Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Adaçayı

  • 25 Mart 2010
  • 7.267 kez görüntülendi.
Adaçayı

Adaçayı-Silvia  Officinalis Diğer İsimleri :Tıbbi Adaçayı-Diş Otu

Esas adaçayı bu olmakla beraber Türkiye’de (salvia triloba) türü bunun yerine kullanılmakta olup ikiside aynı etkilere sahiptir. Kullanıldığı Yerler: Dahilen: Gaz söktürücü, kuvvet verici, uyarıcı ve hormon düzenleyicidir. Öksürüğe ve mide ağrılarına iyi gelir. İştah açıcıdır, nekahad dönemindeki hastalara iyi gelir.

Haricen: Bademcik şişmesinde, ağız, boğaz ve diş eti hastalıklarında gargara olarak kullanılır. Göz rahatsızlıklarında gözlere banyo yapılır. Tenasül uzvundaki ve vücuttaki kaşıntılarda ve egzamada suyu ile banyo yapılır, kanayan ve Sallanan dişlere, diş eti yaralarına ve şişlerine karşı gargarası faydalı olur. Adaçayı toz haline getirilir, bununla dişler ovulursa dişleri sağlamlaştırır, dişleri bembeyaz yapar.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr ufalanmış ada çayı konur, 10 dk bekletilip kullanılır.

Burun içi rahatsızlıklarında haşlanan suyundan buruna çekmek sureti ile kullanılır. Fistülde adaçayı haşlaması ile fistüle kompres yapılır hergün tekrarlanır. Adaçayı suyu ile saçlara masaj yapılırsa saçlar simsiyah ve pırıl pırıl olur saçlı deriyi temizler. Ağız kokusunda 1 bardak kaynar suya, 15 ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, bununla ağız çalkalanır.

Diş sallanmasında 5 gr adaçayı 5 gr toz haline getirilmiş meşe kabuğu konur, 5-10 dk kaynatılır, bu su ile günde 3 defa gargara yapılırsa diş sallanmalarını önler dişleri sağlamlaştırır.

Büyük Çiçekli Adaçayı -Salvia Tomentosa: Yaprakları tıbbi adaçayı yerine kullanılır.

Adaçayı

Adaçayı


Anadolu Adaçayı–Salvia Triloba

Diğer İsimleri: Elma Çalbası Kullanılan Kısımları: Yaprakları

Toplama Zamanı: Çiçek açma zamanında

Kurutma Şekli: Gölgede Kullanıldığı Yerler: Dahilen: Vago sempatik ve anti spazmotik sistemlerimiz için çok değerli bir muvazene unsurudur. Gut’ta zafiyet ve nekahat dönemlerinde, sindirim sistemi fonksiyon bozukluklarında, aşırı terlemede, soğuk terlemede, gece terlemelerinde, ağrılı ve düzensiz adetlerde, menapoz dönemindeki hormonal düzensizliklerde, fiziki ve zihni yorgunluğa bağlı deprasyon halinde, safra artırıcı, damar genişletici, sıkıcı (büzücü), uyarıcı, gaz söktürücü, mide bulantılarında mide suyunu tanzim edici, ülserde, göğüs yumuşatıcı, astımın sıkıntılarını giderici, ödemde, idrar söktürücü, iltihap giderici, ter söktürücü, iştahsızlığı önleyicidir, mideyi dinlendirir, kanı temizler, vücutta biriken zehirleri atar, el titremesi, titreme, sersemlik ve sinir bozukluğunda, melankoliklerde ve durgun kimselerde faydalıdır, sinirleri teskin edicidir, kadınlarda cinsi arzuyu artırır, erkeklerde azaltır, vücut enerjisini artırır, düşük tansiyonu yükseltir, vücuttaki mikropları temizler, şekerli hastaların sinirlerini yatıştırır, ada çayı insülin etkilidir kandaki ve idrardaki şekeri düşürür, şeker hastalığını tedavi eder, felci önler, karaciğer hastalıklarının yan etkilerini giderir, ishali keser, kramplarda, omurilik rahatsızlıklarında, salgı bezlerinin rahatsızlıklarında, kadınlardaki kısırlığı gidermede faydalıdır, antiseptiktir, antijen toksinleri temizler. Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr ada çayı konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Ada çayı toz haline getirilir, günde 3 defa 1 -3 gr içilir. Ada çayı düşükleri önler, günde 1 bardak içilir sütle karıştırıp balla tatlandırılıp içilirse daha faydalı olur.

Anne karnında ölmüş cenini çıkarır. Çocuğu sütten kesmede sütü azaltıcı olarak içilir. Ada çayı sütle beraber demlendirilip içildiğinde grip ve boğmaca için en iyi ilaçtır.

Ada çayı, üzerlik tohumu ile beraber karıştırılıp demlendirilip içilirse bütün vücudu kuvvetlendirir, vücudun hastalıklara karşı mukavemetini artırır.

Nefes darlığında ada çayı, anason, sığır kuyruğu, melek otu beraberce karıştırılır. 1 bardak kaynar suya, 5 gr konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.

İshal kesmek için ada çayı 2-10 gr, pelin 1-6 gr beraberce karıştırılır, bir bardak kaynar suya, konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Zararları: Erkeklerde cinsi arzuyu azaltır, yüksek tansiyonlular günde 1 bardaktan fazla içmemelidir. Hamileler ve karaciğer iltihabı olanlar kullanmamalıdır. Doz aşımı ve uzun müddet kullanmak zararlıdır.

Yabani Adaçayı-Salvia Verbenaca Yaprakları göz hastalıklarında banyo şeklinde kullanılır.

Adaçayının Bir Başka Açıklaması

(Folium Salviae officinalis, Labiatae)

Diğer Adları: Tıbbi adaçayı, Kutsal Bitki olarak da bilinir.

Botanik ve Kimyasal Özellikleri: Salvia officinalis L (Labiatae) bitkisinin kurutulmuş yapraklarıdır. Bitki, 50-100 cm. yükseklikte, morumsu mavi çiçekli, basit yapraklı, bir türdür. Orta Avrupa ve Balkanlarda yabani olarak bulunur. Türkiye’de az olarak yetişir.

Adaçayı yaprağı 7 cm. uzunlukta ve 1-3 cm. Genişlikte olup, kenarları dişlidir. (Çelebioğlu, Tanker).

Adaçayı yaprağının bileşiminde tanen, acı madde ve uçucu yağ % 1-2.5) vardır. Uçucu yağda tuyon (% 30-40) sineol (% 15) ve borneol (% 10) bulunur.

Kullanılışı: Halk arasında ağn giderici, ekspekto-ran (göğüs yumuşatıcı) ve karminatif (midevi, iştah açıcı), kuvvet verici ve uyarıcı olarak çok kullanılır. Dün olduğu kadar bugün de Mısır Çarşısı aktarları tarafin-dan çok satılan Adaçayı yaprağı ilkçağlardan beri tedavi alanında kullanılır. Bu drog her dönemde “Her derde deva” bir ilaç olarak kabul edildi.

Geleneksel Halk Reçeteleri

1)  1 İt. suya adaçayından 100 gr. konur ve demlenir. Yemeklerden sonra sindirimi kolaylaştırıcı olarak birer fincan içilir. Yine aynı reçeteden uykusuzluğa, sıkıntılara ve soğuk terlemelere karşı yatarken bir fincan içilir.

2)  Yine birkaç gram adaçayının aynı oranda ıhlamurla beraber infüzyonu hazırlanır ve öksürük kesici olarak kullanılır.

3)  Nane, kekik ve adaçayı (hepsinden birkaç gram) karıştırılır. Suda kaynatılır ve bu sudan mideyi düzeltici olarak içilir.

4)  Birkaç gram adaçayı kaynatılır ve bir fincan üşütmeden ileri gelen adale ağrılarında kullanılır.

5)  5-20 gr. Adaçayı ayrıca koku değiştirici olarak suda kaynatılır ve çıkan buharlar kokuyu alır. Adaçayının kokuyu değiştirici etkisi bileşiminde bulunan uçucu yağdan ileri gelir.

Modern Tıptaki Yeri: Adaçayının gaz söktürücü, antiseptik (boğaz, burun hastalıklarında), kuvvet verici ve uyancı etkileri bugünkü modern tıpta da kabul edilir. % 1-3’lük infuzyonu içerden ya da gargara halinde önerilir. (Tanker, Çelebioğlu).

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ