bazı özel sağlık kaygılarını getiriyor.
Kolon kanseri taramaları ve mamogramlar artık kesinlikle çok gereklidir. Taramalar kanseri erken teşhis ettiği taktirde, kolon kanseri neredeyse her zaman iyileştirilebilir. Birçok negatif Pap veya smear testi olan 60 yaşın üzerindeki kadınların artık bu testleri yaptırmasına gerek kalmazken, doktorunuzu pelvik muayene ve klinik meme muayeneleri için görmeniz önem taşımaktadır.
Egzersiz yapmak da öncelikler listenizin ilk sıralarında yer almalıdır. Yürüyüşe çıkın, bahçeyle uğraşın, dans edin. Haftada üç gün 30 dakikanızı bu tür vücut ağırlığı taşıma egzersizlerine ayırın. Diğer günlerdeyse, 15 – 20 dakika kadar ağırlık kaldırın. Bu sayede ekstra kalori yakacak ve kemikle kaslarınızı güçlendireceksiniz.
Düşük kemik kitlesine veya osteoporoza sahip olsanız bile, 2 kilodan daha fazla olmamak kaydıyla hafif bir kiloyla başlar ve yavaş yavaş arttırırsanız, ağırlık kaldırmak güvenli olacaktır. Kas, kemik kitlesi yapacak ve denge kuracaksınız. Yaralanmalardan sakınmak için, iki güç eğitimi seansı arasında kendinize bir gün ara verin. Sizi güçlü tutmanın yanı sıra, egzersiz yapmak kilo vermenizi sağlayabilir. Böylece, egzersiz sayesinde kalçanızda, dizlerinizde, bileklerinizde ve ayaklarmızdaki ağrıyı önlemeniz kolaylaşacak.
Ancak sağlık uzmanları, “Kaslarınız ve iskeletiniz çalıştırdığınız tek yer olmamalı” diyor. Sosyal takviminizi doldurmak, arkadaşlarınızla ve ailenizle manevi anlamda bağlantı kurmak ve istekli olmak da mutlu ve sağlıklı olmanıza yardımcı olur.
Klinik tıp doçenti Dr. Eugenia Siegler, “İleriki yaşlarda entelektüel anlamda aktif ve sosyal anlamda meşgul olan insanların daha iyi bir durumda oldukları su götürmez.” diyor. Bu zamanı, seyahat etmek, yeni şeyler öğrenmek, yerel bir kursta derslere katılmak, bir vakfa gönüllü üye olmak, aile ve arkadaşlarınızla görüşmek için kullanın, Çoğu emekli insan zaten aktiftir. Emekli kadınların yaklaşık %10’u hala çalışmaktadır. Kadınlar, kursa ya da işe giderek, gönüllü organizasyonlara katılarak ve internetten faydalanarak kendi kendilerine meydan okuyorlar. Bir araştırmada, orta yaş üstü yetişkinlerin yüzde 37’si, eğitimlerine devam etmenin emeklilikte önemli olduğunu söylemiştir. İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki çeşitli Üçüncü Yaş Üniversiteleri (U3A), emeklilikten sonra eğitim için kendileri organizasyonlar yapmaktadırlar.
Bu yaşlara karşı davranışlar da değişmiştir. Önceki jenerasyonla karşılaştırıldığında, bugün 65 yaş üzerindeki daha az sayıda batılı, sağlığın, yalnızlığın, az iş olanağının ve çok az paranın kendi yaş grubundaki insanlar için sorun teşkil ettiğini söylemektedir.

Kendi Kendinize Bakım Kontrol Listeniz:

Besin değerleri açısından zengin gıdalar Besin gereksinimleriniz artarken, kalori ihtiyacınız hâlâ düştüğünden, her kalori sayımınızı tam tahıllar, fasulye, az yağlı süt ürünleri, meyve ve sebzeler ve az miktarda yağlı etler yiyerek yapın. Tüm besin maddelerini aldığınızdan emin olmak için bir multi takviye alınız. .

60 yaş üstü kadın sağlığı

Antioksidan yönünden zengin gıdalar:

Meyvelerde, sebzelerde ve tam tahıllarda bulunan antioksidan bağışıklık sisteminizi harekete geçirirken, grip ve zatürre gibi enfeksiyonlardan korunmanıza yardımcı olur. Bu nedenle, sebze kavurmasını bir kase çilekle değiştirin.

Restoran alternatifleri:

Çabuk servis yapılan restoranlarda sipariş verirken, yağsız sosla hazırlanmış salata, sade bir hamburger veya ızgara tavukla yapılmış bir sandviç seçin. Diğer restoranlarda, yarım kalan yemeğinizi önünüzde durduğu için yemektense, garsondan kalanı paket yapmasını rica edebilirsiniz.

Profesyonel Sağlık Kontrol Lsteniz:

Grip Aşısı: Her yıl grip aşısı olmaya devam edin. Şayet kronik bir hastalığınız varsa, bu aşı gribe yakalanmanızı önlemeyebilir; ancak, bu sayede hastalığınız daha az şiddetli geçebilir ve ciddi komplikasyonlarm riski azaltılabilir. Grip aşısı, 60 yaşın üzerindekilere sağlık durumlarına bakılmaksızın önerilebilir. Tarih konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.

Pnömokokal aşı:

Bu aşıyı, pnömokokal zatürre için 60 yaşından sonra en az bir kez olun. Böylece, artık zatürre nedeniyle oluşan enfeksiyonlar yüzünden hastaneye gitmekten kurtulacaksınız.

DİŞ kontrolleri:

6 ayda bir diş hekimine gitmeye devam edin ve dişeti ağrılarını, şişme ya da kanamaları ihmal etmeyin.

GÖZ muayeneleri

65 yaşına geldikten sonra, daha önce hiç gitmediyseniz her 1-2 yılda bir göz doktoruna gitmeye başlayın. Diyabetiniz varsa, gözdeki ince kan damarlarını zayıflatıp, gözü sulandıran, bulanık görüş, hatta körlüğe neden olan diyabetik retinopati olmadığınızdan emin olmak için her yıl bir göz doktoruna görününüz.

Cilt muayeneleri:

Bu dönem, özellikle de işten ayrılmak sizi dışarıya yönlendirmişse, cilt bakımı konusunda gevşek davranılacak dönem değildir.

Tetanos aşısı:

60 yaşın üzerindeki her üç kişiden ikisi, bir bakterinin açık yaradan girip sinir sistemine saldırarak kas spazmlarına, tetanosa, yutma zorluklarına, sert kaslara, ateşe ve yüksek kalp oranına neden olduğu bir hastalık olan tetanosa karşı bağışıklık geliştirmemiştir. Her 10 yılda bir aşı olunuz.

Kemik Yoğunluğu Ölçümü :

Artık düzenli olarak DEXA taraması yaptırmalısınız. 10 kadından dokuzu 75 yaşına kadar osteoporoz olmaktadır, bu nedenle düzenli tarama yaptırmak önemlidir.
Eğer test sonuçlarınız normalse, her 3 ila 5 yılda bir tarama yaptırın. Eğer düşük kemik yoğunluğuna sahipseniz ve tedavi oluyorsanız, gelişiminizi görmek için 2 senede bir test olun. Tedaviye yanıt verip vermediğinizi görmek için doktorunuz size bir tarama planı oluşturacaktır. Aşağıdaki kontroller, 60 yaşını geçmiş bir kadın için kılavuz niteliğindedir. Bu kontrolleri ne sıklıkla yapmaya gereksinim duyacağınız kendi fiziksel durumunuza ve tabii ki kadından kadına değişiklik gösteren risklere bağlıdır. Bu nedenle, bu konuları doktorunuzla görüşün, böylece sizin için en doğrusunu bulacaksınız. İşte, sizin yaşlanmzdaki birçok kadın için büyük ihtimalle doğru olan bu türde bir plan.

Kan Basıncı kontrolü:

Tansiyonunuzu her 2 yılda bir kontrol ettiriniz. Eğer anormalse, daha sık kontrole gidiniz.

Tam lipit profili:

Sonuçlarınız normalse, bu testi her 2 yılda bir yaptırın; anormalse 4 ayda bir yaptırmaya özen gösterin.

Kan Şekeri Testi:

Diyabet taraması yaptırmak önemlidir, bu nedenle her 3 senede bir kan şekeri ölçümü yaptırmaya dikkat edin.

Kolon kanseri taraması:

Her yıl dışkıda gizli kan testiyle birlikte bir dijital rektal muayenesi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yaptırın. Kolon kanseri riskiniz yoksa, kolonoskopi yerine her 3 ila 5 yılda bir esnek sigmoidoskopi yaptırabilirsiniz.

Tiroit-uyarıcı Hormon Testi

Tiroit hastalığı için her 5 yılda bir taramadan geçmelisiniz.

Pelvik muayenesi, Pap (servikal smear) testi ve meme muayenesi:

Smear ve Pap testleri, 60 yaşına ulaştıklarında normal sonuçlar veren kadınlardan istenmemektedir. Bunun nedeni, bu yaştan sonra rahimde çok az yeni hastalık olmasıdır. Buna karşın, bu yaştan itibaren yeni bir kanama, kaşınma, akıntı, ağrılı cinsel ilişki, genel pelvik ağrısı ve bel gevşekliği gibi yeni semptomlar ortaya çıkarsa, bir pelvik muayenesinin yapılması en doğrusudur.

Mamogram:

Siz ihtiyaç duymadıkça ya da ailede meme kanseri geçmişi yoksa, 60
yaşından sonra mamogram istenmez. 60 yaşından sonraki çoğu yeni kanser kişinin kendisi tarafından teşhis edilir: Bu kanser türleri yavaş gelişirler ve menopoz öncesi kadınlarda ortaya çıkan kanserlerden daha düşük bir ölüm oranına sahiptirler. Tekrarlanan röntgen riski, yeni bir ölümcül meme kanseri riskinden daha ağır basmaktadır.

İLK YARDIM SERVİSİNE NE ZAMAN GİTMELİYİM?

Çoğu hastalık ve durum, siz bir doktor bulana kadar bekleyebilir ancak, bazı semptomlar acil müdahale gerektirmektedir.

Bunun için şunları sayabiliriz:

-2 dakikadan uzun süren göğüs ağrısı
-Nefes almada zorluk ya da nefes darlığı
– Yarım saatten uzun süren herhangi bir ani ya da şiddetli ağrı
-Kontrolsüz kanama
-Öksürük ya da kan kusma
-Ani bas dönmesi, güçten düşme ya da görüntüde değişiklik
-Susuzluktan bayılma noktasına gelecek kadar Şiddetli ya da sürekli kusma veya ishal
Beyin bulanıklığı gibi zihinsel faaliyetlerde yaşanan önemli değişiklikler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ