Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Adet Döneminde Beslenme Tedavileri

  • 15 Ekim 2010
  • 2.909 kez görüntülendi.
Adet Döneminde Beslenme Tedavileri

Adet Döneminde Beslenme Tedavileri

Östrojen, vücuttaki çeşitli besin maddelerinin metabolizmasını düzenler ve vücudun bu besin maddelerini absorbe etme kabiliyetini etkiler. Yeni bulgular, kalsiyum, D vitamini, demir ve diğer önemli besin maddelerinin seviyelerinin östrojen dalgalanmalarıyla senkronize bir şekilde yükselme ve azalma gösterebildiğini ileri sürmektedirler. Bazı araştırmacılar, on yıllardır doktorların kafasını karıştıran adet öncesi semptomlarının bazılarından, kısa süreli beslenme yetersizliğinin sorumlu olduğuna inanmaktadırlar.
Buna örnek olarak, 10’dan fazla büyük çalışma, beslenmeye kalsiyum ya da B6 vitaminiyle takviye yapmanın, genellikle bu besinlerden yeterli miktarda almayan kadınlardaki adet dönemi ve öncesindeki semptomlarını rahatlatabildiğim göstermiştir.
Takviyeler elbette sadece bu kadarını başarabilir. Her kadın, sağlıklı beslenmeli ve sadece adet döneminde ve öncesinde değil, tüm ay boyunca yeterli vitamin ve mineral miktarım korumalıdırlar.
Yeterli meyve ve sebze tüketmeyi ve işlenmiş gıdalardan kaçınmayı sadece semptomlarınız belirdiğinde düşünmeyin.” diyor araştırmacı psikolog ve PMS araştırmacısı Dr. James G. Penland. Buna karşın, PMS”nin neden olduğu rahatsızlığa karşı ekstra bir güvence olarak, günlük alım miktarlarından daha fazlasını ihtiva etmeyen takviyeleri kullanmak gerekir.

Yeterli magnezyum ve B6 vitamini alın.

“Bu iki besin maddesinin PMS için ısrarla tavsiye edilmesinin nedenlerinden biri, sağlıklı miktarlarda ruh halini dengeleyen beyin kimyasallarından seratonin ve dopamin sağlamaya yardımcı olmalarıdır.” diyor Dr. Kallins. Araşürmalar, nörotransmitter adı verilen bu kimyasalların, şişkinlik, baş ağrısı, akne ve kramplar da dahil olmak üzere fiziksel semptomları rahatlatmada veya önlemede önemli bir rolü olduğunu ileri sürmektedir.
İncirden, kuru üzümden, haşlanmış mısırdan ve muzdan bolca magnezyum ve B6 vitamini alabilirsiniz.
B vitaminleri beraber çakşır; bunun anlamı, diğer B vitaminlerden de yeterli miktarlarda almadıkça B6 takviyesinin bir işe yaramayacağıdır. Bu nedenle, Dr. Kallins, multivitamin veya B kompleksi takviyesi almanın iyi bir fikir olduğunu söylüyor.

Adet Döneminde Beslenme Tedavileri

Adet Döneminde Beslenme Tedavileri

Göğüslerdeki ağrıyı takviye kombinasyonu ile hafifletin.

Regl döneminiz yaklaşırken göğüsleriniz hassaslaşıyorsa, Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum ve Jinekoloji klinik profesörü Dr. Mary Jane Minkin’in verdiği bir tavsiyeyi deneyebilirsiniz.
Günde 1,000 miligram çuha çiçeği yağı, 400 ila 800 IU E vitamini ve 10 miligramdan fazla olmamak kaydıyla B6 vitamini alın. Bu takviye kombinasyonu, adet döneminde prostaglandin dalgalanmasıyla tetiklenen ağn ve yanmayı azaltır.

“Dört ana” proteine odaklanın.

Batılı toplumların protein açısından bağlı oldukları besinlerin çoğu başlıca et ve süt ürünleridir yağ açısından zengindir ve bunun menstrüel kramplarla bağlantısı bulunmaktadır. Daha iyi protein kaynakları ise, balık, soyalı yiyecekler, yumurta beyazı ve bakliyatlardır.
Bu besinler proteinden fazlasını sağlamaktadır. Soyalı yiyecekler ve bakliyatlar, kadınların doğal olarak ürettiği östrojene benzeyen bitki bazlı kimyasallar olan fito-östrojenler açısından zengindirler. Balık, ruh halini dengeleyen omega-3 yağı asitleri açısından zengindir ve yumurta beyazı kesinlikle yağsız bir protein kaynağıdır.

Tatlı krizine teslim olmayın.

Birçok kadının cam, adet döneminde ve öncesinde çikolata, kek ve diğer şekerli gıdalardan çeker. Bu besinlere düşkün olmak, sırasıyla enerji ve ruh halinizin çökmesine neden olabilen kan şekeri artışına sebep olur. Cipsler ve gazlı içecekler gibi yüksek oranda işlenmiş karbonhidratlar da bunlardan daha iyi değildir çünkü kalori bakımından zengin, önemli besin maddeleri açısından fakirdirler. Eğer kendinizi “yararsız” kaloriyle doldurursamz, menstrüel rahatsızlıkları önlemek için yeterince önemli besin maddesi almadığınızı fark edebilirsiniz.
Arada sırada canınızın çektiği şeyleri yemeniz normaldir ama bunu sadece beslenmeniz özellikle taze meyve ve sebzeden, tam tahıllardan ve diğer besleyici gıdalardan oluşuyorsa yapabilirsiniz. Bitki bazlı bir diyette yer alan lifin özellikle yardımı dokunabilir çünkü lif vücuttan aşırı östrojenin atılmasına yardımcı olur, böylece, adet dönemi ve öncesinde oluşan rahatsızlıkları azaltma yönünde büyük bir adım atılmış olur.

İyileştirici yağlardan faydalanın.

Daha önceden, adet dönemi ve öncesinde gerçekleşen ağn ve rahatsızlıklardan prostaglandinler adı verilen kimyasalların sorumlu olduğunu söylemiştik. Ancak, prostaglandinlerin birçok türü vardır ve bunların bazıları ağrı ve yanmayı önler. Sağlık dükkanlarında bulunan ketentohumu, kenevir ve hodan yağları vücuttaki “iyi” prostaglandinlerin üretimini uyarır. Bu yağları beslenmenize dahil etmek, krampları, şişkinliği ve göğüs hassasiyetini engelleyebilir. Bu yağlar, yemek pişirmede kullanılmaz ama salatalara veya diğer gıdalara eklenebilir. Tüm ay boyunca bu yağlardan günde 3 çay kaşığı veya daha fazla almaya çalışın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ